Stockholms Fria

Hallå där Moa Elf Karlén...

...studiesekreterare på ABF Stockholm, som arrangerar årets omgång av Socialistiskt forum – en heldag av föreläsningar, samtal och debatt med utrymme för samhällskritik och omvälvande visioner. Forumet äger rum den 15 november på ABF-huset.

Hur känns det att arrangera Socialistiskt forum just nu, med tanke på världsläget med finanskris och allt?

– Jag har varit med i många politiska sammanhang där man talat om att samhället befinner sig i en brytningstid, att det är nu det avgörs. Tidigare har det mest känts som en stor dos retorik. Men nu har jag själv känslan att det är mer sant än någonsin tidigare under min politiskt engagerade tid. Det är nu det gäller!

Varför ska man besöka Socialistiskt forum?

– För att vi erbjuder hela 80 samtal och föreläsningar som just nu är helt nödvändiga! Som världsläget ser ut med miljöförstöring, klimathot och en världsekonomi på fall är behovet av förändring stort. Vi anordnar Sveriges största forum för vänsterkritik i en tid när det verkligen behövs, så i år sträcker man på sig lite extra som arrangör!

Kommer det akuta världsläget att ge er en större publik än vanligt?

– Det är väldigt svårt att säga, men det ser lovande ut. Många har anmält sig på Facebook till exempel, och jag vet att många reser hit från andra delar av landet. Så förhoppningsvis kommer minst 2 000 som förra året. Och vi brukar verkligen ha en bred publik, i blandade åldrar och med olika intresseområden.

Vad ser du mest fram emot i årets program?

– Å, det är så mycket! Tidigare kulturministern Bengt Göransson leder ett samtal om politisk sorg och längtan, som ska bli väldigt spännande. America Vera Zavala och Göran Greider samtalar om hur vi ska förstå staden. Klasshat i vår tid och hotad aborträtt är andra viktiga frågor som tas upp. Och en 100 man stark kör inleder dagen. Men mest ser jag fram emot mitt eget samtal med Lars Ohly, som går under rubriken ”Vem är du egentligen?”. Det handlar om vad det egentligen innebär att vara vänsterledare nu när allt på allvar kan förändras.

Du pratar mycket om ett samhälle i förändring. Är det kapitalismens död vi bevittnar?

– Nej, men jag tror att vi ser en spricka som gör det möjligt att hitta andra alternativ. Men då måste vänstern vara beredd att ta chansen!

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu