• Jens Albinus och Iben Hjejle i Direktörn för det hele
Göteborgs Fria

von Trier ger underhållning för stunden

Lars von Trier underhåller med sin senaste film och Pontus Magnusson roas och han ser vissa likheter med den brittiska serien The Office.

Den som går och väntar på Lars von Triers avslutande film i 'Amerika-trilogin,' får hålla sig ytterligare ett tag. Nu lanseras istället en film, som presenteras som en mer lättsam komedi av den egensinnige dansken. Och att det är just underhållna vi ska bli bekräftas av regissören själv, som i filmens inledning upplyser oss åskådare om vad vi har att vänta oss; en film man ska kunna lämna bakom sig utan närmare reflektion eller eftertanke, underhållning för stunden.
Filmen äger till större delen rum i ett företaghus. Ägaren av företaget, Ravn (Peter Gantzler), har i flera år låtsats att han är en vanlig anställd, för att själv slippa ta ansvar för obehagliga affärsbeslut. Istället har han skapat en fiktiv direktör, som per e-post har meddelat sig med de övriga anställda. Men när Ravn beslutar sig för att sälja företaget tvingas han kalla in Kristoffer (Jens Albinus), en skådespelare som i rollen som direktören ska skriva under alla nödvändiga papper. Affärsmötet (med en butter, danskhatande islänning, som för tankarna till Ernst-Hugos roll i Riket) går dock inte riktigt som Ravn har tänkt sig och Kristoffer tvingas förlänga sin tid som direktören. Hans möte med de anställda blir förvirrande för samtliga inblandade, men väldigt skrattframkallande för den utomstående betraktaren.

Direktören för det hele är gjord med tvära klipp och udda perspektiv, en stil som ger det hela en dokumentär touch, ungefär som i tv-serien The Office. Och liksom programmakarna till den serien har Lars von Trier förstått att företagsvärlden lämpar sig utmärkt som spelplan för krystade och komiska situationer. Den tillgjorda gemenskap, som ofta uppstår på en arbetsplats, illustreras i filmen genom att de anställda på företaget rabblar fåniga ramsor och sånger tillsammans, där de framhåller varandras förträfflighet. Lite som ett dagis för vuxna.
Regissörens ord från inledningen visar sig stämma, publiken bjuds på en inte alltför djuplodande, men roande, film.
Att von Trier kan provocera visste vi sedan tidigare. Direktören för det hele visar att han också är en ypperlig underhållare.

Fakta: 

Direktören för det hele
Regi: Lars von Trier
I rollerna: Jens Albinus, Peter Gantzler, Iben Hjelje,
Jean-Marc Barr m.fl.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Magisk kväll på Jazzhuset

Oförtröttligt fortsätter Koloni att ordna spelningar på löpande band. Denna måndagkväll är det tre vitt skilda band, som har bjudits in till Jazzhuset. White Magic står för årets hitills grymmaste spelning.

Göteborgs Fria

Musikalisk trivsel på Oro

På måndagkvällen anlände en ambulerande minifestival, bestående av tre akter, till Göteborg. Flitige konsertbokaren Christian Pallin anordnade, i klubb Kolonis regi, tillställningen på lilla Galleri Oro på Karl Johansgatan.

Göteborgs Fria

Klassiskt popsnickeri

När jag lyssnar på Alfs andra slås jag av hur svenskt det låter. Inte för att Alf sjunger på svenska utan det är just musiken som känns så typiskt svensk.

Göteborgs Fria

Själlös gospel från BRMC

När ett band lämnar ett storskivbolag för att släppa skivor på ett indiebolag får det mig att tro att bandet tidigare har hållits stramt och nu vill få utlopp för sin kreativitet. I många fall är det ju tvärtom; indieband, som har varit intressanta, sugs upp av jättarna och stöps i tråkstandardmallen och tappar all lyskraft.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu