Fria Tidningen

Homosexuella inför rätta i Malawi

Polisen i Malawi utreder och planerar att gripa flera personer som man misstänker är homosexuella – vilket betraktas som ett allvarligt brott i landet. Utredningen är kopplad till ett mål mot två män som lät förlova sig offentligt, men som nu riskerar flera års fängelse.

Att landets polis nu har börjat utreda fall av så kallade ”homosexuella tendenser” hänger samman med de två män som under julhelgen lät förlova sig offentligt. Männen, Tiwonge Chimbalanga och Steven Monjeza, greps strax efter förlovningen och har sedan dess suttit häktade i väntan på att dömas.

– Vi har inlett en förundersökning eftersom vi har fått information om att det finns framstående personer som står bakom Tiwonge Chimbalanga och Steven Monjeza, säger Dave Chingwalu, polisens språkrör för södra Malawi.

Enligt Chingwalu riktas misstankar mot parlamentsledamöter, präster och akademiker, som ska förekomma i utredningen. Hittills har polisen inte namngett någon av de misstänkta.

Nyligen dömdes en man i Malawi till tio års fängelse för homosexualitet, i enlighet med den paragraf i brottsbalken som kriminaliserar homosexualitet och anger att den som bryter mot lagen ska dömas till mellan 5 och 14 års fängelse.

En annan person som nyligen fallit offer för de hårda stämningarna mot homosexuella i Malawi är 21-årige Peter Sawali. Den 8 februari dömdes han till två veckors samhällstjänst efter att ha befunnits skyldig till att ha satt upp affischer i Blantyre med uppmaningar om utökade rättigheter för de sexuella minoriteterna.

– Sawali befanns skyldig till ett beteende som skapar oordning, säger Beatrice Mwachande, polisens språkrör i Blantyre.

Landets minister med ansvar för lokal utveckling, Patricia Kaliati, blev nyligen mycket upprörd då en kvinna som misstänktes för homosexuella handlingar frikändes av en domstol i distriktet Mulanje. Orsaken till frikännandet var att domaren ansåg att bevisningen inte höll, men han hänvisade även till att de två unga kvinnor som vittnade medgav att de frivilligt haft en sexuell relation med den åtalade.

Minister Patricia Kaliati menade dock att domaren genom sitt beslut uppmuntrat till homosexualitet och agerat som ett dåligt föredöme för resten av landet. Till de lokala medierna sade dessutom ministern, som själv kommer från distriktet Mulanje, att hon sett till att den frikända kvinnan nu hade tvingats lämna regionen och återvända till sin hemort.

Människorättsorganisationer är djupt oroade över utvecklingen i Malawi. Enligt Gift Trapense, som är ordförande för Centre for the Development of People, kommer klappjakten på homosexuella endast att leda till att denna “redan sårbara” grupp tvingas gå under jorden.

– Den jakt som polisen har inlett är ett grovt människorättsbrott eftersom den förvägrar homosexuella rätten att leva fritt, säger Trapense.

Samtidigt väntar landet på vad som kommer att ske med det numera kända paret Monjeza och Chimbalanga. Enligt domstolen i Blantyre kommer domen mot de båda männen att meddelas den 22 mars. Fallet har rönt stor uppmärksamhet både inom det lilla landet, men även internationellt.

Människorättsorganisationer som Human Rights Watch och Amnesty International har fördömt behandlingen av homosexuella i Malawi. Och Norge, som är en av Malawis viktigaste biståndsgivare, har genom sin regering meddelat att landet måste börja respektera även de homosexuellas mänskliga rättigheter.

De advokater som företräder Monjeza och Chimbalanga begärde att landets konstitutionsdomstol skulle granska fallet. Detta eftersom de anser att den lag som åtalet vilar på står i strid med landets konstitution som förbjuder diskriminering på grund av sexuell läggning. Men konstitutionsdomstolen beslutade att inte pröva fallet med motiveringen att anmälningen var otydlig.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Hon är södra Afrikas första kvinnliga statschef

Malawis vicepresident Joyce Banda, ledare för landets oppositionsparti People’s Party, svors förra lördagen in som landets nye president. Nu finns förhoppningar om att hon kommer stå för en mer lyhörd ledarstil jämfört med den tidigare presidenten.

Fria Tidningen

Konflikter bromsar klimatarbetet i Afrika

Den afrikanska kontinenten har stora behov av gröna investeringar som kan minska utsläppen och motverka klimatförändringarnas effekter. Men instabilitet, väpnade konflikter och byråkrati förhindrar investeringarna i många länder. 

Lycka på schemat i Indien

I måndags lanserades en ny utbildningsreform i Indien. Läroplanen som presenterades av Dalai Lama har som syfte att utbilda eleverna i lycka och glädje.

© 2024 Fria.Nu