Queertango utan krav och förbud | Fria.Nu
Stockholms Fria

Queertango utan krav och förbud

Tango har blivit populärt i Sverige, bland annat på grund av tv-program som Floor Filler och Let"s Dance. Men sedan en tid tillbaka är dansformen tyngd av heterosexuella normer. Charlotte Rivero vill ändra på det. Om en vecka startar hon en kurs i argentinsk queertango.

Från den snöiga storstadens gator smiter jag ner i en källare i Vasastan. Jag möts av skratt och värme och lokalen är full av nyfikna. Det är en väldig blandning av folk och om jag inte hade vetat vad som väntade hade jag aldrig kunnat gissa vad det handlade om. Ett sting av nervositet ligger i luften. Jag ska prova på argentinsk queertango.
Vi dansar i en timme och lär oss inte främst olika danssteg, utan fokuserar istället på tangons grunder: att känna musiken, att våga lita på sin partner och att våga fysisk närhet. Jag tar tag om en främmande kropp och tangons toner fyller rummet...
Tango är en gammal argentinsk dans och Charlotte Rivero, en av dem som håller i kursen, berättar för mig om hur man brukade dansa tango i barerna i Buenos Aires redan på 1800-talet.
- Då var dansen både en 'hetero'- och 'homodans', berättar Charlotte Rivero. Det var vanligt att de sjömän som gick i land dansade med varandra. Tangon var även de många prostituerades dans. Både de manliga prostituerade och de kvinnliga (varav många var lesbiska) dansade med varandra.

Under 1920- och 30-talen heterosexualiserades tangon i Argentina, enligt Charlotte Rivero.
- Dansen skulle bli nationalsymbol och nu förbjöds samkönad dans av Argentinas regim. Alla queera inslag i tangon utplånades och än i dag blir den inofficiella historien tystad.
Charlotte Rivero fortsätter att berätta om hur hon började dansa queertango i Stockholm för flera år sedan. Hon tillät sig att dansa både som förare och som följare och dansade med både män och kvinnor. Då kände hon sig utpekad och folk kom med kommentarer. Det gick till och med så långt att rena hotelser förekom.
- Det finns så många outtalade förbud, säger Charlotte Rivero. Det råder en tydlig heteronorm inom tangon, med tråkigt ensidiga roller. Jag vill skapa ett rum för friare normer där man inte exkluderar icke-heterosexuella. Jag vill möjliggöra en lek med genusroller och ge en chans till att upptäcka sexualiteten - ta bort rädslan för samkönad dans.
Charlotte Rivero menar samtidigt att de tidigare självklara normerna inom tangon nu börjar lösas upp. Hon möter mindre spänning och motstånd och intresset för queertango är mycket stort, både i Sverige och på den internationella dansscenen. Jag frågar henne hur hon tror att tangons framtid kommer att se ut.
- Mycket ljus! Ett av de mest populära 'milonga' ställena i Buenos Aires i dag är faktiskt ett gayställe!

Vad krävs om man vill dansa queertango?
- Här är alla välkomna, singlar och par, heterosar och queers, det enda man behöver är öppenhet och ett par riktigt bekväma skor!

Fakta: 

Fotnot:
Kurserna i argentinsk queertango börjar den 24 mars. Mejla till [email protected] eller ring 073-770 25 15 för mer information.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Anna Nicole är död - leve Aftonbladet!

Anna Nicole Smith är död. Det var torsdagen den 8 februari som Smith föll ihop på ett hotellrum i Florida. Smith har tillryggalagt en lång karriär som modell, men även som hemmafru (en yrkeskategori som en mycket hög andel av USA:s medborgare tillhör).

Stockholms Fria

Weisberg gör Fi:s program till praktik

Aftonbladet gör klippdockor, media skvallrar om personkonflikter och 1600-talsbegreppet 'häxjakt' får chans till en revival. Varför är Feministiskt initiativ ett så stort hot och för vem?

Stockholms Fria

Svår balansgång att göra ungdomsfilm

Emma Hamberg och Hella Joof är lika exalterade båda två. Vi träffas några timmar innan Linas kvällsbok gör premiär på vita duken och det riktigt känns hur det pirrar i magen på dem. För Emma Hamberg har det svåraste varit att inte få sväva ut så mycket när hon gjort om sin bok till filmmanus.

Stockholms Fria

Märkligt att möta ikoner

Han har gjort över 60 filmer, jobbat med storheter som Andy Warhol och inspirerat band som Army of Lovers. Elinore Lindén Strand har träffat en ikon: gayregissören Rosa von Praunheim. Det blev allt annat än ett lyckat möte.

© 2022 Fria.Nu