Göteborgs Fria

Nordens ledande musikfilmfestival intar Göteborg

Med fyra år på nacken har Music Doc etablerat sig som Nordens ledande festival för musikdokumentärer. Music Doc arrangeras för första gången även i Göteborg och festivalen är just nu i full gång. Över 24 olika musikdokumentärer och musikfilmer blandat med en mix av klubbar, seminarier och livemusik står på programmet.

Music Doc hölls första gången år 2005 i Malmö och det var genom kontakter festivalen kunde växa och nå upp till Göteborg.

– Jag bor Göteborg och har tidigare varit i Malmö och känner killen som håller i det hela. Han frågade om jag ville starta upp det här i Göteborg och det ville jag, säger Astrid Ekermo, en av de två projektledarna för musikfilmfestivalen.

Vilka är dina förhoppningar inför festivalen?

– Att folk ska tycka att det är relevant och att det är ett hål som fylls. Göteborg har alltid varit en musikstad och det har saknats festivaler med just inriktning på musikdokumentärer. Det är ett under att ingen startat tidigare. Sedan hoppas jag så klart att folk ska längta till nästa år.

Vilka musikdokumentärer kommer visas?

– Festivalen kommer att bjuda på cirka 24 musikdokumentärer. Bland annat Public Enemy, Democracy in Dakar, Donna Jackson, Freddie Wadling, Mayhem, Björn Olsson, Rolling Stones, och Lars Winnerbäck.

Finns det något man inte borde missa?

– Självklart! Jag ska inte missa någonting. Höjdpunkterna är bland annat klubbkvällarna. Sedan får man ju inte missa liveband som Bombus, Narwhal, Johannes Vidéns Bluebird Association och Street Drinkers för att nämna några. Och vissa filmer kommer att visas i små lokaler med få stolar så det gäller att hålla koll på vad man vill se så man inte missar något.

Vilken är din favorit alla kategorier inom musikdokumentärer?

– Shut up and sing och Wild combination – A portrait of Arthur Russell, den är helt fantastisk.

5 Festivalen pågår till 5 april på Henriksberg, Hagabion, Gallerian och Mitt Andra Hem.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Nathalie Ruejas Jonson och det autistiska perspektivet

Det skeva perspektivet, det lilla som blir enormt, det stora som försvinner. Alla ord som regnar i kaskader över världen tills den inte syns längre. Och så stunderna med hörlurarna på max för att få ledigt en stund. Kaoset och skammen inför kaoset. Att be om hjälp. Att få hjälp.

Hon besjunger livet i utkanterna

I Händelsehorisonten skildras ett samhälle som på många sätt inte alls är olikt vårt, ett samhälle som har förvisat en grupp människor till Utkanterna.

Fria Tidningen

Hon ger ut sin egen poesi

Louise Halvardsson gav ut sin diktsamling Hejdå tonårsångest - 35 dikter innan 35 på eget förlag. Nu har hon nominerats till Selmapriset.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu