En varm berättelse om svår ensamhet | Fria.Nu

Recension


Göteborgs Fria

En varm berättelse om svår ensamhet

Lars and the real girl skulle kunna vara en mycket sorgsen skildring av en ensam mans desperata försök att hitta kärleken. Kärleken genom en kvinna i plast. Men trots att filmen skildrar en minst sagt annorlunda relation, är filmen en varm skildring av en ung mans sätt att hitta sig själv.

Lars and the real Girl utspelar sig i en regnig och gråsprängd liten stad i England. En plats där alla känner alla och vardagen går i sakta lunk med jobb, barn, middag, fest och kyrkan. Lars bor i ett stort garage, granne med sin bror Gus och svägerskan Karin, som allt som ofta försöker bjuda över Lars på middagar, vilket ständigt misslyckas.

Lars sociala fobi skär genom filmduken. Han sitter ensam längst bak i kyrkan, springer ifrån människor som ställer frågor, och avskärmar sig framför datorn på sitt kontorsjobb. När han väl träffar folk är det små korta möten där han tar emot posten från den trevliga receptionisten, eller hjälper en gammal kvinna att bära ett stort fång blommor till bilen. Men i dessa möten kommentarer alla att han ”borde skaffa sig en flickvän eftersom det är hemskt att leva ensam”.

När hans flamsiga, seriefigurssamlande kollega, internetsurfar och visar att man kan beställa realistiska kvinnliga plastdockor, ser Lars sin chans. Några dagar senare landar ett paket i hans garage. Och i paketet ligger mycket riktigt en kvinna i plast: den svarthåriga Bianca från Brasilien. Karin och brodern blir både glada och förvånade när Lars berättar att han börjat dejta en kvinna som han träffat genom internet, och som nu flugit över för att hälsa på. Men den kortvariga glädjen utbyts snart i skräck över att Lars har förlorat förståndet.

Stadens kloka husläkare och psykolog hävdar att Lars lider av en vanföreställning och att han kompenserar för känslor han inte fått utlopp för. Hon menar att Lars tillfälliga mentala störning kan vara ett positivt sätt att bearbeta sin ensamhet och trasiga uppväxt, och att hela staden måste spela med i illusionen.

Under filmens 106 minuter ser man hur Lars genom plastdockan Bianca plötsligt får ett socialt liv, börjar gå på middagar och fester. Filmens handling skulle förmodligen aldrig ha fått genomslag om den utspelat sig i en anonym storstad, men tack vare den här lilla stadens idyll, och täta kontaktnät accepteras slutligen Lars illusion om Bianca av stadens människor.

Lars and the real girl är en film som inte bara lyfter en viktig fråga om ensamhetens långtgående yttringar, utan även porträtterar en människa som utvecklas och reser sig.

Fakta: 

Film

Lars and the real girl Regi Craig Gillespie Manus Nancy Oliver I rollerna Ryan Gosling, Emily Mortimer och Paul Schneider m.fl.

Annons

Rekommenderade artiklar

Kom ut kommer ut i skönare format

Recension

Kom ut, tidningen för HBT personer har genomgått en minst sagt stor förändring. Den förra mycket engagerade redaktionsledningen har bytts ut till en ny kompetent ledning, och layouten har fått sig en rejäl omgång. Första nummret lockar med temat Inburad –heteronormativitet & andra fängelser. Och precis som förr är innehållet engagerande, upprörande och stärkande. Bland mycket läsvärt kan man exempelvis lyfta fram Hanna Wildows möte med Jwl B från hiphopgruppen Yo mayesty.

Göteborgs Fria

Drabbande kärleksbudskap från Blameful Isles

Recension

Blameful Isles is dope! Det skrev Talib Kweli på sitt Facebookkonto efter att ha upptäckt det svenska bandet Blameful Isles. Så rätt han har i detta. Lysande på de tre föregående albumen och än bättre på nya dubbelalbumet Pleroma, skriver Tobias Magnusson.

Fria Tidningen

Mossiga noveller om manlighet

Recension

Gemensamt för novellerna i Grand danois är ensamhet. Manlig ensamhet. Skickligt skrivet men mossigt innehåll, tycker Tobias Magnusson.

Fria Tidningen

© 2020 Fria.Nu