Göteborgs Fria

Migrationsverket byter spår i omtvistat mål

Det var inte den proisraeliska bloggen som låg bakom att chefen blev av med jobbet. Migrationsverket där mannen tidigare var anställd menar att det var mannens bristfälliga ledaregenskaper.

– Bloggen har aldrig varit ett villkor, det handlar inte om det, det hänger på hur bra man sköter sig som chef, menar Mikael Ribbenvik, rättschef på Migrationsverket.

Det var den 10 januari i år som Fria skrev om Lennart Eriksson, chefen som blev sparkad på grund av sin blogg där han tar ställning i konflikten mellan Palestina och Israel. Nu har verket skrivit ett yttrande till Justitieombudsmannen JO där de ändrat sin historia. Verket menar nu istället att det var Erikssons bristande egenskaper som ledare som ledde till att han avskedades. Dock tror Erikssons advokat, Allan Stutzinsky enbart att den ändrade berättelsen beror på att Migrationsverket förstår att de gjort fel.

– De försöker distansera sig och hittar därför på något annat, säger Stutzinsky.

Att konflikten mellan Eriksson och verksamhetschefen skulle ha handlat om bloggen, så som det framgått i medierna nekar dock Ribbenvik till. Han menar att bloggen aldrig var ett villkor för om enhetschefen skulle få ha kvar jobbet eller inte, utan att det enbart handlade om hur man sköter sig och inte sköter sig som chef.

– Lennart Eriksson tog genom sin blogg ställning i en konflikt utan att ha insikt i sitt egna agerande, han ser inte konsekvenserna och visade därigenom dåligt omdöme, säger Ribbenvik. Allan Stutzinsky menar dock att det faktum att det skulle ha handlat om något annat än enbart bloggen är en ny historia som inte fanns bland de skäl som tidigare radats upp under ed i tingsrätten. Stutzinsky svarar nu genom att skriva ett yttrande till JO.

– Min klient är så klart upprörd då de inte talar sanning och ändrar sin berättelse, säger Stutzinsky om Erikssons reaktion på verkets uttalande.

Enligt Lennart Eriksson började hans lämplighet som chef ifrågasattes först när han fick en ny chef. Verksamhetschefen ansåg det inte lämpligt att Eriksson hade en blogg som klart tog ställning för Israel och mot Palestina. Mikael Ribbenvik menar dock att bloggen inte var den bidragande orsaken.

– Verksamhetschefen ansåg att enheten inte fungerade, det var dåligt arbetsklimat och produktionen var väldigt låg, säger han.

Det hela ledde till att enhetschefen omplacerades, något som han inte uppskattade enligt Ribbenvik.

– Lennart Eriksson gick till domstolen eftersom han inte accepterade verksamhetschefens beslut.

Ribbenvik påpekar att de aldrig avskedade Eriksson utan att det var en följd av beslutet i tingsrätten och det faktum att Eriksson vägrade att bli omplacerad. Eriksson har således nu JO-anmält generaldirektören och verksamhetschefen i Göteborg.

Bilden av vad som hänt går isär på flera punkter. Enligt Erikssons advokat Allan Stutzinsky har det gått allt sämre för enheten sedan Erikssons avsked i januari. Mikael Ribbenvik anser dock att det snarare är tvärtom.

– Det finns inga siffror på att produktionen gått ner efter det att Lennart Eriksson slutade som enhetschef. Det är nog snarare tvärtom. Våra siffror visar på att 2008 var ett bra år och produktionen går väldigt bra just nu.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Hierarkin på sjukhusen hindrar sjuksköterskornas utveckling

Introduktionen som borde fungera som språngbräda och ge sjuksköterskor chansen till handledning är snarare ett hinder. Hierarkin på sjukhusen gör det omöjligt för dem att utvecklas, istället tvingas de välja mellan att stå tillbaka och imitera eller att sluta. Det visar en ny avhandling.

Göteborgs Fria

Stor skepsism till bonussystem för nyanlända

Regeringen vill utveckla undervisningen i svenska för invandrare och inför därför ett test av ett bonussystem. De som klarar av svenskkurserna inom ett år får 6 000–12 000 kronor. Men politikernas förväntningar möts med stor skepsis.

Göteborgs Fria

Inga planer på hospice i Göteborg trots behov

Det finns ett stort behov av palliativ vård för barn i Göteborg, men istället för bygga ett hospice menar man att Göteborg redan har två bra alternativ. Sveriges största barnklinik – Drottning Silvias barnsjukhus och kommunal vård i hemmet.

Göteborgs Fria

Fritt fram för Greenpeace att dumpa sten i havet

Länsstyrelsen i Halland har gett klartecken till Greenpeace att placera ut de massiva stenblock som ska förhindra trålningen och skydda två Natura 2000-områden. Själva kan länsstyrelsen inget göra då de saknar stöd från regeringen.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu