Fria.Nu

Pengarna går till krig, inte till utveckling

1995 hade FN ett toppmöte i Köpenhamn om sociala frågor. De bestämde att man skulle arbeta för minskad fattigdom, jämlikhet och vård och utbildning för alla. De bestämde att det var viktigare än att ge pengar till militären. Nu har FN kommit med en rapport om hur det har gått.

1993-1998 fick militären i världen mindre pengar. 1993 kostade militären 762 miljarder dollar. 1998 kostade militären 690 miljarder dollar.

Men sen började man ge mer pengar till militären igen. 2004 kostade militären 950 miljarder dollar, och 2005 kan det bli ännu mer, enligt FNs rapport.

Dan Pleasch forskar i statskunskap och sociologi vid Londons universitet. Han säger:

- Man tar pengar som man skulle använda till att utveckla samhället. I stället ger man pengarna till militären. Man går tillbaka till en barbarisk politik. På 1900-talet lärde vi oss, att om man ger en dollar för att minska oron i samhället, slipper man betala en miljon till militären. De två senaste åren har USA gett 300 miljarder dollar till krigen i Irak och Afghanistan. Militären har sagt att de vill ha 80 miljarder till.

Många har sagt att världen skulle nå FNs millenniemål om biståndet till fattiga länder ökade med 50 miljarder dollar om året. Det är fem procent av vad militären kostar i hela världen varje år. Det är skandal att militären kostar så mycket mer, säger Werner Foros, ordförande i Population Institute i Washington.

- Fattigdom, svält och brist på utbildning, vård och arbete gör människor arga och förtvivlade. De känner inte att samhället är deras. De blir missnöjda och det blir mer uppror och terrorism, säger Fornos.

Fakta: 

millenniemålen:

Före 2015:

* ... ska hälften så många vara fattiga

* ... ska alla barn gå i grundskolan

* ... ska kvinnor och män vara mer jämställda

* ... ska färre små barn dö

* ... ska färre mammor dö när de får barn

* ... ska spridningen av hiv, malaria med mera stoppas

... bestämde världens statschefer år 2000.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Konflikter bromsar klimatarbetet i Afrika

Den afrikanska kontinenten har stora behov av gröna investeringar som kan minska utsläppen och motverka klimatförändringarnas effekter. Men instabilitet, väpnade konflikter och byråkrati förhindrar investeringarna i många länder. 

Lycka på schemat i Indien

I måndags lanserades en ny utbildningsreform i Indien. Läroplanen som presenterades av Dalai Lama har som syfte att utbilda eleverna i lycka och glädje.

© 2024 Fria.Nu