Uppsala Fria

Ockupation för att belysa bostadskrisen

En grupp ungdomar har sedan i lördags slagit läger i ett övergivet landstingshus i Ulleråker. Utrustade med sovsäckar, stormkök och sällskapsspel vill de skapa bostäder och öppna en mötesplats som inte drivs av konsumtion. Landstinget tänker inte träffa gruppen mer förrän de har lämnat huset.

På taket framför ingången till barn- och ungdomspsykiatrins (BUP) gamla lokaler i Ulleråker sitter ett tjugotal människor och vinkar när Uppsala Fria kommer förbi på måndagseftermiddagen. Det är drygt två dygn sedan gruppen, som kallar sig Kajorna, tog sig in i den övergivna byggnaden.

– Vi vill ha bostad. Eftersom bostadsbristen är så stor i Uppsala vill vi att det byggs bostäder. Folk bor i andrahand och hemma hos sina föräldrar tills de är närmare 30, säger Sanna Strömbäck, en av Kajorna, som också nämner hemlösheten som ett problem.

Hon uppger att 30–40 personer, de flesta mellan 18–30, har deltagit i ockupationen av huset som tillhör landstinget i Uppsala län. En del har sovit och vistats där hela tiden medan andra har kommit och gått. Sanna Strömbäck och Simon Rosén visar gärna runt i de övergivna lokalerna, det är inte bara för bostadskrisen de har valt att flytta in i huset, utan även för att skapa ett nytt aktivitetshus som inte drivs av konsumtion. Ockupanterna har satt upp en konstutställning i huset med gamla leksaker och barnmålningar som har blivit kvarlämnade sedan BUP:s dagar.

– Det var någon här som kände igen en del leksaker sedan de var barn, berättar Sanna Strömbäck.

Korridorerna är långa och tomma. Allehanda bråte ligger spritt, en del rum har ockupanterna städat upp, medan andra fortfarande står orörda. Ett par kraftiga metalldörrar visar tecken på tydlig fysisk åverkan – ett resultat av att både polisen och brandmyndigheten har använt lokalerna i träningssammanhang.

Gruppen har tagit med sig sovsäckar och liggunderlag. De sover tillsammans i ett rum och lagar mycket av sin mat gemensamt på två stormkök.

– Allting har varit väldigt roligt, väldigt positivt. Vi har grillat, spelat spel, haft många möten, umgåtts, lyssnat på musik, säger Sanna Strömbäck.

Utanför huset råder en febril aktivitet när vi kommer ut. Representanter från landstinget är på väg för att starta en dialog med Kajorna. Fimpar städas upp, fika dukas fram, och de stolar som finns att få tag på ställs fram i en ring. De diskuterar vilka krav de ska framföra, och är noggranna med att följa en talarlista så att alla får komma till tals. Bland annat tänker de kräva att polisen inte stormar huset utan att de först når en överenskommelse.

Från landstinget kommer Lars Edvin Andersson, affärsområdeschef, Dennis Nyman, förvaltare, och Elisabeth Samuelsson, säkerhetsanordnare. De förklarar att de har förståelse för ungdomarnas situation men att det är farligt att vistas i huset.

– Det finns fukt och mögel i huset, våra egna medarbetare får inte komma hit och hämta handlingar och det har inte gjorts en brandöversyn på hur länge som helst. Jag skulle inte vilja sova här och skulle inte vilja att mina barn sover här, och jag vill inte att ni sover här heller, säger Elisabeth Samuelsson.

Under veckan har gruppen haft flera möten med politiker från landstinget, det senaste i torsdags efter att en ny besiktning hade ägt rum på onsdagen. Dialogen har beskrivits som konstruktiv av båda parter, och landstingsstyrelsens ordförande Erik Weiman (M) menar på att han har förståelse för ungdomarnas frustration vad gäller bostadsfrågan. Men nu ska inga fler möten äga rum förrän de har lämnat lokalen.

– Vi tycker det är lämpligast är om ungdomarna lämnar lokalen i god ordning. Jag fortsätter gärna dialogen, men då vill jag även att ungdomarna respekterar landstinget och lämnar lokalen, säger Erik Weiman.

Deras besiktning har visat på att huset är undermåligt att vistas i, och Jens Larsson, chefsjurist på landstinget i Uppsala län, berättar att tidigare personal som har arbetat i huset har blivit sjuka. Erik Weiman vill inte spekulera i vilka åtgärder landstinget vidtar om ockupationen fortgår, men poängterar att våld inte är ett bra sätt att lösa det på.

– Men man ska komma ihåg att det de här ungdomarna har gjort är olagligt, och jag tycker inte att lagbrott är en speciellt bra metod för att bedriva politisk opinionsbildning, inte i en parlamentarisk demokrati, säger Erik Weiman.

Kajorna tänker dock stanna. Raul, som inte vill uppge sitt efternamn men som har tagit över som organisationens pressombudsperson på fredagen, säger att de fortfarande saknar material som visar på vilket skick husets huvudbyggnad är i, men att det bara är flygarna som kan konstateras vara utdömda.

– Vi tänker stanna i huset så länge som möjligt, och hittills har vi inte fått tillräckligt med underlag för att lämna huset på hälsomässiga grunder, säger Raul.

Med tanke på att landstinget inte vill föra en dialog förrän de är ute ur huset tänker de rikta in sig på andra kanaler.

– Om man hårdrar det så har inte landstinget tillmötesgått oss på en enda fråga, de har verkat så för att de vill få det att se ut som om de sköter det här snyggt, säger Raul.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Hallå där, Gustav Denninger...

Hallå där, Gustav Denninger, från Djurrättsalliansen Uppsala, som i lördags genomförde en manifestation mot pälsdjursindustrin på Forumtorget i Uppsala.

Uppsala Fria

Barncentrum kan tvingas stänga

Barncentrum på Kungsholmen riskerar att läggas ned då socialnämnden anser att verksamheten är för dyr, rapporterar Vårt Kungsholmen. Centrumet har varit en trygg miljö för barn som har utsatts för brott, och har samlat polis, rättsläkare, åklagare, socialtjänst och psykiatri på ett ställe.

Stockholms Fria

Miljöpartiet bryter rödgrönt samarbete

Miljöpartiet i Stockholm stad annonserade på onsdagen att de bryter upp från det rödgröna samarbetet i staden. Men både Socialdemokraterna och Vänsterpartiet säger att det inte finns något samarbete att hoppa av från.

Stockholms Fria

Studenter har sex utan kondom

Mindre än en tredjedel av Uppsalas studenter använde kondom vid senaste samlaget. Trots den extremt låga siffran, är kunskapen spridd bland studenter om sexuellt överförbara infektioner, STI. Det visar en ny studie från Nationella Hivrådet.

Uppsala Fria

Kollektivhus för ökad vuxengemenskap

När det inte finns ett arbete att gå till, och barnen är utflugna, är det lätt att ensamheten kryper på och det blir många långa timmar. Kollektivhus som framtida lösning för dem över 40 år.

Uppsala Fria

© 2024 Fria.Nu