New Moscow skiter i kritiken | Fria.Nu
Göteborgs Fria

New Moscow skiter i kritiken

New Moscows känsliga popmusik har spelats i tv-serier som Grey’s Anatomy och One tree hill. De har hyllats i England men på hemmaplan har David Franssons soloprojekt än så länge tagits emot med en kall famn. Nu stiger dock hettan då New Moscow släpper sitt andra album Slow Down.

– Anledningen till att jag släpper en skiva är att ge musikkritikerna i Sverige en sista chans chans innan de går i pension, säger David Fransson.

David Fransson kommer leende insläntrandes på Café Columbus i Majorna. Han hälsar med ett fast handslag och ursäktar sig för att han kommer en kvart för sent. Med tanke på att David Franssons ungdomsidol Axl Rose en gång kom 13 timmar för sent till en spelning, är en kvart lätt att förlåta.

Sångaren, gitarristen och låtskrivaren David Fransson är känd för sitt snabba gitarrspel i Division of Laura Lee. Projektet New Moscow som han startade 2006 är hans alldeles egna oas. Han säger att han precis som när han var barn trivs bäst med att leka för sig själv.

– New Moscow är som mitt lego. Det ligger kvar på golvet, och nu kan jag fortsätta där jag avslutade, ingen har varit där och rört till det, säger David Fransson.

Namnet New Moscow är enligt David Fransson en metafor som speglar Hållandsö. En ö mitt i Vänern där han spenderade sina somrar. Dess vackra omgivning har alltid givit honom inspiration och lugn. Grundmaterialet till nya skivan hittade han i ett gammalt undangömt kollegieblock i sommarstugan. Blocket hade han haft med sig till Brasilien år 2001, dit han åkt för att få distans från Sverige och ett avslutat förhållande. De nerprintade texterna och ackorden putsades av och tillsammans med Ida Redig på sång, och Jonas Rangstad på klaviatur formades de till lugna popballader.

Engelska musikkritiker har liknat New Moscows musik vid Bob Dylans tidiga ballader, en artist som David Fransson först på senare tid börjat uppskatta.

– Han är precis allt jag menade med en bra artist. Han är egensinnig, vågade sticka ut och följa sitt hjärta och känsla. Precis det som jag också vill göra med min musik.

På onsdag firas nya skivsläppet med en releasefest på Pusterviksbaren.

– Mest för att det förväntas, menar David Fransson, som tror att albumet kommer få ett ganska ljummet mottagande i Sverige, precis som förra plattan.

– Men det är inte många unga som bryr sig om vad musikkritikerna säger längre, menar David Fransson och ler snett.

Annons

Rekommenderade artiklar

Gatumusikanter förbjuds i innerstan

Den 1 juli infördes restriktioner mot gatumusik i Göteborgs centrala delar. Initiativtagaren Företagarföreningen Avenyn mottar applåder från butiksanställda, medan gatumusiker menar att reglerna fråntar dem möjligheten att uttrycka sig samtidigt som det skapas en tråkigare stadsbild. ”Det känns inte speciellt uppmuntrande att musicera på gatan längre”, säger Caroline Blomqvist.

Göteborgs Fria

Clowner utan gränser sätter färg på Göteborgsvarvet

Dagens Göteborgsvarv firar 30 år med färgfyllda uppträdanden från Clowner utan gränser. Ett samarbete som ger varvets besökare sprakande underhållning, samtidigt som insamlade pengar kan gynna organisationens arbete för barn i konfliktdrabbade områden.

Göteborgs Fria

Queerstickning skapar nya mönster

Hbt-festivalen i Göteborg pågår för fullt med ett program laddat med allt ifrån queer stickning till gaymusikal på Göteborgsoperan. FRIA var på plats under festivalens kick off och samtalade med projektledare Catharina Jätmark och före detta ordförande Stina Nilsson om ifrågasättandet av heteronormer.

Göteborgs Fria

Spårvagnstur med sväng

The tram sessions är Göteborgs svar på det engelska fenomenet Black cab session, där en artist river av en akustisk låt sittandes i en taxi. I den göteborgska versionen spelar band på spårvagnarna. Det ger en bra chans att synas, samtidigt som banden sprider glädje till resenärerna.

Göteborgs Fria

Ljus framtid för Blå Stället som firar 30 år

I år firar det mångkulturella kulturhuset Blå Stället i Angered 30 år. En färgsprakande vecka väntar i april, med utställningen Indigo, uppträdanden, filmer, och tal. Blå Stället blickar nu framåt, visionen är att skapa en starkare mötesplats för hela Göteborg.

Göteborgs Fria

© 2020 Fria.Nu