• Söndagar kl 20-21 sänder Gezaie Kidane på 106,3 MHz.
Göteborgs Fria

'Vi måste finnas som balans'

Varje söndag mellan åtta och nio sitter många av Göteborgs invånare med eritreanskt påbrå klistrade vid radion och lyssnar på Gezaie Kidane. Detta är en av få svenska informationskällor om vad som försigår i hemlandet där 4 000 personer sitter fängslade för sina åsikter.

Unionen för eritreanska kulturföreningar har sänt blandade nyheter och kulturinriktad information på tigrinja i snart fyra år. Gezaie Kidane är en av initiativtagarna och programledare för programmet.

- Det är oerhört viktigt att vi lär de yngre generationerna eritreaner i Sverige något om deras eller deras föräldrars hemlands kultur, säger han.

Många eritreaner har varit i Sverige länge och det är lätt att tappa både språk och kuturell förankring. Av den anledningen är det viktigt att sändingarna sker just på tigrinja och inte på svenska eller engelska.

- Det är jättesvårt för många eritreaner att få tag i vettig information om vad som händer i Eritrea nu. Människor där nere har inte mat för dagen och många är rädda för att berätta vad som händer, av rädsla för regimen, menar Kidane.

Kidane och hans förening är inte den enda eritreanska föreningen som sänder på tigrinja i Göteborg. Även en förening med medlemmar ur det ledande partiet i Eritrea finns. Det tycker Gezaie Kidane är problematiskt men han vet också att han inte kan göra något åt det. Alla har samma rätt att höras.

- Vi vill bara infomera eritreaner om vägar till demokrati och hur vi kan bygga en sådan. Vi vill inte hetsa någon men vi behövs som balans, för det styrande partiet i Asmara är allt annat än demokratiskt tyvärr, säger Kidane.

Fakta: 

Hur gör man och vad kostar det?
Det måste finnas en ideell förening med två ledamöter som har haft ett årsmöte och är registrerad.

Sök sändningstillstånd hos Radio- och tv-verket. Det är gratis.

Intyg om att föreningens utgivare aldrig varit i konkurs söks hos Patent- och registreringsverket och kostar cirka 250 kronor.

Kontakta någon av Göteborgs tre närradioföreningar för att få sändningstid. Hos GNF kostar det 60 kronor per timme, plus en avgift på 440 kronor per månad för studion om man sänder en timme i veckan.

Man kan sända från någon av Göteborgs 30 olika studior.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Nej till amnesti för ensamkommande

På onsdagseftermiddagen röstade riksdagen nej till Vänsterpartiets motion om amnesti för ensamkommande. Ett väntat resultat men frågan har fått stor uppmärksamhet och stort stöd från civilsamhället.

Fria Tidningen

”Beslutet får inte bort ungarna från gatan”

Regeringen avsätter 360 miljoner kronor till organisationer som arbetar med hemlösa ungdomar och psykisk ohälsa. Men flera av organisationerna jobbar inte främst med hemlöshet – och de som gör det har inte fått några pengar alls.

Fria Tidningen

S-ledare i Göteborg anmäls för förtal

Debattörerna Maimuna Abdullahi och Fatima Doubakil polisanmäler kommunstyrelses ordförande Ann-Sofie Hermansson (S) för förtal efter att hon pekat ut dem som extremister.

Fria Tidningen

Rika misstänks sällan för narkotikabruk

Ungdomar i rika stadsdelar i Stockholm misstänks sällan för narkotikabruk medan de i fattigare misstänks ofta. Rapporteringen kring användningen är den motsatta, visar nya siffror från BRÅ.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu