Anita Dorazio årets svensk | Fria.Nu
Fria.Nu

Anita Dorazio årets svensk

Anita Dorazio tilldelas av tidskriften Fokus priset Årets svensk. ”Anita Dorazio får priset för sitt uthålliga, engagerade och målmedvetna arbete för flyktingars rättigheter. Genom att starta en hemlig klinik där gömda och papperslösa kan få vård och råd i sjuk- och hälsofrågor har Anita Dorazio bidragit till en drägligare tillvaro för många utsatta flyktingar. Hennes insatser har också satt fokus på den svenska flyktingpolitiken och den fortsatta kampen för människors lika värde i Sverige”, skriver juryn i sin motivering.

Anita Dorazio själv är kluven till utmärkelsen.

– Jag hade hellre velat utses till årets internationalist. Jag skäms över hur Sverige behandlar sina flyktingar, säger hon.

Hon berättar att hon började dagen med att följa med en flykting till Migrationsverket. Han har varit i sju år i Sverige men ännu inte fått uppehållstillstånd, trots dubbla skyddsbehov.

– Många har det väldigt svårt nu. Vi behöver pengar till SL-kort, mat, kläder, mediciner och annat till gömda flyktingar.

72-åriga Anita Dorazio bildade Asylkommittén 1986, Fristadsrörelsen 1987, och stiftelsen Humanitas 1994. Hon sitter i styrelsen för Läkare i världen.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Här är de alternativa EU-mötena

Den 17 november håller EU toppmöte i Göteborg. GFT listar alla manifestationer och event som hålls i samband med toppmötet.

Göteborgs Fria

Här kan du demonstrera på första maj

Arbetarrörelsens högtidsdag är snart här igen! Spana in GFT:s lista för tips på vad som händer under dagen; från första maj-tåg till fest och något däremellan.

Göteborgs Fria

© 2022 Fria.Nu