Fria Tidningen

Regeringen: rent vatten ska inte vara mänsklig rättighet

Tillgången till rent vatten är en mänsklig rättighet. Det slog FN:s generalförsamling fast i onsdags. Sverige lade dock ner sin röst.

Debatten har pågått i 15 år och i onsdags var det 122 nationer som antog den icke bindande resolutionen om att

rent vatten och sanitär utrustning är grundläggande för mänskliga rättigheter. Inget land röstade emot, men 41 länder lade ner sina röster. Bland dem finns Sverige och Danmark, enligt nyhetsbyrån Ritzau.

Riksdagsledamoten Bodil Ceballos (MP) ifrågasätter varför Sverige motsätter sig sådana initiativ och hon ställde därför en fråga inför FN-omröstningen om regeringen tänkte ändra inställning. Så blev det inte.

– Vad vi har vänt oss emot är själva principen, att man formulerar det som en mänsklig rättighet, säger miljöminister Andreas Carlgren (C) till TT-AFP. Om man börjar formulera sådana rättigheter som människor har, då ska det också ha en full juridisk verkan, och det är därför vi inte tycker att det här är rätt metod att uppnå ett väldigt viktigt och gott syfte.

Nu är det ungefär 900 miljoner människor som saknar tillgång till rent dricksvatten och varje år dör 1,5 miljoner barn under fem år på grund av sjukdomar som orsakats av förorenat vatten och brist på sanitär utrustning. Resolutionen uppmanar länder och internationella organisationer att ge både ekonomiskt och tekniskt bistånd till utsatta länder för att få fram rent vatten till ett överkomligt pris till alla.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Så kan #metoo påverka arbetslivet

MeToo

”Det kommer alltid att finnas en före och efter #metoo” – Fria pratar #metoo och arbetsrätt med två fackliga experter.

Fria Tidningen

Här är alla metoo-upprop

MeToo

49 yrkeskårer och andra grupper vittnar om sexuella trakasserier ­– här är hela listan.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu