Göteborgs Fria

Gatumusikanter förbjuds i innerstan

Den 1 juli infördes restriktioner mot gatumusik i Göteborgs centrala delar. Initiativtagaren Företagarföreningen Avenyn mottar applåder från butiksanställda, medan gatumusiker menar att reglerna fråntar dem möjligheten att uttrycka sig samtidigt som det skapas en tråkigare stadsbild. ”Det känns inte speciellt uppmuntrande att musicera på gatan längre”, säger Caroline Blomqvist.

Hilda Ekstedt, saxofonist, spelar tight musikalisk folkjazz tillsammans med gitarristen Caroline Blomqvist när GFT träffar dem på Kungsgatan. En del människor tittat uppskattande åt deras håll, medan andra går förbi utan att bry sig nämnvärt. Två kvinnor i 30-årsåldern ställer sig och diggar med, ätandes varsin glass. Påståendet att Göteborg skulle vara en tuff stad mot gatumusiker känns avlägset, trots att nya restriktioner nu ska vidtas.

Efter klagomål från bland annat Företagarföreningen Avenyn, förbjuder kommunen gatumusiker att spela mellan klockan 11 och 15. Anledningen till reglerna är att en del butiksanställda upplever gatumusiker som störande. Stadsdelarna som berörs är bland annat Kungsportsavenyn, Götaplatsens tvärgator och stadsdelar inom Vallgraven. Undantag kan ske om musiker får polistillstånd.

– Det känns inte speciellt uppmuntrande att musicera på gatan längre, med de här nya reglerna. Man vill ju inte bli till ett problem, säger Caroline Blomqvist vars gatumusicerande i sommar blivit hennes inkomstkälla, och berättar vidare att tanken var att pengarna som hon och Hilda Ekstedt fick in skulle gå till en resa till Prag, men målet känns nu svårare att uppnå.

Madeleine Wahlberg, centrumledare på Företagarföreningen Avenyn berättar att föreningen tillsammans med polis, och miljöförvaltningen diskuterade hur man kunde lösa situationen med irriterade butiksanställda. Klagomål över musiker som spelat samma låt om och om igen utanför butiksingången hade även inkommit till polisen och miljöförvaltningen. Auditions var ett alternativ som snart fick nedslag då detta ansågs alltför tidskrävande. Istället blev det en ny lag.

– Det är tråkigt att man måste ha regler som delvis straffar de andra gatumusikerna, men samtidigt är det här är inget totalförbud, säger Madeleine Wahlberg.

Men enligt Matz Franzén, professor i urban sociologi kan restriktionerna ses som en maktfråga där företag och butikers intressen får företräde i centrala stan.

– Det finns inte så mycket resurser från den offentliga sidan till att utveckla staden. Det här leder till att kommunpolitiker har en lyhördhet för företagens vilja. I det här fallet inskränker man användningen av det offentliga rummet.

Mats Franzén är även skeptisk till att paragrafen har hamnat under ”lokala föreskrifter om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd för Göteborgs kommun”.

– Hur kan det miljöfarliga upphöra just klockan 15? Det för handeln störande kan kanske det, men miljöfaror är inte knutna till sociala vanor på det sätt som här antyds.

Fakta: 

Kommunstyrelsen har tagit beslut om att det från och med 1 juli är förbjudet att spela och sjunga på vissa gator mellan klockan 11-15.

Den nya bestämmelsen införs i "Lokala föreskrifter om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd för Göteborgs kommun".

Polisen kan ingripa mot gatumusikanter utan tillstånd. Den som bryter mot regeln kan dömas till böter.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Clowner utan gränser sätter färg på Göteborgsvarvet

Dagens Göteborgsvarv firar 30 år med färgfyllda uppträdanden från Clowner utan gränser. Ett samarbete som ger varvets besökare sprakande underhållning, samtidigt som insamlade pengar kan gynna organisationens arbete för barn i konfliktdrabbade områden.

Göteborgs Fria

Queerstickning skapar nya mönster

Hbt-festivalen i Göteborg pågår för fullt med ett program laddat med allt ifrån queer stickning till gaymusikal på Göteborgsoperan. FRIA var på plats under festivalens kick off och samtalade med projektledare Catharina Jätmark och före detta ordförande Stina Nilsson om ifrågasättandet av heteronormer.

Göteborgs Fria

Spårvagnstur med sväng

The tram sessions är Göteborgs svar på det engelska fenomenet Black cab session, där en artist river av en akustisk låt sittandes i en taxi. I den göteborgska versionen spelar band på spårvagnarna. Det ger en bra chans att synas, samtidigt som banden sprider glädje till resenärerna.

Göteborgs Fria

Ljus framtid för Blå Stället som firar 30 år

I år firar det mångkulturella kulturhuset Blå Stället i Angered 30 år. En färgsprakande vecka väntar i april, med utställningen Indigo, uppträdanden, filmer, och tal. Blå Stället blickar nu framåt, visionen är att skapa en starkare mötesplats för hela Göteborg.

Göteborgs Fria

Festival som sätter fokus på texten

På lördag är det återigen dags för Textival. Det är tredje gången som den alternativa litteraturfestivalen anordnas.

– Vi har blivit en kulturpolitisk instans och vi är här för att stanna, säger Katarina Gröndahl, projektledare och en av grundarna av festivalen.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu