Fria Tidningen

Fransk fotboll: ”Homofobi finns inte”

Kampen mot diskriminering inom fotbollen går långsamt framåt. I Frankrike har uppmärksammade amatörfotbollslaget Paris Foot Gay nyligen försökt få toppklubbarna i landet att skriva under ett fördrag där de stödjer bekämpandet av homofobi.

Men än så länge har mottagandet varit svalt.

– Presidenten för det franska fotbollsförbundet Jean-Pierre Escalettes sa i en dokumentär i Canal+ att ett fördrag mot homofobi skulle ha större negativa än positiva effekter eftersom en sådan diskriminering knappast existerar, säger Pascal Brethes, grundare och ordförande i Paris Foot Gay.

Paris Foot Gay kämpar alltsåmot något som egentligen inte finns enligt det franska fotbollsförbundet, och de flesta klubbarna i franska högsta ligan verkar hålla med, eftersom enbart tre av dem, Paris Saint-Germain, Auxerre och Nice, hittills har skrivit på fördraget.

När Paris Foot Gay grundades 2003 var målet att förändra mentaliteten inom fotbollen och låta homosexuella kunna utöva sin idrott och samtidigt få vara sig själv. De säger sig vara den första fotbollsklubben i Frankrike där både homosexuella och heterosexuella tillsammans öppet spelar i samma lag, och snabbt lyckades de få igång ett samarbete med huvudstadens storklubb, Paris Saint-Germain liksom att få en dåvarande landslagsspelare, Vikash Dhorasoo, att bli klubbens talesman. Sedan dess har de under årens lopp arbetat hårt i det tysta och sällan hamnat i medias blickfång.

 

Men så i höstas då Paris Foot Gay skulle möta Créteil Bébel i ligaspelet, tog debatten om homofobi inom fotbollen ordentlig fart i Frankrike. Ett kort mejl från det huvudsakligen muslimska motståndarlaget nådde Paris Foot Gay där Créteil Bébel bland annat skrev att ”vår tro är starkare än en enskild fotbollsmatch” och valde i sista stund att avstå från att spela matchen.

Fransk media fick snabbt nys om vad som hade hänt. Créteil Bébel försvarade sig med att det inte handlat om homofobi från deras sida utan att det var motståndarnas namn som satte ett sexuellt företräde före fotbollen. Créteil Bébel uteslöts så småningom från seriespelet, bad sedan om förlåtelse till Paris Foot Gay, och tackade artigt nej till ett erbjudande om göra ett nytt försök att spela matchen.

 

Under några oktoberveckor i fjol slutade Pascal Brethes mobiltelefon i stort sett aldrig att ringa och uppmärksamheten från media för Paris Foot Gay var enormt. Tillfället var nu utmärkt för att försöka få de franska toppklubbarna att öppna öronen för budskapet Paris Foot Gay försökte förmedla och få dem att skriva under ett fördrag där de tillsammans skulle arbeta för att bekämpa homofobin inom fotbollen.

– Tre klubbar har skrivit under fördraget och flertalet klubbar som Olympique Marseille, Saint-Etienne och Monaco deklarerade att de skulle göra det, men har ännu inte hållit sina löften. De andra klubbarna vill inte skriva på. Vad är deras skäl? undrar Brethes.

 

Men trots det är han dock positiv till de framsteg som han ändå har upplevt på senare tid.

– För tillfället tycker jag att det trots allt går framåt både på den franska och på den europeiska sidan. Men nu behöver vi mer konkreta åtgärder. För tillfället är det exempelvis bara tre länder i Europa, Tyskland, Storbritannien och Frankrike som aktivt deltar i att bekämpa detta. Vi behöver också se till att hela världen får kännedom om att denna diskriminering existerar inom fotbollen.

– Samtidigt väntar vi också på att olika framstående figurer inom fransk fotboll, speciellt från det franska fotbollsförbundet, ska ta emot oss och diskutera med oss, så att kampen mot homofobin nu äntligen kommer att börja behandlas lika seriöst som rasism och antisemitism, säger Brethes.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

OS kan bli chansen för rysk damhockey

Där finns redan Europas bästa klubblag. Nu hoppas Ryssland att hemma-OS i Sochi nästa år ytterligare kan knuffa fram damhockeyns utveckling och locka fram en ny generation spelare.

Fria Tidningen

Hos fotbollslaget Beitar gror rasismen

Beitar Jerusalem, toppfotbollslag i Israel, är nära knutet till den politiska högern. Frias skribent Henrik Manninen har granskat laget, och hittat en djupt rotad rasism.

Fria Tidningen

De satsar på miljö i jakten på ligatitlar

Traditionens makt är alltjämt stor inom den brittiska fotbollen. Men tack vare en nytänkande ägare är en grön fotbollsrevolution i full gång hos klubben Forest Green Rovers.  Målet är att visa att långsiktigt miljötänkade och sportsliga framgångar kan gå hand i hand.

Fria Tidningen

Hockeyn bygger broar mellan katoliker och protestanter

Ishockeylaget Belfast Giants grundades med målet att försöka etablera en ny sport som en delad stad kunde samlas kring. I dag, nästan elva år senare, har klubben ett högre publiksnitt än stadens fotbollsklubbar och handlar om så mycket mer än bara ishockey.

Fria Tidningen

Slagskämpen som blev miljökämpe

Han var en av 00-talets mest fruktade råskinn inom den nordamerikanska proffsishockeyn. I dag slåss den före detta AIK-forwarden Georges Laraque istället för en bättre värld.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu