Fria.Nu

Anställda inom kommun och landsting får högre löner

Lägsta lön för de som arbetar för Sveriges kommuner och landsting kommer att vara 15 000 kronor i månaden för en heltid. Men det gäller inte för alla. Det gäller bara dem som har gymnasie-utbildning för sitt yrke. Andra kan få så lite som 13 400 kronor i månaden.

Fackföreningen Kommunal och Sveriges kommuner och landsting förhandlade förra veckan om lönerna. På torsdagen kom de överens.

Kommunalarbetarförbundet krävde att ingen av deras medlemmar ska få mindre än 15 000 i månaden för heltids-arbete. Sveriges kommuner och landsting sa ja till Kommunals krav . Men det gäller bara för dem som har gymnasie-utbildning för sitt yrke, till exempel vårdprogrammet om man arbetar med vård. De andra kan få mycket mindre än 15 000. Den lägsta lönen för outbildade ska vara 13 400 kronor i månaden.

Kommunal krävde att alla deras medlemmar skulle få högre lön. Man bestämde att alla anställda ska få minst 175 kronor mer i månaden. Troligen kommer de flesta att få ungefär 500 kronor mer i månaden, men varje kommun och landsting i landet ska förhandla med fackföreningarna där.

Man ska också få mer pengar när man arbetar på kvällar, nätter och helger. Ersättningen för obekväm arbetstid (OB-tillägget) blir fem procent högre.

- De lägsta lönerna blir högre. Det är viktigt. Och alla får högre lön. Våra medlemmars arbetsmiljö kommer också att bli bättre, säger Kommunals förbundsordförande Ylva Thörn.

Får bara Kommunals medlemmar högre lön?

De flesta kommuner och lands-ting ska följa avtalet med Kommunal för alla anställda. Arbetsgivare får inte diskriminera anställda som inte är med i facket. Men Lasse Thörn, ombud hos Kommunal, säger:

- Det finns ändå risk att en anställd som inte är medlem kan få lägre lön. Han eller hon kanske måste prata med arbetsgivaren själv.

Men är det många anställda i kommuner och landsting som tjänar under 15 000 kronor i månaden idag?

Sveriges Television har ringt till över 200 kommuner. De har frågat hur många anställda som har lägre lön än 15 000 kronor i månaden. Tre kommuner av fyra svarar att de har anställda som tjänar under 15 000 kronor. I några kommuner är det bara en eller två som har lägre lön. Men i till exempel Stockholm är det över 700 personer som har en lön på mindre än 15 000 kronor. I Malmö är det 500, medan Göteborg säger att de inte har någon alls.

- Det kanske inte är så många som har lägre lön än 15 000. Men det är ändå viktigt att vi höjer lägsta lönen. Annars kan arbetsgivaren ge en mycket låg lön till en som blir anställd, säger Lasse Thörn.

Lasse Thörn menar att Kommunal har vunnit en stor seger den här gången: lönerna ökar i kronor och inte i procent.

- Höjer man lönen i procent får de som har hög lön större löne-höjning. Därför är det bättre att höja lönen i kronor. 500 kronor är lika många kronor för en med låg lön som en med hög lön, säger Lasse Thörn.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Här är de alternativa EU-mötena

Den 17 november håller EU toppmöte i Göteborg. GFT listar alla manifestationer och event som hålls i samband med toppmötet.

Göteborgs Fria

Här kan du demonstrera på första maj

Arbetarrörelsens högtidsdag är snart här igen! Spana in GFT:s lista för tips på vad som händer under dagen; från första maj-tåg till fest och något däremellan.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu