Stockholms Fria

Konstkortlek ska ge pengar till fond

I samband med utställningen Konstfeminism i Helsingborg producerades en kortlek med bilder av kvinnliga konstnärer. En fond för kvinnors framtida konstprojekt dit vinsten från försäljningen av kortlekarna ska gå har upprättats.

- Jag var så trött på att tjejer aldrig får några pengar till sina projekt. Från fonden ska man kunna låna pengar utan ränta, och om man sedan inte kan betala tillbaka gör det inte så mycket, säger konstnären Kerstin Diedrich, initiativtagare till kortleken.
Fonden förvaltas av Ekobanken, en bank som vill stödja ekologiskt, socialt och kulturellt hållbar utveckling. Efter att alla stora räkningar har blivit betalda är fondens summa nu 57 000 kronor. Och växa, det kommer den att göra tror Kerstin Diedrich:
- Vi har tryckt en första upplaga om 1 000 exemplar, men totalt är tio upplagor planerade. När Konstfeminism kommer till Stockholm är det tänkt att en ny grupp ska bildas och göra sin egen kortlek. På så sätt blir det som en stafett.

Varje konstnär har fått skapa varsitt kort och bland dem syns namn som Nina Bondeson, Cecilia Lundqvist, Matilda Ruta och Bitte Richardsson. Idén med kortleken är en förlängning av Kerstin Diedrichs och konstvetaren Barbro Werkmästers önskan om att fler människor ska lära känna kvinnors konstnärskap.
- Det finns alldeles för lite kunskap om kvinnors konst, säger Kerstin Diedrich. Med den här kortleken vill vi namnge några konstnärer och visa ett smakprov på vad de gör.
Utställningen Konstfeminism visas just nu på Dunkers kulturhus i Helsingborg. Verk av kvinnliga och manliga konstnärer som är eller har varit verksamma i Sverige sedan 1970-talet ställs ut.
Utställningen arrangeras i samarbete med Riksutställningar och den 17 juni kommer den till Liljevalchs konsthall i Stockholm.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Nya kids i kvarteret

Kids of the Ranch är lika delar musik och konst. Allt flyter ihop och blir ett. Imri Sandström och Elin Mörkberg är aktuella med båda skiva och utställning.

Stockholms Fria

Gubbrock i ny skepnad

I början av mars släpper Idde Schultz och Anna Stadling det gemensamma albumet Vägar Hem, en skiva med tolkningar av svenska låtar från 1970- och 80-talen. För de gamla rockgubbarna håller fortfarande, menar de.

Stockholms Fria

Stressade föräldrar i tidstypisk föreställning

I lördags hade den sönderstressade föreställningen Huvudvärk med E premiär på Turteatern i Kärrtorp. En berättelse om hur det är att vara barn till två föräldrar med omättlig karriärhunger.

Stockholms Fria

© 2024 Fria.Nu