Göteborgs Fria

Streetdansare från hela världen på festivalbesök

Dans- och teaterfestivalen avslutas i morgon med hip-hop och breakdance. Streetdansare från Paris, Tokyo och New York kommer på besök.

Bland artisterna återfinns bland annat Yaman Okur från Paris som har utvecklat en egen streetdans som han kallar ”abstract style”. Denna populärkulturella dansform är en av de mest innovativa i vår tid. Den amerikanske dansaren Bill Shannon har trots sin sjukdom som tvingar honom att använda kryckor blivit internationellt känd för sin akrobatiska dans.

Ansvarig för det spännande urvalet av artister är Kwok-sun Yuen. Han går på projektledarutbildningen på Kulturverkstan och arbetet på festivalen är hans praktik.

Meningen med satsningen är just utbytet mellan modern dans och street.

– Det är ingen lågbudgetgrej så viljan att göra det här måste ha varit där redan innan, menar Kwok-sun Yuen.

– Min del kostar 150 000 och det är ju inte illa. Och när det gäller utbytet så vill jag ju gärna att de som håller på med street ska ta del av andra saker också. De måste i alla fall bläddra igenom katalogen.

– Det var ju superkul på uttagningarna för där var festivalens ordinarie publik som var finklädda och drack vin – och trettio 19-åringar! Det var kanske lite lättare att imponera på publiken än på vanliga tävlingar, de hade ju aldrig sett något liknande.

Men det viktigaste med artisterna i Street-delen av festivalen är inte att imponera, utan att inspirera.

– Jag vill ge dansare i Göteborg en input, säger Kwok-sun Yuen, eftersom de kanske inte har rest så mycket och fått möjlighet att se olika danssätt.

– Jag har valt de som jag tycker gör något annorlunda, annars är det ju ungefär samma steg som man ser i dansen för det mesta. Jag kanske inte har valt de absolut bästa artisterna, men i alla fall de mest unika.

Själv har Kwok-sun Yuen dansat sedan 1996 och han har sett intresset växa med antalet utövare.

– Det är klart jag vet att jag tar en risk när jag väljer artister som är lite speciella. Jag vill inspirera till nya ingångar i streetdans och det kanske är så att publiken förväntar sig att de ska dansa som på MTV och det här är allt annat än det. Alla inbjudna är ändå väldigt stora i både street- och scenkonstvärlden. I Frankrike har deras dans varit en del av stora festivaler väldigt länge och det finns många fusions mellan modernt och street.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Hon ger ut sin egen poesi

Louise Halvardsson gav ut sin diktsamling Hejdå tonårsångest - 35 dikter innan 35 på eget förlag. Nu har hon nominerats till Selmapriset.

Fria Tidningen

Feministisk sf-klassiker blir musik

Hur låter en bok? Kompositören Erik Dahl ger svaret då han stiger in i Ursula Le Guins litterära universum för att tolka klassikern Mörkrets vänstra hand.

Fria Tidningen

Solidaritetsorkester med hopp om framtiden

Christopher Ali Solidarity Quartet är svåra att sätta fingret på. Muslimsk mystik, ökenblues och svenskt vemod är några av inslagen på debutalbumet To Those Who Walked Before Us.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu