Göteborgs Fria

Själlös gospel från BRMC

När ett band lämnar ett storskivbolag för att släppa skivor på ett indiebolag får det mig att tro att bandet tidigare har hållits stramt och nu vill få utlopp för sin kreativitet. I många fall är det ju tvärtom; indieband, som har varit intressanta, sugs upp av jättarna och stöps i tråkstandardmallen och tappar all lyskraft.

Musik

Album: Howl

Artist: Black Rebel Motorcycle Club

Bolag: Play it again sam/Border

I det här fallet är det amerikanska Black Rebel Motorcycle Club som lämnar Virgin och släpper sin tredje platta, Howl, på lilla Play It Again Sam. När deras debut kom 2001 anklagades bandet för att kopiera Jesus And Mary Chain, både ljud- och utseendemässigt. Med överdistade gitarrer, släpig rock"n"roll-sång och svartburriga frisyrer påminde de mycket om sina brittiska föregångare, men de lyckades ändå presentera ett skapligt album, som dock inte höll riktigt hela vägen. Inför Howl sades det att bandet hade sadlat om, lagt distpedalerna på hyllan och nu närmat sig rötterna inom nordamerikansk musik.

Och det är mer avskalat än tidigare; det är lite blues och gospel om vartannat och borta är de gitarrmattor som tidigare dominerade ljudbilden. Och omedelbart försvinner också det som var bra med BRMC. Kvar blir ett band som trampar vatten och istället för att komma med något nytt, försöker de göra musik som har gjorts så mycket bättre av andra.

Jag kommer att tänka på det amerikanska uttrycket wiggers, vita (ofta medelålders) män som har anammat den svarta hiphopkulturen och över allt annat önskar att de hade mörk hy. I BRMC: s fall skulle bandet kanske inte vilja se ut på något annat vis, men om de musikaliskt skulle ha haft en gnutta av 'riktig' gospel i sig skulle den här skivan kanske varit värd lite uppmärksamhet.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Magisk kväll på Jazzhuset

Oförtröttligt fortsätter Koloni att ordna spelningar på löpande band. Denna måndagkväll är det tre vitt skilda band, som har bjudits in till Jazzhuset. White Magic står för årets hitills grymmaste spelning.

Göteborgs Fria

Musikalisk trivsel på Oro

På måndagkvällen anlände en ambulerande minifestival, bestående av tre akter, till Göteborg. Flitige konsertbokaren Christian Pallin anordnade, i klubb Kolonis regi, tillställningen på lilla Galleri Oro på Karl Johansgatan.

Göteborgs Fria

Klassiskt popsnickeri

När jag lyssnar på Alfs andra slås jag av hur svenskt det låter. Inte för att Alf sjunger på svenska utan det är just musiken som känns så typiskt svensk.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu