Stockholms Fria

Varierande resultat i Stockholms miljöarbete

Trafikbullret och den smutsiga luften är de största miljöproblemen i Stockholm just nu, medan kväveoxidutsläppen har minskat. Det visar halvtidsuppföljningen av stadens miljöprogram som nu tas upp i kommunfullmäktige. För att målen ska nås innan tiden är ute behöver kommunen medborgarnas hjälp.

Två år har gått sen stadens ambitiösa miljöprogram började gälla, och nyligen var det dags för en halvtidssummering. Rapporten visar att resultaten varierar - medan kväveoxidutsläppen från trafiken visar på en positiv nedgång måste källsorteringen bli mycket bättre.

Enligt Viviann Gunnarsson (mp), stadens miljöborgarråd, är de största prioriteringarna just nu att rensa luften från partiklar från fjärrvärmeverket, och att minska bullret från trafiken.

- Vi behöver minska andelen fordon, till exempel genom de här trängselavgifterna. Vi ska göra kollektivtrafiken mer attraktiv och försöka få folk att cykla och gå mer. Programmet består av sex delmål som handlar - om mer miljöeffektiva transporter, ekologisk skötsel av mark och vatten, bättre avfallshantering och hållbar energianvändning. Under dem finns mer konkreta delmål som följs upp med mätbara nyckeltal. Nu börjar arbetet med att utveckla nästa program som börjar gälla om två år. Fick Viviann Gunnarsson bestämma skulle det nya ha färre mål och kraftigare åtgärder.

- Nu har vi spritt ut oss på så många olika mål, det är bättre att trycka på det viktigaste. Vi måste informera, kommunicera och nå ut till alla förvaltningar. Sverige och Stockholm ligger redan långt framme, men vi måste bli ännu bättre.

Under hela processen har stadens invånare inbjudits att delta. När programmet togs fram fanns allmänheten med i arbetsgrupper och målen bygger på enkäter om vad folk tycker är viktigt. Nu kan såväl medborgare som politiker följa arbetet via databasen Miljöbarometern, där resultaten visas med smileys och färgglada symboler. Viviann Gunnarsson förväntar sig att allmänheten hjälper till också i fortsättningen.

- Vi hoppas att de förändrar sin livsstil lite grann. Det är bra om varje person tänker ut tre saker som den kan ändra på, till exempel att åka kollektivt eller cykla, att handla mer miljövänligt och att stänga av datorn. Om alla gör något är det bättre än att ingen gör något.

Fakta: 

Mer fakta finns på
www.miljobarometern.stockholm.se

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Uppladdning för folkfest under Natomötet

Det är knappt två veckor kvar tills ett fyrtiotal av världens mäktigaste utrikesministrar samlas vid Natomötet i jämtländska Åre. Samtidigt som de officiella förberedelserna pågår för fullt, organiserar sig motståndet bland dem som tycker att mötet gör det lilla samhället till ett 'centrum för krigsförbrytare'.

Föräldrar i vårdnadstvist kräver lagändring

- Hur många gånger ska vi behöva träffas och prata innan det händer något?
Det undrade en av mammorna under förra fredagens hearing om myndigheters hantering av vårdnadstvister. Hon och många andra tog chansen att uttrycka sin frustration över att domstolen nu kan tvinga barn att umgås med föräldrar som misstänks vanvårda, slå eller utnyttja dem sexuellt.

Civil olydnad mot kärnvapen i Belgien

I dag lördag tar sig tusentals civila vapeninspektörer in på kärnvapenbasen Kleine Brogel i Belgien. De kommer att genomföra ännu en mass-civil olydnadsaktion för att uppmärksamma att Nato har kärnvapen i landet, trots att det strider mot folkrätten. Bland aktivisterna finns även en svensk grupp.

'Det är mycket som är överdrivet'

Tidigare medieundersökningar bekräftar Gringos bild: förorterna får oftast plats i medierna när det handlar om kriminalitet och sociala problem.

Stockholms Fria

© 2024 Fria.Nu