Fria Tidningen

Avvisade FRIA-journalisten tillbaka i Sverige

Den Kairo-baserad journalisten Per Björklund, som i tre år har bevakat Mellanöstern för FRIA, nekades inträde i Egypten när han anlände från Sverige på tisdagen. Efter två dygn i ett förvar på flygplatsen fick Björklund veta att han var persona non grata och sattes på ett plan hem. "Det känns väldigt bittert att vara utestängd, jag har mitt liv och arbete där," säger Per Björklund till FRIA när han anlände till Sverige på torsdagen.

Efter ha tillbringat sommaren i Sverige återvände Per Björklund tillsammans med sin sambo till Egypten tidigt på tisdagsmorgonen. Planen var att fortsätta frilansa för svenska tidningar och skriva klart en bok om den egyptiska fackföreningsrörelsen som bygger på tre års erfarenheter i Egypten. Men han kom aldrig längre än till passkontrollen på Kairos flygplats.

– När de kollade mitt namn i datorn så lyste en varningslampa. De sa att jag skulle vänta i tio minuter men jag kände på mig direkt att det skulle ta längre tid. De tog mig till ett rum där säkerhetspolisen väntade, berättar Per Björklund.

Säkerhetstjänsten ställde allmänna frågor om varför han kom till Egypten, om han hade stött på problem i landet tidigare, och så vidare. Men de riktade inga anklagelser mot honom.

– Jag bad att få ringa ambassaden och min flickvän men det fick jag inte. Istället konfiskerade de min telefon och dator och förde mig till ett provosoriskt förvar i ett kontor. Rummet var otroligt sunkigt med 20 år gamla madrasser, kackerlackor överallt och översvämmade toaletter.

I förvaret hölls ett femtontal palestinier, varav flera uppgav att de har varit där i tre månader.

– De flesta är inte alls politiskt engagerade, det enda de har gjort är att besöka andra arabländer på jobb eller privat och när de är ska åka tillbaka till Gaza så stoppas de i Egypten. De får inga besked om varför de hålls tillfånga eller vad de är misstänkta för, och de får inte kontakta omvärlden.

Per Björklund hölls i förvaret i två dygn. Han försökte få reda på när han skulle avvisas, och krävde han hade rätt att få tala med svenska ambassaden. Men han fick inga svar, vakterna byttes av hela tiden och hänvisade till befäl som aldrig dök upp.

– Då och då fördes nya personer in, bland annat var 20 etiopier där i tio timmar innan de skickades tillbaka till Etiopien.

Pers flickvän, som inte vill uppge sitt namn i rädsla av repressalier från egyptiska myndigheter, kontaktade omgående svenska ambassaden i Kairo. De försökte i sin tur få information från egyptiska myndigheter men fick bara veta att Per Björklund hade förklarats persona non grata, vilket innebär att han är icke önskvärd i Egypten och skulle avvisas omgående. De fick dock inte veta något skäl till varför Björklund stoppades eller var han befann sig.

Ett och ett halvt dygn senare åkte ambassadspersonalen ut till flygplatsen och fick på plats besked från säkerhetstjänsten att Björklund satt i förvar på flygplatsen och fick då träffa honom.

– Det var först på onsdagskvällen som jag fick något slags besked när det kom en kvinna från svenska ambassaden med information från säkerhetspolisen om att jag skulle sättas på ett flyg till Prag några timmar senare.

– En timme innan planet skulle gå tog de mig till incheckningsdisken och fixade en plats på planet. De eskorterade mig till gaten och så fick jag tillbaka min dator och min mobil, berättar Björklund.

Nyheten om gripandet spred sig snabbt bland egyptiska bloggare som några timmar senare hade skickat ut stöduttalanden på bloggar, Twitter och Facebook. Även internationella organisationer såsom Reportrar utan gränser gjorde stödupprop. Björklund hyllas av egyptiska bloggare för sin enträgna bevakning av fackliga frågor och mänskliga rättigheter. ”Per har varit en av de bästa (om inte den bästa) av de utlänska journalister som bevakar den egyptiska strejkvågen och människorättsbrott,” skriver bloggaren Hossam el-Hamalawy.

Fallet har även blivit en internationell nyhet, en sökning på Google News ger 150 träffar, med artiklar från nyhetsbyråerna AFP och AP såväl som Los Angeles Times och franska Le Figaro. I den statligt styrda egyptiska pressen har Björklund framställts som en uppviglare och att han stoppades för att han hade planerat regimfientliga protester.

Det är fortfarande oklart på vilka grunder Per Björklund avvisades från Egypten. Enligt Nader Nabil Zaki vid den egyptiska ambassaden i Stockholm har han överträtt egyptisk lag och är därför inte välkommen in i landet.

Att det ska bero på något Björklund har skrivit tillbakavisar Nader Nabil Zaki.

– Jag vill inte spekulera i vilket brott han har begått, men jag kan försäkra er att det inte handlar om något som han har skrivit eftersom pressfrihet råder i Egypten.

– Det är ju helt ologiskt, svarar Per Björklund. Hade jag begått ett brott så vore ju det naturliga att jag arresterades och åtalades. Det är ju i så fall väldigt märkligt att de lät mig åka hem i somras och sedan avvisar de mig istället för att arrestera mig när jag kommer tillbaka.

Per tror inte beslutet har tagits av en åklagare eller domare, utan att det är säkerhetspolisen som ligger bakom.

– Vad de betraktar som brott har ofta politiska orsaker, det är en politiskt styrd polis. Antagligen bestämdes det ganska högt upp i hierarkin, det är nog inte vem som helst som kan ta beslut att inte släppa in en utländsk journalist.

För knappt en månad sedan nekades en annan utländsk journalist, amerikanen Travis Randall, inträde i Egypten. Myndigheterna gav inget skäl till varför Randall avvisades men Björklund tror att det kan ha berott på att han greps när han bevakade en propalestinsk manifestation i Kairo i februari i år. Även Björklund greps när han bevakade i manifestationen och det kan vara en del av anledningen till varför han också nu avvisats.

Varför är den palestinska frågan så känslig i Egypten?

– Den egyptiska regimen medverkar i blockaden av Gaza och exporterar naturgas till Israel och har fördömts för det av radikala rörelser inom landet och i hela arabvärlden. Man är rädd om sitt rykte men det verkar också finnas ett inslag av paranoia gentemot allt och alla som uttrycker någon solidaritet med palestinierna, kanske för att man fruktar att sådan aktivism ska leda till krav på politisk förändring i Egypten.

Per Björklund har inte hunnit bestämma sig om vad han ska göra nu. Men var han än bosätter sig kommer han fortsätta att skriva om situationen i Egypten.

– Det som verkligen stärkte mig under de här två dygnen var personerna som jag träffade i förvaret. De uppmuntrade mig nästan hela tiden och gjorde det uthärdigt att sitta där.

– Det känns väldigt bittert att vara utestängd från Egypten utan att ens få veta varför eller hur länge det gäller. Men samtidigt sporras jag av detta. Att bli utslängd ur landet är ju en slags bekräftelse på att man gjort något rätt och trampat på några ömma tår.

Fakta: 

<h2>Egypten styrs sedan 28 år av president Hosni Mubarak. De mänskliga rättigheterna och pressfriheten är ytterst begränsade. I Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex för år 2008 var Egypten på plats 146 av 173. Tortyr vanligt förekommande i landets fängelser. Den egyptiska polisen har på senare tid gripit hundratals medlemmar i den oppositionella rörelsen Muslimska brödarskapet och bloggare som har kritiserat Egyptens agerande under kriget i Gaza i vintras.</h2>

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Krav på civilt styre i Egypten efter massaker

Efter den ”blodiga söndagen” i Kairo – då minst 25 demonstranter dödades av egyptiska säkerhetsstyrkor under en protest mot upprepade attacker mot kyrkor – kräver en koalition av 13 partier och ungdomsrörelser att militärrådet omedelbart ska lämna över makten till ett civilt övergångsråd.

Fria Tidningen

"Björklund ska avvisas till Prag i natt"

Enligt Nader Nabil Zaki vid den egyptiska ambassaden i Stockholm kommer den gripne FRIA-journalisten Per Björklund skickas tillbaka till Prag i natt. Sveriges ambassad har nu fått tillträde till Björklund och uppger att han under omständigheterna mår bra. (Uppdaterad)

Fria Tidningen

FRIA:s Mellanösternkorrespondent gripen i Egypten

Den Kairo-baserade journalisten Per Björklund, som bevakar Mellanöstern för Fria Tidningar, greps av egyptiska myndigheter när han anlände till Kairo tidigt på tisdagsmorgonen. (Uppdaterad)

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu