• Om det blir en borgerlig valseger kommer lagen som ska ge minkar rätt till ett naturligt beteende att rivas upp. I söndags protesterade Djurens Rätt m
Fria.Nu

Borgerlig valseger kan riva upp ny lag om minknäringen

Propositionen som skulle ge minkar inom pälsindustrin rätt till simvatten och annat naturligt beteende hotas att rivas upp. Knappt hade underskriften på den torkat innan de borgerliga partierna lovar att riva upp lagen om de vinner valet. Men en ny undersökning som partierna ännu inte känner till visar att 66 procent av alla tillfrågade vill ha ett förbud mot minkpälssindustrin.

Propositionen med regeringen och stödpartierna bakom sig innebär att minkar i fångenskap bland annat ska få möjlighet att klättra och ha tillgång till simvatten. Så kommer det också att bli om socialdemokraterna med stödpartierna vinner valet. Det kommer att innebära dödsstöten för hela minkindustrin, eftersom den skulle bli ekonomiskt olönsam.

I söndags protesterade Djurens Rätt på Sergels torg i Stockholm mot att de borgerliga partierna vill riva upp den föreslagna lagen om de vinner valet. Ljud från minkfarmer spelades upp, tal hölls och en gatuteater åskådliggjorde vad de borgerliga politikerna vill återgå till.

Varje år dödas 1,3 miljoner minkar i Sverige för att bli kappor, kragar och kapuschonger. Dessa minkar lever i burar som är stor som en uppslagen kvällstidning. En bolåda av trä är ansluten till buren. Burarna sitter tätt och på en farm kan det finnas över 100 000 minkar. Denna miljö är mycket monoton och skiljer sig drastiskt från den vilda miljö minkar naturligt lever i.

I det vilda lever en mink alltid nära vatten, utnyttjar sig av många bohålor och håller hårt på sitt revir. När den är aktiv på natten rör den sig mycket inom sitt revir.

- Den borgerliga alliansen behöver en tydlig påminnelse inför valet om att deras pälsfarmskramande står i klar motsättning till svenska folkets uppfattning om djurplågeriet på minkfarmerna. Det är inte för sent för de borgerliga partierna att byta linje och bespara miljoner minkar framtida lidande, säger Per-Anders Svärd, förbundsordförande i Djurens Rätt.

Påminnelsen är Djurens Rätts ess i ärmen. De har nyligen beställt en undersökning av Demoskop som baserar sig på 1 000 telefonintervjuer. Den visar att 66 procent av samtliga tillfrågade vill ha ett förbud mot minkuppfödningen. Bland de unga mellan 15 och 29 år var det hela 82 procent som sa sig vilja ha ett förbud mot minkpälsindustrin.

- Det vore väldigt oklokt av de borgerliga partierna att hålla fast vid sitt beslut om att se till att lagen rivs upp. Eftersom så många av de unga är motståndare till pälsnäringen, har den ingen framtid i Sverige, säger Per-Anders Svärd.

Undersökningen är så färsk att partierna ännu inte känner till den. De borgerliga partierna är fortfarande eniga om att riva upp lagen om det blir ett maktskifte efter valet.

- Det är en djupt otillfredsställande hantering av seriösa småföretagare. Svensk pälsdjursuppfödning är av världsklass både vad gäller djurskydd och vad gäller produktkvalité. Nu blir vi beroende av en import från länder där djurskyddet är sämre och vi inte kan förbättra det, säger Cecilia Widegren (m), Anita Brodén (fp), Sven-Gunnar Persson (kd) och Jan Andersson (c) i ett gemensamt pressmeddelande.

Nu funderar Djuren Rätt på hur organisationen på bästa sätt ska föra fram undersökningsresultaten till de borgerliga partierna. Den 14 juni kommer det att vara debatt och beslut i riksdagen om lagen ska antas. Att lagen kommer att antas då är det ingen tvekan om. Frågan är bara om den hinner träda ikraft.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Jag hoppas att jag kan vara en förebild”

Hon är det första kvinnliga kommunalrådet i Åsele. Och det yngsta. Linnéa Lindbergbrinner för landsbygdsfrågor med fokus på att ge ungdomar inflytande och mod att våga stanna kvar.

Landets Fria

Folkomröstning klubbad – men frågetecken kvarstår

Doroteaupproret

Det blir en folkomröstning i landstinget om neddragningarna i vården i Västerbotten. Men när den ska ske och vad som ska stå på valsedlarna är ännu oklart. Frilansjournalisten Karin Svanebro bevakade tisdagens fullmäktigedebatt i Umeå.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu