Kajorna flyttar ut i hopp om fortsatt dialog | Fria.Nu
Uppsala Fria

Kajorna flyttar ut i hopp om fortsatt dialog

Gruppen Kajorna beslutade sig i veckan för att lämna det ockuperade landstingshuset i Ulleråker. I måndags skickade de ett öppet brev till landstinget där de erbjöd sig att flytta från huset om de fick löften om en fortsatt dialog gällande hyresrätter i Uppsala och att inga skadeståndanspråk skulle lyftas. Efter att ha fått svar från landstingsstyrelsens ordförande Erik Weiman (M) höll de en avskedsfest i Ulleråker i onsdags, och planerade sedan att lämna huset under torsdagen (detta var dock efter denna tidnings pressläggning). Gruppen har befunnit sig i BUP:s gamla lokaler sedan den 17 april och flytten betyder inte slutet på projektet.

– Vi hoppas driva hela projektet vidare, och öppna landstingets ögon för alla byggnader som står tomma och kan användas och öppnas för bostäder. Bara för att vi flyttar ut ur huset innebär inte detta att projektet stannar av, säger Elina Fogelström, pressombud för gruppen.

Ny ortopedakut ska ge snabbare vård

Måndagen den 3 maj öppnar den nya ortopedakuten vid Uppsala närakut enligt ett pressmeddelande. Vuxna och barn från 15 år som har enklare benbrott ska i fortsättningen vända sig dit i stället för till Akademiska sjukhuset.

– Vi gör den här satsningen för att patienterna ska kunna få vård snabbare. Man ska inte behöva sitta i en lång kö för att få en skadad handled omlagd, säger Ismail Kamil (FP), ordförande för hälso- och sjukvårdsstyrelsen, i ett uttalande.

I fortsättningen görs enligt Ismail Kamil en uppdelning av patienter som behöver ortopedisk vård. Den nya ortopedakuten erbjuder behandling för vuxna och barn från 15 år som har råkat ut för enklare benbrott, till exempel skadat en hand- eller fotled. Barn under 15 år behandlas även i fortsättningen vid Akademiska sjukhuset.

Maria Gardfjell ersätter Niclas Malmberg

I måndags valde kommunfullmäktige i Uppsala Maria Gardfjell som nytt kommunalråd för Miljöpartiet. Maria Gardfjell efterträder Niclas Malmberg som ska vara föräldraledig och som sedan siktar mot en riksdagsplats efter höstens val. Hon tillträder den 15 maj.

Maria Gardfjell är utbildad biolog, men har under sin yrkesverksamma år främst arbetat med miljöinformation och marknadsföring på bland annat Naturskyddsföreningen, KRAV, Konsumentverket och Coop Sverige. Maria Gardfjell har också drivit eget företag och bland annat hjälpt till att starta det ekologiska varumärket Upplandsbondens.

Rödgrön skuggbudget ger 131 miljoner kronor mer till Uppsala kommun

Den rödgröna budgetuppgörelsen i riksdagen innebär inte bara ökade resurser till spårtrafik enligt ett pressmeddelande. Uppgörelsen innehåller också en kraftfull förstärkning till landets kommuner och landsting. För Uppsala kommuns del innebär det bland annat en budgetförstärkning på 131 miljoner kronor.

– Det är ett mycket välkommet stöd, säger det avgående kommunalrådet Niclas Malmberg (MP), som gör det enklare för kommunen att klara de mål vi rödgröna satt upp för förstärkningar inom barnomsorg, skola och äldreomsorg.

I den gemensamma rödgröna riksdagsbudgetmotion som kommer att presenteras i början av maj kommer välfärden i kommuner och landsting tillföras sammanlagt 12 miljarder kronor mer än regeringen under två år.

– Det är en radikal kursändring från den borgerliga regeringens politik att vältra över allt större kostnader på kommunerna för exempelvis försörjningsstöd.

Annons

Rekommenderade artiklar

Här är de alternativa EU-mötena

Den 17 november håller EU toppmöte i Göteborg. GFT listar alla manifestationer och event som hålls i samband med toppmötet.

Göteborgs Fria

Här kan du demonstrera på första maj

Arbetarrörelsens högtidsdag är snart här igen! Spana in GFT:s lista för tips på vad som händer under dagen; från första maj-tåg till fest och något däremellan.

Göteborgs Fria

© 2021 Fria.Nu