Nätverk uppmanar till bojkott av alla israeliska produkter | Fria.Nu
Stockholms Fria

Nätverk uppmanar till bojkott av alla israeliska produkter

Snart inleds en kampanj i Stockholm för en bojkott av israeliska produkter. Nätverket Bojkotta Israel i Sverige menar att det är ett effektivt sätt att stödja palestiniernas kamp. Man kräver även att Sverige ska stoppa importen av vapen från Israel.

Den 4 september inleds en kampanj i Stockholm för att få lokala butiker att upphöra med att sälja israeliska produkter. Ung Vänster och Nätverket Bojkotta Israel i Sverige står bakom kampanjen. Man menar att Israel för en rasistisk kolonialpolitik och jämför den med Sydafrikas apartheidregim. Därför måste Israel isoleras och ekonomiska sanktioner införas.

- När den svenska regerigen är tyst och lamslagen blir det upp till oss medborgare att sätta press på Israel. Att utöva sanktioner mot Israel som i 57 år har kommit undan med etnisk rensning, statsterrorism och ockupation är en av våra möjligheter att påverka, säger Elsa Hedenström, från Ung Vänster Storstockholm och ledamot i Nätverket Bojkotta Israel i Sverige.

Kampanjen startar den 4 september då man ska kontakta olika butiker och sprida information till boende i olika områden. Även civila olydnadsaktioner kommer att utföras men de är förstås hemliga.

- Vi räknar inte med att olika butiker frivilligt avstår från israeliska produkter. Därför är det viktigt att få med oss de boende så att de som konsumenter kan påverka, säger Siri Jonsson från Nätverket Bojkotta Israel i Sverige och Ung Vänster.

Nätverket Bojkotta Israel i Sverige menar att en bojkott mot Israel är en framkomlig väg för att på sikt skapa demokrati i Palestina. Nätverket beskriver Israels ekonomi som utmärks av enorma skulder, militära utgifter och skakiga konjuktursvängningar och som är extremt beroende av internationell handel. Ju mer Israels exporthandel skadas genom statens negativa anseende, desto mer måste USA skjuta till med miljarder i bistånd i en situation där även hemmaopinionen ifrågasätter stödet till Israel, enligt nätverket.

- Den här konflikten handlar inte om två jämlika parter. Israel ockuperar Palestina och det palestinska folket behöver vår solidaritet i sin kamp för frihet, säger Elsa Hedenström.

Visserligen kan en bojkott även drabba palestinier, men man anser att bojkottens negativa effekter inte står i proportion till det vardagliga lidandet som livet under ockupation och rasism innebär. Palestinska arbetare från Gaza och Västbanken arbetar under vedervärdiga förhållanden, berättar Ammar Makboul från Nätverket Bojkotta Israel i Sverige. Dessutom vädjar deras organisationer i dag till världssamfundet om sanktioner mot Israel.

- Den palestinska motståndskampen stödjer en bojkott även om enskilda drabbas på kort sikt. Samtliga NGO:s har gått ihop i ett upprop om att världssamfundet ska tillämpa samma medel som man gjorde mot Sydafrikas apartheidregim, säger Ammar Makboul.

Därför uppmanar man även enskilda, företag och myndigheter att inte köpa produkter från Israel eller turista i landet.

- Vi kräver att frihandelsavtalet rivs upp eftersom Israel inte följer internationella konventioner som är förutsättningen för ett sådant avtal, säger Ammar Makboul.

Nätverket Bojkotta Israel i Sverige kräver också att Sveriges regering omedelbart stoppar all vapenhandel med Israel. Någon export förekommer inte längre av vapen till Israel men däremot import från landet.

- Sverige importerar bland annat ammunition till leopardstridsvagnar från Israel. Dessutom finns ett gemensamt projekt i Kirina som handlar om att utveckla obemannade stridsflygplan, berättar Rolf Lindahl, politisk sekreterare på Svenska Freds- och skiljedomsföreningen.

Alf Sandek, ämnesråd på UD, säger att det inte finns några moraliska eller etiska aspekter på vapenimport om det inte finns ett handelsembargo mot ett land. Man köper varor där de är bäst och billigast.

- Om det förekommer oroligheter i ett land avgörs importen och militära samarbeten från fall till fall. Om Sverige har en handelsförbindelse med det landet som samtidigt bryter mot mänskliga rättigheter, krockar två principer, säger Tony Eriksson, pressekreterare på Försvarsdepartementet.

Fakta: 

Läs mer på:
www.bojkotta-israel.nu.

Annons

Rekommenderade artiklar

”Jag hoppas att jag kan vara en förebild”

Hon är det första kvinnliga kommunalrådet i Åsele. Och det yngsta. Linnéa Lindbergbrinner för landsbygdsfrågor med fokus på att ge ungdomar inflytande och mod att våga stanna kvar.

Landets Fria

Folkomröstning klubbad – men frågetecken kvarstår

Doroteaupproret

Det blir en folkomröstning i landstinget om neddragningarna i vården i Västerbotten. Men när den ska ske och vad som ska stå på valsedlarna är ännu oklart. Frilansjournalisten Karin Svanebro bevakade tisdagens fullmäktigedebatt i Umeå.

Fria Tidningen

© 2019 Fria.Nu