Fria.Nu

Piratpartiets medlemslista - verkligen på vift?

På nätet pågår en febril diskussion kring frågan om Piratpartiets medlemslista har läckt ut på nätet eller inte. Att det verkligen har skett hävdas i en nyhetsartikel på aftonbladet.se den 5 maj. I andra medier har det varit tyst i frågan och alla artiklar i ämnet hänvisar till Aftonbladets artikel. Men ett flertal fakta tyder på att något inte stämmer.

Den 5 juni toppade aftonbladet.se med nyheten att Piratpartiets medlemsmatrikel har läckt ut och att den nu sprids på internet. Aftonbladet påstår sig ha hela listan. Man ska ha 'kollat dess äkthet' och den ska innehålla födelsenummer, hemort och telefonnummer på tusentals personer. 'Bland annat', skriver aftonbladet.se, och antyder därmed att den även innehåller andra uppgifter.

- Om det stämmer är det tråkigt. Det här tas väldigt seriöst i partiet, säger Mikael Viborg, medlem i Piratpartiet och juridisk rådgivare för The Pirate Bay. Ingen har dock kunnat säga om Aftonbladets lista är falsk eller inte. Piratpartiet kan inte svara på om listan har stulits eller kommit på villovägar på något annat sätt.

På Piratpartiets forum menar flera att det måste vara forumlistan som det handlar om, det vill säga en lista över dem som registrerat sig för att diskutera i partiets forum. Men i Aftonbladets uppföljande artikel den 6 juni understryks det att det inte är en lista över forummedlemmarna: 'Det spekuleras också i att det rör sig om en medlemslista över forummedlemmar på Piratpartiets webbplats som har läckt ut. Men det är det inte. Listan är både detaljerad och komplett och innehåller uppgifter som bara förekommer i en medlemslista.'

Flera märkligheter påpekas på partiets forum och andra sajter som diskuterar saken. Aftonbladet skriver i sin artikel att listan 'sprids snabbt över internet'. Men ingen tycks ha sett listan eller hittat den på nätet. Flera hundra personer uppges ha letat efter den. Man hittar den inte genom en sökning på P2P-nätverken.

- Det är bara en journalist som påstår att listan finns, säger Rick Falkvinge till Fria Tidningar.

- Aftonbladet påstår att den florerat på internet. I så fall borde den ha kommit fram, säger Mikael Viborg.

En annan oklarhet är hur Aftonbladet verifierat att listan stämmer. Är det någon avhoppare med insyn i partiet som både har spritt och verifierat den, eller är det mot forumets uppgifter man har verifierat den? Det nämns heller inte vilket datum medlemslistan är från. Medlemsantalet för partiet har ökat med 3 900 personer den senaste veckan. Numera har partiet cirka 6 100 medlemmar. Om det är en äldre lista är den troligen relativt inaktuell.

- Detta har inte på något sätt skadat partiet, säger Rick Falkvinge.

Enligt rykten på nätet kan Mikael Viborgs dator ha innehållit en medlemslista när den beslagtogs av polisen vid husrannsakan, och att det är den listan som därefter kan ha läckt. Det ryktet stämmer inte alls, menar Viborg.

- Jag vet inte var ryktet kommer ifrån, säger Mikael Viborg. Listan har aldrig legat på min dator. Jag visste faktiskt inte ens att jag har haft tillgång till den och har aldrig, i mitt arbete med Piratpartiet, ens behövt den och garanterat aldrig tagit ner den till min personliga dator.

- Den kan ha legat på någon av de andra datorer som togs på prq, men det vet jag ingenting om. På min dator fanns den inte, säger han.

Enligt Rick Falkvinge ska Robert Trisches, som skrev artikeln, ha påstått att partiets server har blivit hackad och att medlemslistan kan vara tagen därifrån. Men all kontakt med medlemslistan sker via inloggning på krypterad förbindelse och det skulle troligen upptäckas om den blivit hackad.

Falkvinge tycker att historien påminner om en nyhet som publicerades i Expressen i april. Där påstår man just att partiets sida hackades och att medlemslistan läckte ut.

Så här skrev Expressen: 'Hackaren har gått in på deras sida och hämtat partiets medlemslista. Han kommer ge den till antipiratbyrån, åklagare och polis som jagar fildelare. Eftersom partiet har närmare 2 000 medlemmar så är det många nu som kan åka fast, säger källan, som varit i kontakt med hackaren.'

Rick Falkvinge vill inte spekulera över om listan verkligen existerar i den form det påstås. Mikael Viborg tror att någon form av lista existerar:

- Men om det är den faktiska medlemsmatrikeln återstår att se.

Förutom journalisten på Aftonbladet finns det en person som säger sig ha sett listan. Den före detta Sverigedemokraten Tommy Funebo, som för en kampanj mot Piratpartiet, skriver på sin blogg http://piratpartiet.blogspot.com/ att han har hittat listan och läst den.

Enligt en anonym hemsida är det Tommy Funebo själv som har kopierat forumlistan och skickat den till Aftonbladet.

Vi har utan framgång försökt att nå reportern Robert Trisches.

Se även "Tommy Funebo: Jag har läst listan".

Fakta: 

P2P-nätverk betyder att vanliga datorer kommunicerar direkt med varandra och inte via en serverdator.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

'Avgå, Thomas Bodström!'

Uppemot 400 stockholmare visade på lördagseftermiddagen sitt missnöje med polisaktionen mot The Pirate Bay. Demonstranterna krävde att alla servrar ska lämnas tillbaka, att utredningen läggs ner och att Thomas Bodström avgår.

Vita huset ligger bakom razzian

Under tordagskvällen den 1 juni avslöjade Rapport att det är påtryckningar från Vita huset som ligger bakom razzian mot The Pirate Bay och andra kunder till PRQ.

Ännu en razzia mot pirater

Världens största bittorrent-tracker, The Pirate Bay, är stängd. I onsdags gjorde polisen razzia i bostäder och på företag och hämtade tre personer till förhör.

Film- och spelbranschen går strålande trots ökad nerladdning

Spelbranschen redovisar en försäljningsökning på hela 19 procent och dvd-försäljningen når nya topphöjder varje år, trots att allt fler spel och filmer laddas ner gratis via olika fildelningsnätverk. Ändå klagar branschen på nerladdarna och hävdar att det är deras fel att vinsterna sjunker. SFT har granskat statistiken.

© 2024 Fria.Nu