…Lars Häger, poet och distriktschef för studiefrämjandet i Uppsala, som på torsdag både är med som | Fria.Nu
Fria Tidningen

…Lars Häger, poet och distriktschef för studiefrämjandet i Uppsala, som på torsdag både är med som

…Lars Häger, poet och distriktschef för studiefrämjandet i Uppsala, som på torsdag både är med som gästförfattare på hösten sista skrivarworkshop på stadsbiblioteket och har avslutningsordet på den litterära vinterfestivalen.

Vad är den litterära vinterfestivalen?

– Det är en ”happening” kan man säga som avslutar den workshopserie som ligger till grund för det hela med många olika medverkande och hedersgästen blir Tomas Tranströmer – och det är ju jätteskojigt tycker vi. Det är roligt att han vill ställa upp. Drivande bakom det hela är Uppsalas fristadsförfattare Anisur Rahman och det är ett jättearrangemang där både deltagare och ledare från workshopen är med och läser. Det blir olika former också, vissa läser prosa och det blir diktläsningar och allting är väldigt kort. Varje person får bara några minuter så det blir aldrig långtråkigt.

Du är ju med som gästförfattare på den sista skrivarworkshopen. Vad ger du för tips till unga skribenter?

– Det var en bra fråga. Jag tror man måste se det hela som en sak som räcker hela livet. Som ung skribent ska man inte ha bråttom eller oroa sig för att man inte får saker publicerade. Det handlar om att vårda skrivandet och ha omsorg om det. På något sätt måste man nog älska sitt skrivande.

Hur tycker du Uppsalas litteraturscen ser ut i dag?

– Jag tycker att den ser fantastisk ut efter att under många år sett förskräcklig ut. Det är många aktörer som är aktiva och det beror inte bara på Anisur och Studiefrämjandet. Vi har Jasim Mohamed och Bagdad Café och Reginateatern som har många arrangemang. Det har blivit en av de bästa i landet efter att i många år ha varit en av de sämsta. Men sen kan den ju alltid bli bättre och det hoppas vi ju att den blir.

Annons

Rekommenderade artiklar

Uppsala poetry slam är avgjord

Love Sydstrand är 2010 års Uppsalamästare i poetry slam. Förutom att kora segraren utsåg publikjuryn också det lag som får åka till SM. Under kvällen passade även världsmästaren Ian Keteku på att avslöja vad som gläder en poet.

Fria Tidningen

Cancún även i Uppsala

Världens aktivister kämpar för att ta makten över klimatet. Uppsala Fria var med på två alternativa klimatmöten som pågick i staden medan världens ledare pratade utsläppsmål i Mexiko.

Fria Tidningen

En surrealistiskt dansande dröm

Kolbeinn Karlssons märkliga, magiska värld har tagit över Teatergalleriet. I förra veckan fick hela utställningen liv, men även om figurerna nu får vila kommer det att vara en helt annan utställning när den tas ner om en dryg månad.

Fria Tidningen

Världens danser möts på Den lilla teatern

Bollywood och Flamenco får samsas med dans från Västafrika och Bolivia. Portens dansstudio hoppas kunna korsa gränser och anordnar en mångkulturell kväll på Den lilla teatern där bland annat gruppen Tiktaalik uppträder.

Fria Tidningen

© 2020 Fria.Nu