Debatt


Sven Ohlsson
Fria Tidningen

Det finns inga skäl till en ättestupa i sjukförsäkringen

Ovilliga Skattebetalarnas Förening har fel när de påstår att det finns goda skäl att ändra i sjukförsäkringen. Det finns det inte. Däremot finns det goda skäl att ställa större krav på arbetsgivarna så att fler klarar av att arbeta, skriver Sven Ohlsson.

Nej, det finns inga goda skäl att ändra sjukförsäkringen på det sätt som socialförsäkringsministern nu gör. Den ättestupa i sjukförsäkringen som skapas är inget annat än ovärdig. Att Ovilliga Skattebetalarnas Förening tycker så förstår jag dock.

Faktum är att sjuktalen kontinuerligt har minskat under de senaste 10 åren. Enligt arbetsgivarnas egna beräkningar är sjukfrånvaron i dag den lägsta på närmare 30 år. Sverige har också bland den högsta verkliga pensionsåldern i världen. Det finns alltså inga skäl att genomföra panikåtgärder kring sjukförsäkringen.

Ovilliga Skattebetalarnas Förening fortsätter också att sprida lögnerna om sjukförsäkring (och pension och A-kassa) som ”ett destruktivt bidragsberoende”. Det handlar om försäkringar, inte om bidrag.

Sedan är det helt riktigt att många som i dag går sjukskrivna eller har sjukersättning (förtidspension) fortfarande har en viss arbetsförmåga. Problemet är att ingen efterfrågar denna arbetsförmåga. Enligt Försäkringskassans egna beräkningar är det till exempel väldigt få arbetsgivare som erbjuder långtidssjuka någon sysselsättning som de kan klara av.

För dem som nu slängs ut ur sjukförsäkringen handlar det möjligen om att via olika former av anpassade arbeten kunna få en sysselsättning. Ofta med så kallat lönebidrag. Redan i dag är det mycket svårt att hitta arbetsplatser till dem som har lönebidrag. Ännu svårare blir det när nu ytterligare tiotusentals personer ska konkurrera om platserna. De ska konkurrera med de unga, friska och välutbildade som även de har svårt att hitta jobb.

Skälet är att svenska arbetsgivare är bortskämda. Organisationerna är så slimmade att det inte finns plats för den som inte kan ge minst 100 procent. Resultatet blir att vi bara flyttar folk från sjukförsäkringen till arbetslöshet eller socialen.

Låt oss ta ett exempel. Den organisation som verkligen borde föregå med gott exempel: Försäkringskassan. När FK nyligen genomförde en enorm omorganisation – från en lokal, decentraliserad organisation med personlig service till dagens centraliserade och avpersonifierade organisation – rensades mycket effektivt alla lönebidragsanställda och andra anställda med olika arbetshandikapp ut.

Tidigare när det fanns kontor på alla orter fanns det på de flesta håll en eller flera anställda med lönebidrag som hjälpte till och utförde de sysslor de kunde. I stort sett alla dessa fick sparken när verksamheten centraliserades. Samtidigt gick cheferna, på uppdrag från de högre cheferna, ut bland all personal med olika arbetshandikapp och uppmanade dessa att säga upp sig.

Det finns inga skäl till panikåtgärder, typ Ättestupapolitiken inom sjukförsäkringen. Det finns skäl att hjälpa dem som har arbetsförmåga kvar att hitta en sysselsättning. Och det finns starka skäl att ställa större krav på arbetsgivarna att anpassa arbetsplatser och arbetsorganisationer så att fler klarar av att arbeta.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Debatt
:

Public service har bäst pressetik

Olika perspektiv på samma sak – i Frias nya satsning "duellen" lyfts frågor från olika vinklar. Först ut är skribenterna Jens Ganman och Sargon De Basso som har olika syn på public service existensberättigande. Jens Ganman tycker att de statligt stödda mediebolagen har spelat ut sin roll. Här delar Sargon De Basso med sig av sitt resonemang kring varför han är av motsatt åsikt.

© 2024 Fria.Nu