Uppsala Fria

Peter Egardt blir Uppsala läns nya landshövding

Från den 15 april nästa år får Uppsala län en ny landshövding. Regeringen utsåg under torsdagen Peter Egardt som för närvarande är VD vid Handelskammaren i Stockholm.

Förutom att vara VD, vid Handelskammaren i Stockholm, så är Peter Egardt också ordförande för Rymdstyrelsen och Millesgården. Han har en bakgrund som forskningsledare i nordiska språk vid Lunds Universitet, statssekreterare under den förra borgliga regeringen samt ordförande för Svenska Penninglotteriet. Men har även varit politisk sakkunnig och utfört statliga utredningar för regeringen.

Peter Egardt betonar att han i sin nya roll vill lyfta fram betydelsen av en utökad regional samverkan mellan Uppsala och Stockholm.
– Uppsala är tillsammans med Stockholm Sveriges ekonomiska nav. För det andra är akademin som kunskapsbas mycket viktig.

Målet som landshövding är att utveckla företagande och tillväxt för att göra länet attraktivt. Att verka för ökad inflyttning och se till så att det finns god samhällsservice i hela länet är också högt satta prioriteringar. Det första han kommer att fokusera på är vikten av samordning mellan akademi, offentlig sektor och näringsliv. Han ser sig själv som en symbol och företrädare för länet.

Posten tillträder han först den 12:e april för att Handelskammaren ska hinna utse en efterträdare. Peter Egardts kommer enbart att sitta fram till 2014 då han fyller 65 år.
– Det är hemskt hedrande och stimulerande att komma till Uppsala. Jag tycker Uppsala är ett spännande län och brinner för att sätta tänderna i det här.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Kommunen stramar upp kring cykelparkeringar i centrum

Information, fler cykelparkeringar och cykelställ ska skapa ordning i Uppsalas stadsbild. För att öka framkomligheten och reda ut den kaosartade situationen med felparkerade cyklar, har kommunen valt att införa en mängd åtgärder under 2010.

Uppsala Fria

Med Fyrisån som golv

Tillvaron i hamnen är i fortsatt gungning. Båtplatserna vid stenkajen i hamnen i Uppsala är trots det populära och kölistan hos Uppsala kommun är lång. Kommunen ger dock oklara direktiv kring framtiden och husbåtarnas vara eller icke är ovisst.

Uppsala Fria

Håga ekoby – något utöver det vanliga

I ett hus med ockrafärgad glasveranda bor Yvonne Gunnarsdotter med familj. Det bästa med att bo i Håga ekoby är sammanhållningen. "Det finns allt här! Vi umgås mycket och hjälper varandra. Jag vill verkligen rekommendera den här boendeformen. Det finns alltid barnvakt och man kan enkelt springa över till grannen och låna mjölk eller verktyg", säger hon.

Uppsala Fria

Att bo i lägenhet kollektivt

Utifrån ser tegelhuset på Repslagaregatan 5 ut som ett vanligt lägenhetshus. Men det är det inte. Här ryms nämligen Uppsalas största lägenhetskollektiv men det liknar inte på något sätt ett ordinärt 1970-tals kollektiv.

Uppsala Fria

© 2024 Fria.Nu