Fria Tidningen

Utbrändhet smittar av sig på barnen

Finlands Akademi har finansierat ett forskningsprojekt där man har undersökt sambandet mellan föräldrars utbrändhet och ungdomars skoltrötthet. Och det visade sig finnas stora likheter mellan generationernas problem.

I projektet ingick 515 niondeklassare i grundskolan som själva fick bedöma sin skoltrötthet. Med begreppet avses, enligt studien, långvarig skolrelaterad stress som yttrar sig i form av känslor av otillräcklighet och en negativ inställning till skolan. Dessutom fick 595 föräldrar till dem bedöma sin egen känsla av utbrändhet. Resultaten visade stora likheter mellan föräldrar och barn.

– Detta gällde framför allt ungdomarna och föräldrarna av samma kön: flickorna och mödrarna respektive sönerna och fäderna. Den förälder som är av samma kön verkar fungera som en förebild vid utvecklandet av skoltrötthet, säger professor Katariina Salmela-Aro, som ledde projektet, i ett pressmeddelande.

Även familjens ekonomi påverkade tröttheten och utbrändheten, enligt Katariina Salmela-Aro.

– Ju större ekonomiska problem familjen hade, desto mer upplevde man även trötthet och utbrändhet. Det här är ett viktigt resultat med tanke på de effekter som dagens långkonjunktur eventuellt kan ha på familjernas och ungdomarnas välmående.

Undersökningen har genomförts av Finlands Akademis enhet för inlärning.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Kommuner kan tvingas avskaffa solarier

Är det sunt att sola inne – eller en cancerrisk? Hälsokonsekvenserna av solariesolning har debatterats sedan åttiotalet, och nu är det dags för nästa vända. Artonårsgräns är redan infört på ett par håll i landet – och nu vill svenska strålssäkerhetsmyndigheten att solarier helt försvinner från kommunal verksamhet.

Fria Tidningen

Hajj en utmaning för folkhälsan

I dag strömmar miljontals pilgrimer från hela världen till Saudiarabien för att delta i den traditionella vallfärden hajj till Mecka. De enorma folksamlingarna som resulterar är extremt gynnsamma för spridandet av pandemier – och årets vallfärd beskrivs av hälsoorganisationer som en extraordinär utmaning.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu