Fria Tidningen

”Malmömoderaterna spelar på främlingsfientliga stämningar”

Vänsterpartiet riktar hård kritik mot förslag om flyktingstopp.

På riksnivå vill Moderaterna ”fortsätta att föra en politik som är generös mot dem som behöver en fristad”, enligt partiets valsajt. Samtidigt vill partikollegorna i Malmö tillfälligt stoppa kommunens flyktingmottagande och säga upp avtalet med migrationsverket om de vinner höstens val. Det är en av punkterna i det kommunpolitiska handlingsprogram som presenterades förra veckan.

Vänsterpartiets flyktingpolitiske talesperson Kalle Larsson är djupt kritisk.

– Än en gång visar moderaterna i Malmö att de inte är rädda för att spela på främlingsfientliga stämningar, säger han.

– Vill man göra något åt trångboddhet och sociala problem så sätter man in politiska insatser mot det. Här signalerar man istället att flyktingar i sig är ett problem, vilket är numera är en traditionell moderat hållning, åtminstone i södra Sverige.

Men Lilian Gerleman (M), ersättare i kommunstyrelsen avfärdar kritiken.

– Vi har en sund syn och de som kommer hit gör mycket gott. Men vi måste kunna ta hand om de som vi redan tagit emot, och det kan vi inte idag. Många med invandrarbakgrund har svårt att hitta jobb och känner sig inte hemma i det svenska samhället. Därför behöver vi ett tillfälligt stopp, säger hon.

Hur länge det tillfälliga stoppet bör vara har Moderaterna inte slagit fast. Men förslaget är kontroversiellt med tanke på att statsminister Fredrik Reinfeldt redan i juni riktade hård kritik mot Malmömoderaternas önskan att stoppa mottagandet av ensamkommande flyktingbarn.

– Partilinjen är att fler kommuner ska ta ansvar, sade han då till Sydsvenskan. Han sade också att kommuner bör följa de kontrakt man skrivit under med migrationsverket, och att den som fått uppehållstillstånd ska ha fri rätt att flytta inom landet.

Men Lilian Gerleman tycker att Malmö tagit en för stor del av de flyktingar som kommer till Sverige.

– Naturligtvis ska vi ställa upp och vara solidariska. Men för att ta hand om de som vi redan har tagit emot behöver vi ett tillfälligt stopp, säger hon. Vi har tagit emot väldigt många, och det är väldigt ojämnt fördelat över landet. Det är svårt för Malmö att ta emot en så stor mängd.

Hur många handlar det om det senaste året?

– Nu har jag inte senaste siffrorna, men det var många. Man känner ute, även när man pratar med invandrare, att de inte får det stöd som de behöver.

Kan du säga vilken storleksordning det handlar om?

– Det är flera tusen, säger Lilian Gerleman.

Migrationsverkets statistik visar dock att Malmö bara tog emot 752 flyktingar under 2009. Per invånare är det färre än många andra svenska kommuner, inklusive Kristianstad, Kalmar, Växjö, Norrköping och Linköping. Nässjö med knappt 30 000 invånare tog emot 158 och Eskilstuna med knappt 100 000 invånare tog emot 429.

Kalle Larsson (V) vill att alla kommuner ska ha en skyldighet att ha beredskap att ta emot flyktingar.

– Om alla kommuner hade en sådan beredskap skulle fler flyktingar kunna bosätta sig utanför Malmö, säger han.

De rödgröna har dock inte presenterat någon gemensam överrenskommelse om flyktingmottagandet.

– Men några förslag om att enskilda kommuner ska kunna stoppa mottagandet av flyktingar blir det i alla fall inte med en rödgrön regering, säger Kalle Larsson.

Fria tidningen har också sökt oppositionsrådet Anja Sonesson (M) för en kommentar.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

"Dags för en solidarisk bostadspolitik"

Marknadsexperimentet har nått vägs ände. För att den kommande krisen inte ska leda de blåbruna till makten krävs ett nytänkande i bostadspolitiken, skriver Per Björklund.

Stockholms Fria

Ojämlikheten ökar otryggheten

Avskaffa skattelättnaderna som undergräver välfärden och bygg ett tryggt samhälle för alla, skriver Per Björklund apropå de ökande dödsskjutningarna.

Stockholms Fria

© 2024 Fria.Nu