Fria Tidningen

Festivalen där Gottsunda får visa sina framfötter

Mycket av Uppsalas reggae och hip-hop har sitt ursprung i Gottsunda, och en del av musiken har senare spridits till resten av Sverige. Under Gottsundadagarna vill stadsdelen visa upp en rättvisare bild av stadsdelen än vad som brukar synas i media.

Gottsunda är en satellitförort och ett miljonprogramsområde, men liksom i många andra förorter finns det mycket kreativitet i denna mångkulturella oas. Just nu pågår Gottsundadagarna, en tvådagars musik- och kulturfestival med både lokala och nationella akter, och arrangörerna strävar efter att ”lyfta fram vad som gör Gottsunda speciellt – dess unika mix av spännande kulturuttryck från världens alla hörn.”

I slutet på förra sommaren förekom stadsdelen frekvent i de nationella medierna i samband med de bråk som uppstod i flera förorter runt om i landet. De spred sig även till Gottsunda, men Andreas Lundmark, scenansvarig under festivalen, tycker inte att det finns någon anledning att fokusera på det negativa.

– Det finns jättemycket saker som är bra med Gottsunda, med många olika kulturer och människor som är engagerade. Det är häftigt att det finns så många människor som jobbar ideellt och gör det för den goda sakens skull och för att de brinner för det här, säger Andreas Lundmark.

Första året Gottsundadagarna genomfördes var 1993 och de allra flesta artister ställer upp gratis. Under festivalen blir det musik och scenframträdanden från Uppsala Dans och Teater. Dessutom kommer det att finnas ett politikertält för medborgardialog, där de flesta partier kommer att vara representerade och träffa väljare. Sverigedemokraterna har inte anmält något intresse av att vara där, men arrangörerna säger att de inte utesluter någon.

Reggaeartisten Amsiebrown uppträder på lördagskvällen. Han är själv uppvuxen i Gottsunda och säger att Gottsundadagarna är en chans att inspirera och påverka ungdomarna i stadsdelen.

– Yngre förmågor som kanske annars skulle gå ut och råna någon får chansen att stå på scen. Jag kommer ihåg själv när jag var yngre och såg folk stå på scen och tänkte ”fan vad häftigt att få göra något sådant”. Och några år senare står man där.

Han säger att musiken utgör en stomme i Gottsunda, och nämner bland annat Affe Ashkar som driver hip-hop-projektet Bring Down the Beat som en mentor.

Musiken som har vuxit sig stark i Gottsunda är framför allt reggae, hip-hop och rap. Genrer där texten står i centrum, ofta med laddade budskap, som i Amsiebrowns bror, hip-hoparen Jaccos, förortsskildring Vår Betong. Det är budskap som Amsiebrown tror är lätta för ungdomar från svårare socioekonomiska förhållanden att ta till sig.

– Var och varannan unge skriver ju texter och rap och det är ascoolt, mycket bättre än att hänga i centrum, säger Amsiebrown.

Problemen som präglade stadsdelen förra sommaren gör han ingen grej av. Han avfärdar dem som en märklig trend som nu förhoppningsvis är förbi.

– Enligt mig har vi det jävligt bra i Sverige. Det där var något som ungdomarna gjorde för att försöka få det att verka farligare än det är. Åker man till ett riktigt ghetto som i Rio eller Johannesburg eller något så vill man inte vara där.

Det är viktigt för fyrabarnspappan Amsiebrown att skapa bra förebilder för de unga. Att få dem sysselsatta och intresserade av något vettigt innan de dras in i kriminalitet. Under en promenad i Gottsunda med Uppsala Fria hejar han på många tonåringar, och det är tydligt att många vet vem han är.

Gottsunda är naturskönt. Dofter av både tall och syrener hänger i luften, och skogen tränger sig tätt inpå husknutarna. Många vistas utomhus, samtalar på gårdar och lekplatser bland höghus och radhuslängor. En knatte på väg till fotbollsplanen cyklar förbi.

– Det är dem man måste hålla ett öga på, säger Amsiebrown, och menar på vikten att inte tappa kontakten med ungdomarna.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Uppsala poetry slam är avgjord

Love Sydstrand är 2010 års Uppsalamästare i poetry slam. Förutom att kora segraren utsåg publikjuryn också det lag som får åka till SM. Under kvällen passade även världsmästaren Ian Keteku på att avslöja vad som gläder en poet.

Fria Tidningen

Cancún även i Uppsala

Världens aktivister kämpar för att ta makten över klimatet. Uppsala Fria var med på två alternativa klimatmöten som pågick i staden medan världens ledare pratade utsläppsmål i Mexiko.

Fria Tidningen

En surrealistiskt dansande dröm

Kolbeinn Karlssons märkliga, magiska värld har tagit över Teatergalleriet. I förra veckan fick hela utställningen liv, men även om figurerna nu får vila kommer det att vara en helt annan utställning när den tas ner om en dryg månad.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu