Anarkister får en egen bokmässa | Fria.Nu
Fria Tidningen

Anarkister får en egen bokmässa

London har en, liksom San Francisco. I juni får också Stockholm en anarkistisk bokmässa.

– En förhoppning är att skapa en mötesplats för aktivister från hela Östersjöregionen, berättar Gabriel Kuhn, en av arrangörerna.

Det har mig veterligen inte arrangerats något liknande i Stockholm de senaste åren. Vad finns det för behov av, och ”marknad” för, en anarkistisk bokmässa i Sverige? Räcker inte till exempel Socialistiskt forum där anarkistiska Bokhandeln Info brukar medverka?

– Om man tror att anarkism kan bidra till mer rättvisa och glädje i samhället så finns det väl alltid ett behov av anarkistiska evenemang. Och folk över hela världen har blivit mer nyfikna på anarkism de senaste åren, jag tror att det gäller för Sverige också.

– Socialistiskt forum är jättebra men samtidigt kan det knappast räcka med vänsterpolitiska bokbord en gång om året. Dessutom kan en uttalat anarkistisk bokmässa ha sina egna prioriteringar och sin egen karaktär.

Vad kan ni tillföra den utomparlamentariska vänstern?

– Vad varje politisk bokmässa kan tillföra till en rörelse: information, ett tillfälle att lära sig vad aktivistiska grupper, projekt och organisationer håller på med och en möjlighet att träffa och snacka med folk man delar perspektiv och ideal med. Om frågan syftar på vad en politisk rörelse kan lära sig från anarkister eller ett anarkistiskt evenemang, så skulle jag säga självorganisation, auktoritetskritik och en envis tro att ett bättre samhälle är möjligt. Oavsett vilka specifika ideologier man känner sig nära borde dessa principer inspirera alla som ser sig som vänsteraktivister.

Hur ska ni göra för att bjuda in människor som inte är aktivister? Kan det bli något annat än en intern angelägenhet?

– Vi hoppas det. En av de största utmaningarna är att erbjuda något som är spännande för både aktivister och folk som helt enkelt är intresserade eller nyfikna. Det är inte alldeles lätt eftersom det antagligen kommer att finnas olika förutsättningar. För att få en bredare publik måste man bryta mot stereotyper av anarkister som struliga och våldsamma ungdomar redan i bokmässans presentation och i programpunkterna. Vi ska exempelvis ha paneldebatter om vad anarkismen är – med folk som representerar olika synpunkter, icke-våldsanarkister, syndikalister och så vidare – och om hur anarkistiska idéer kan hjälpa i den ekonomiska krisen. Det kan bli upplysande för många, om de nu kallar sig för anarkister eller inte.

Blir det några internationella gäster?

– Ja, många. Eftersom det inte finns någon stor anarkistisk bokmässa i Skandinavien är en förhoppning att skapa en mötesplats för aktivister från hela Östersjöregionen. Vi ska exempelvis ha gäster från Anarkistisk federation i Polen och Abolishing the borders from below, en nätverkstidning för östeuropeiska anarkister. I paneldebatten om anarkismen och ekonomiska frågor ska representanter från den tyska syndikalistiska fackföreningen FAU och den brittiska avdelningen av Industrial Workers of the World (IWW) vara med. Sedan finns flera gäster som representerar viktiga internationella anarkistiska projekt som AK Press och Lausannes Centre International de Recherches sur l’Anarchisme (CIRA), Europas största anarkistiska arkiv. Från Nordamerika ska exempelvis en medlem från det omdebatterade CrimethInc.-kollektivet komma. Självklart blir det också folk med erfarenheter i olika frihetliga projekt här i Sverige, som tidningen Brand eller SAC.

Nu börjar många tongivande anarkister från 80- och 90-talen komma upp sig. De jobbar i media, blir författare, kriminologer och kända musiker. De kan antas bidra till att fler blir intresserade av anarkismens idé och praktik. Hur ser det ut med återväxten?

– I ett globalt perspektiv har den anarkistiska rörelsen ökat enormt sedan 1990-talet. Det finns flera orsaker: marxismens historiska misslyckande, uppkomsten av många icke-centraliserade sociala rörelser (från radikala ekologiska rörelser till rörelser mot neoliberalism), en växande frustration med den sociala och ekologiska krisen. Jag tror inte att återväxten är ett problem. Problemet är snarare hur olika generationer av anarkister kan kommunicera bättre för att utbyta erfarenheter, idéer och målsättningar. Det skulle stärka rörelsen. Förhoppningsvis kan bokmässan bidra även till det.

Vilken är den livaktigaste rörelsen i Sverige i dag och var finns den?

– Jag måste svara på det som någon som har flyttat till Sverige för bara tre år sedan. Mitt perspektiv är alltså till en viss del fortfarande ett outsider-perspektiv. Personligen tycker jag att SAC:s betydelse inte får underskattas. Folk i Sverige tar ofta SAC för givet och kan vara väldigt kritiska – det är bra, men man får inte glömma bort att det knappt finns en sådan stark och traditionsrik syndikalistisk organisation i några andra europeiska länder. Dessutom skapar SAC en väldigt viktig infrastruktur för många aktivistiska grupper i Sverige. Sedan finns alla möjliga grupper och rörelser som är aktiva. Djurrättsrörelsen är starkare i Sverige än i många andra länder, men jag vet inte om den är den livaktigaste i landet – det finns ju många andra grupper som jobbar med kön, etnicitet, klass och så vidare.

– Det största problemet som jag ser det är att det finns för lite kommunikation. Alla grupper skulle vara starkare om det fanns mer samarbete. Det är något som jag som kommer utifrån tycker saknas i Sverige. Också i det här fallet hoppas jag att evenemang som bokmässan kan bidra till att skapa närmare kontakter.

5

Stockholms anarkistiska bokmässa hålls den 5 juni på Midsommargården, T-Telefonplan och är ett samarbetsprojekt mellan bland andra SAC-Syndikalisterna och Anarkisterna.com.

• Läs mer på http://anarchistbookfairsweden.se.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Nu skrivs 80-talets ockupanthistoria

Boken Vårt 80-tal dokumenterar husockupationer och vänsteraktivism. "Nu skriver vi vår egen historia", säger Mandra Wabäck, redaktör.

Stockholms Fria

Proggen befriade teatern

Fria Proteatern demokratiserade teatern, fick arbetarna till de fina salongerna och åskådliggjorde konflikten mellan arbete och kapital, skriver Kristian Borg.

Stockholms Fria

Podden som skapar ett vi

Från en källare på krogen Paradiso vid Mariatorget gör Mahan Mova, Arjan Shoeybi och Victor De Almeida podden Ni e med oss, om urban kultur och framgång.

Stockholms Fria

© 2021 Fria.Nu