Böter för egyptisk serietecknare | Fria.Nu
Fria Tidningen

Böter för egyptisk serietecknare

Serietecknaren Magdi El Shafai slipper fängelse för de ”omoraliska uttalanden” staten Egypten ansåg fanns i hans serieroman Metro. Istället döms han och hans förläggare Mohamed El Sahrqawi till 5000 pund vardera, omkring 6000 kronor, i böter.

Bland annat finns det en svordom i en serieruta och därför har nästan hela upplagan av El Shafais serieroman tidigare konfiskerats. Tre egyptiska människorättsorganisationer protesterar nu mot domslutet i ett gemensamt uttalande: ”domstolens beslut /…/ är ett steg bakåt för yttrandefriheten, och det här beslutet kommer att överklagas för att hävda våra rättigheter”, skriver de.

Metro gavs ut i januari 2008. I april samma år konfiskerade staten hundratals exemplar från tryckeriet och olika försäljningsställen.

– Jag tror det var en chock för statens män att kritiseras i en sådan här form. Vi är en verbal kultur, inte visuell. Till stor del handlar det här åtalet om att de inte förstår sig på den grafiska formen, och allt de inte förstår sig på upplever de som ett hot, sade Magdi El Shafai i en intervju med Fria Tidningar i våras.

Metro är Egyptens första grafiska roman och har vunnit flera priser. Förlaget har under processen fått stöduttalanden från författare och aktivister runt om i världen. El Shafai och förläggaren riskerade upp till två års fängelse.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Kortfilmer skildrar revolutionen i Egypten

18 days är tio kortfilmer som skildrar revolutionen i Egypten. Tio egyptiska regissörer har gått samman för att visa olika berättelser från revolutionen, några upplevda och återberättade, andra påhittade.

Fria Tidningen

Revolutionens kompositör till Stockholm

Varje år utdelas det internationella frihetspriset Freemuse, freedom of musical expression. I år går priset till Ramy Essam, känd från Tahrirtorget i Kairo där hans framträdande under revolutionsdagarna fick en stark symbolisk betydelse efter att han utsatts för misshandel och tortyr.

Fria Tidningen

Vikingatiden var varken rasistisk eller patriarkal

Enligt den senaste forskningen var vikingar mycket mer än starka krigiska män. Nu ska forskarna studera vikingafenomenet på djupet med hjälp av reenactmentgrupper och 50 miljoner kronor från Vetenskapsrådet.

Landets Fria

© 2021 Fria.Nu