Fria.Nu

Spanien bygger nya stängsel runt Ceuta och Melilla

Spanien vill bygga ett nytt stängsel runt sina två enklaver i Marocko; Ceuta och Melilla. Det finns redan höga, vassa taggtråds-stängsel runt Ceuta och Melilla. Men människor kommer ändå in i Spanien från Marocko. Är det bra att stänga in EU med taggtråd? Alla tycker inte det.

Spanien vill att människor inte ska kunna komma in i landet utan papper. Men vad händer om man bygger ett nytt stängsel?

1961 byggdes en mur mellan Östberlin och Västberlin. 1989 revs muren. Under den tiden blev 267 personer skjutna när de försökte komma in i Västberlin. Men flera tusen kom in i Västberlin.

Israel bygger en mur på Västbanken för att hålla palestinierna borta. USA har byggt höga murar och stängsel mot Kanada. Men alltid lyckas några komma över murarna. Det finns människor som vill göra vad som helst för att komma över.

Den senaste månaden har människor tagit sig över stängslen till Ceuta och Melilla flera gånger. 13 har blivit dödade. Flera har blivit skadade, även spanska poliser. Därför vill den spanska regeringen bygga nya stängsel och ha bättre säkerhet.

Är det ett bra sätt att stoppa människor som vill komma in i Spanien? Flera organisationer tycker att det är dåligt. Franco Frattini, EU:s kommissionär för fred, frihet och rättvisa, tycker också att det är dåligt. Franco Frattini har sagt att EU inte ska ge andra länder negativa budskap genom att stänga ute folk med taggtråd. Han har också sagt att taggtråd inte löser problemet.

Förra fredagen sa Frattini till media att Spaniens nya stängsel blir som en ny Berlin-mur. Han sa att det är fel att bygga sådana stängsel samtidigt som EU kritiserar Israels mur på Västbanken.

Det finns flera problem vid gränsen mellan Spanien och Marocko. Situationen för de fattiga människor som försöker ta sig in i EU är ett problem. De vill arbeta i Europa och skicka hem pengar. Ett annat problem är att länderna i Nordafrika har dåliga relationer med varandra. Algeriet stöder Polisario i Västsahara, som kämpar för att Västsahara ska bli fritt från Marocko. Marocko säger att Ceuta och Melilla tillhör Marocko. Spanien säger att Ceuta och Melilla har varit spanska sedan 1497 och 1580.

Spaniens nya stängsel runt de två städerna ska få modern teknik: kameror som filmar infrarött ljus, sensorer och ljud-detektorer. Det kostar mycket pengar. Många organisationer säger att man kan använda pengarna på ett bättre sätt. Man kan ge mer bistånd till Afrika. Man kan också öppna EU:s marknad för varor från fattiga länder. Då hjälper man fattiga länder att utvecklas. Folk klarar sig bättre och behöver inte flytta till Europa för att kunna försörja familjen.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Nya murar runt Europa

Spaniens planer på att bygga ett tredje stängsel runt enklaverna Ceuta och Melilla har mötts av hård kritik och många frågor.

Konflikter bromsar klimatarbetet i Afrika

Den afrikanska kontinenten har stora behov av gröna investeringar som kan minska utsläppen och motverka klimatförändringarnas effekter. Men instabilitet, väpnade konflikter och byråkrati förhindrar investeringarna i många länder. 

Lycka på schemat i Indien

I måndags lanserades en ny utbildningsreform i Indien. Läroplanen som presenterades av Dalai Lama har som syfte att utbilda eleverna i lycka och glädje.

© 2024 Fria.Nu