• I måndags gick ett hundratal personer till Mynttorget från Kungsträdgården för att överlämna luntorna med de 157 000 namnen till stöd för Påskuppropet
Fria.Nu

157 000 skrev under för flyktingamnesti

Över 157 000 personer har skrivit på påskuppropet för att Sverige ska behandla asylsökande mänskligt. I 28 tjocka pärmar överlämnades namnunderskrifterna i går till migrationsminister Barbo Holmberg. Namninsamlingen är en av de största i Sveriges historia.

Strax efter halv ett i måndags tågade några hundra personer från Kungsträdgården till Mynttorget. Målet för Påskuppropets promenad var Utrikesdepartementet och migrationsminister Barbro Holmberg.

Påskuppropet startades i mars av de 28 samfunden i Sveriges kristna råd. Även Sveriges muslimska råd anslöt sig, liksom 63 organisationer som driver liknande krav i ett eget nätverk.

Representanter från Sveriges kristna råd gick från Mynttorget med de 28 pärmarna fulla med namnlistor. Totalt hade 157 251 namn kommit in och de överlämnades till migrationsministern.

- I dag kom det in några namnlistor till, så totalt blir det väl ett par hundra till kanske. Det är fysiska namnunderskrifter också,

vilket gör det hela lite unikt i dagens datoriserade samhälle, säger Carl-Johan Friman, informationssamordnare för Sveriges kristna råd.

På Mynttorget samlades folk för att delta i manifestationen. Det bjöds på en hel del musik och tal av bland andra författaren Ylva Eggehorn, sångerskan Marie Bergman och artisten Mamadou Sene. Manifestationen avslutades med tal av ärkebiskop KG Hammar och Göran Zetterberg, ordförande i Sveriges kristna råd.

- Nu har vi lämnat över listorna till Utrikesdepartementet och Barbro Holmberg såg uppriktigt glad ut över alla listor, sa KG Hammar.

Skratt spred sig i publiken: skulle Barbro Holmberg ha blivit glad över listorna? Till pressen sa hon att hon ser namninsamlingen som ett uttryck för ett stort engagemang och att det är unikt för Sverige.

Men Barbro Holmberg tror, till skillnad från KG Hammar, inte på någon allmän amnesti.

- Men nu kanske det kan bli någon förändring. Även om hon inte gillar punkten om allmän amnesti, säger KG Hammar.

Det finns också möjlighet att förena individuell prövning med allmän flyktingamnesti, menar KG Hammar, eftersom det ändå blir en individuell prövning när de som söker uppehållstillstånd ska registreras och identifieras.

- Lidande människor på flykt kommer till Sverige och tror att det ska bli bättre men istället får de lida ännu mer. Vi behöver allmän amnesti! Vem vågar säga att vi inte behöver allmän amnesti?

Göran Zetterberg säger att det talas väldigt mycket om barnens bästa, om solidaritet och allas lika värde, men att det inte blir så mycket mer än just prat.

- Så många som 157 251 personer kan inte ha fel! Vi vill leva i ett humant Sverige. Vi vill tillsammans i det här upproret och uppropet forma ett generöst Sverige. Vi nöjer oss inte med att ha överlämnat namnlistorna, vi kommer att gå vidare, sa Göran Zetterberg och möttes av applåder.

Fakta: 

Påskuppropet
* Vi sörjer över att barns bästa inte ges prioritet vid beslut om uppehållstillstånd i vårt land.

* Vi välkomnar ett domstolsförfarande som ger asylsökande ökad rättssäkerhet.

* Vi uppmanar den svenska regeringen att inför ett nytt domstolsförfarande ge 'amnesti' åt alla dem som vägrats asyl i vårt land.

* Vi kräver att rätten till asyl återupprättas och utvidgas på ett sätt som är värdigt ett humant rättssamhälle.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Miljöpropositionen från regeringen och (v) får kritik

Den 10 maj presenterades den nya miljöpropositionen av regeringen och vänsterpartiet. Greenpeace, Svenska naturskyddsföreningen och Miljöförbundet jordens vänner är alla besvikna på förslaget. Regeringen och vänsterpartiet konstaterar själva att fem av de sexton miljömålen är svåra att nå.

Ideellt forum om sexualisering och ungdomar

I onsdags slogs portarna upp för USO 2005, Ung, Sexualisering, Offentlighet. Det var ett två dagar långt forum med fokus på sexualiseringen av det offentliga rummet utifrån ungdomars perspektiv.

'Hur ska ungdomar kunna påverka en miljardindustri?'

Det är onsdag morgon och folk börjar samlas i föreläsningssalen där USO 2005 ska hållas, ett projekt som belyser sexualiseringen av ungdomar och det offentliga rummet utifrån ungdomars eget perspektiv. Publiken består till största del av gymnasiestudenter.

Dioxin i ägg förbryllar fortfarande

Livsmedelsverket hittade hösten 2003 höga halter av dioxin i ekologiska ägg. Resultatet antydde att det fanns mer dioxin i ekologiska ägg än i ägg från höns i bur. Sedan dess har Jordbruksverket tillsammans med Livsmedelsverket försökt hitta orsakerna till detta. Utredningen är ännu inte klar.

Fyra livsmedelskedjor av sju saknar miljöpolicy

Priskriget pågår för fullt bland livsmedelskedjorna i landet. Lågpriskedjor som Netto och Lidl, gör att andra kedjor försöker pressa priserna, exempelvis Ica och Coop. Men har butikerna någon miljöpolicy? SFT har kollat upp sju olika livsmedelskedjor och tre av dem har nedskriven miljöpolicy.

© 2024 Fria.Nu