Fria Tidningen

Diakonia kräver öppenhet om samarbete med GMO-företag

Biståndsministern anordnade tillsammans med Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, ett seminarium om livsmedelsförsörjning i utvecklingsländer med hjälp av genmanipulerade grödor, GMO. GMO-kritiker menar att de inte fick tillträde till seminariet. Däremot deltog det kritiserade företaget Monsanto.

Bo Forsberg, generalsekreterare i Diakonia, är kritisk till att personer som är emot GMO inte var välkomna på biståndsminister Gunilla Carlssons (M) och SLU:s seminarium som hölls i Alnarp på onsdagen. Inbjudet var däremot företaget Monsanto som har patent på ett antal grödor, bland annat sådana som är resistenta mot bekämpningsmedlet Roundup, som företaget också säljer.

– Det blir märkligt därför att Gunilla Carlsson i väldigt många sammanhang framför hur viktigt det är att varenda skattekrona kan redovisas i olika sammanhang. Så träffar de Monsanto som har drivit på utvecklingen med patenterade grödor och som har stora ekonomiska intressen i frågan. Och då stänger de ute kritiska röster, säger Bo Forsberg.

Det är flera som är upprörda och menar att grupper kritiska till GMO stängdes ute från seminariet, bland andra Biodynamiska föreningen. Diakonia har tidigare drivit en kampanj mot konsekvenserna av att man kan ta patent på växter och de konsekvenser det medför.

– I Världshandelsorganisationens, WTO:s, regelverk står det att man inte får ta patent på liv, det vill säga djur, människor och växter. Men gör man en genmanipulationen i en växt betraktas det som en upptäckt i sig och då kan man ta patent på det, säger Bo Forsberg.

Det här får konsekvenser för små odlare.

–Rissorter som framtagits under årtusenden, genom att odlarna sparat utsäde varje år och kanske bytt med grannar, försvinner. Risuppköparna säger att de inte köper upp de lokala grödorna utan bara patenterade sorter. Odlarna tvingas då att köpa patenterat utsäde, som ofta är ettårigt, och ofta kopplat till bekämpningsmedel som samma företag saluför. Man godkänner inte att man besprutar med andra medel, säger Bo Forsberg.

– Vi har sett att detta är ett elände. Plötsligt måste man köpa utsäde varje år.

Diakonia kräver nu större öppenhet av biståndsminister Gunilla Carlsson.

– Det handlar om stora ekonomiska intressen, säger Bo Forsberg.

Peter Lar1sson, pressekreterare hos Gunilla Carlsson, kan inte förstå kritiken att vissa var utestängda.

– Vi är frågande till det påståndet. Vi sitter faktiskt just nu och går igenom inbjudningslistorna och försöker förstå varför det har blivit så upprörda känslor. De som är kritiska är motståndare till GMO, men vi har svårt att förstå varför de skulle ha varit förvägrade. Naturskyddsföreningen var inbjudna, men kunde inte komma.

Som ett slags allmänhetens representant bjöds även media in att närvara vid seminariet, plus vid en presskonferens med Gunilla Carlsson.

Peter Larsson berättar att det sammanlagt var ett trettiotal personer var på plats runt seminariebordet. Vad biståndsministern drog för slutsatser av det hela går inte att säga – än.

– Hela seminariet var mer av en hearing, eller allmän diskussion. Den var närmast akademisk, man sammanställde inte ett antal slutsatser efteråt. Vi inhämtade kunskap, säger Peter Larsson.

– Men vi kommer nog att göra någon slags summering av det här.

Förstår ni kritiken mot GMO-företagen och deras patent, och att det därför kan vara problematiskt att samarbeta med dem?

– De argumenten ska vi ha respekt för, det kan jag inte säga så mycket om.

Fakta: 

Monsanto är ett av den handfull stora, multinationella företag som handlar med patenterade grödor.

Företaget säljer genmodifierat utsäde till bland annat majs, soja, raps och bomull.

I Sverige saluförs deras bekämpningsmedel under namnen Roundup, Monitor och Latitude.

Monsantos saluför utsäde till Roundupresistent majs och soja. Ogräset dör alltså medan grödorna inte påverkas, vilket lett till att kemikalieanvändningen minskat.

På senare år har problem med ogräs som utvecklat resistens mot Roundup. Forskare på SLU menar att bland annat Monsanto inte tagit sitt ansvar för att utveckla metoder för odlare att variera sina odlingar och bekämpningsmedel, för att undvika ogräsresistens.

Källor: SLU, Monsanto

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ung Vänster ordnar digitalt självförsvar

På torsdag anordnar Ung Vänster självförsvarskurser över hela landet. Men det handlar inte om fysiskt självförsvar, utan ett digitalt försvar mot Datalagringsdirektivet, DLD, som antogs av riksdagen i onsdags.

Fria Tidningen

Tvångssteriliseringar olagliga enligt ny dom

Kravet på tvångssterilisering vid ett juridiskt könsbyte strider mot de grundläggande mänskliga rättigheterna i Europakonventionen och är därför olagligt, enligt en dom från förvaltningsrätten. Samtidigt föreslår regeringen en lagändring nästa år.

Fria Tidningen

”Alla tjänar på allianser”

Sissela Nordling Blanco är ett av Feministiskt Initiativs, Fi:s, tre språkrör. Hon arbetar för att införa en jämställdhetsfond för att minska lönediskrimineringen av kvinnor.

Fria Tidningen

”Hoten och våldet växer”

Lönerna är viktigast för feminismen, men det som oroar nu är hätskheten som blommat upp, säger journalisten Anna-Klara Bratt.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu