Så tuktas en demokrati | Fria.Nu
Malin Bergendal

Synpunkten


Malin Bergendal
Fria.Nu

Så tuktas en demokrati

Makt korrumperar, sägs det. Ja, men vilka är det vi lurar? Er, varandra, oss själva? Tidigt i våras hade vi i vår stadsdelsnämnd ett möte med ledningen på stadsdelsförvaltningen om skollokalerna. (Nämnden består av 26 politiker, förvaltningsledningen består av tjänstemän.) Det finns för mycket lokaler och för lite barn i vissa skolor, och vi skulle ha en förutsättningslös diskussion om vad vi skulle göra åt saken.

Vi fick tonfisksallad, Loka och papper med siffror. Siffrornas innebörd var att kullarna med yngre skolbarn minskar, många väljer bort vissa skolor och det är dyrt när de står halvtomma. I en skola skulle det bli helt tomt inom några år. Rektorn har nämligen inte tagit in någon ny förskoleklass till hösten. Den skolan måste vi därför lägga ner, stod det.

Det vi skulle diskutera hade en rektor alltså redan avgjort. Så vad gör vi här? undrade jag. Men nämndens ordförande och en av tjänstemännen bedyrade i mun på varandra att inget beslut var fattat och att vi gemensamt skulle hitta lösningar. De kom in på tanken att inom några år lägga ner ett par skolor till, för att fylla den stora X-skolan, som har svårt att få elever. Vi (två miljöpartister) tyckte inte att det lät vettigt. De skolor som man vill lägga ner är populära. Varför ska man flytta eleverna till den minst populära skolan? Vi hade andra förslag än nedläggning - men om man nu måste lägga ner en skola, tyckte vi att det borde vara X-skolan.

Men av någon anledning ville ingen diskutera den saken. Hela våren pratade vi skollokaler i majoritetsgruppen (s, v och mp). Vi fick höra svepskäl, som att X-skolans personal skulle ta illa upp - till skillnad från andra skolors personal, då? Vi fick höra sakfrågan glidas förbi med genomskinliga personangrepp. Men inga verkliga argument.

I slutet av maj hade vi åter möte med förvaltningsledningen. Efteråt skulle vi träffa en grupp föräldrar, och då skulle vi vara överens. Mötet var upplagt så, att bara de som ställde upp på förvaltningens/(s) linje skulle komma till tals (Ja, är det förvaltningens eller socialdemokraternas? Jag vet inte!). I början var det ett formellt möte med talarlista. Men när vi som ifrågasatte räckte upp handen övergick det till att vara en fri diskussion, där de med 'rätt' åsikt hela tiden behöll bollen. När vi andra ändå försökte få en syl i vädret, blev vi åthutade för att vi inte väntade på vår tur. Nu var det talarlista som gällde igen, men ordföranden vände bara blicken mot dem vars medhåll hon var säker på.

När föräldrarna skulle komma, hade ingenting nytt sagts, men nu hade vi... hm, gemensamt nått fram till en lösning: skolan som kommer att stå tom om några år ska läggas ner. Jag stannade inte och träffade föräldrarna, utan gick hem och lagade middag. Dels var jag trött på spektaklet, dels var jag villrådig. Skulle jag tiga och skämmas? Säga vad jag tyckte? Jo, men det var en rörig historia. Dessutom behövde jag fundera, eftersom jag skulle sätta partikamrater i knipa.

Så kan makt korrumpera - till och med så lite makt. Vi måste ha vetat allihop att vi inte hade en 'förutsättningslös diskussion' där vi 'gemensamt nådde fram till en lösning'. Men alla spelade med, lojala mot politiken, inte mot verkligheten. Vad gör man? Hoppar av? Tanken finns där, men det löser ingenting. Man får väl skriva en krönika.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Malin Bergendal
Synpunkten
:

När det känns lite otryggt i tunnelbanan

'Det är många som talar om trygghet, men nästan alltid handlar det om att kringskära någons frihet. Bugga telefoner, lagra mejl och internettrafik - eller bara en sådan sak som att hamra in i alla kvinnors medvetande att vi ska hålla oss på väl upplysta platser med mycket folk om vi nödvändigt ska gå ut sent. Mörker är nämligen livsfarligt.
- Vid överfallsvåldtäkter har mörker och avsaknad av andra människor en klar effekt, säger en polis. '

Malin Bergendal
Synpunkten
:

Undra på att det blir kris i partipolitiken

"Oj, vi ligger back! Bort med fritidsgården och parkleken! Lägg ner en skola, fort! Mera back - vi får fuska mer med LSS och skippa de gamlas promenader. Så där ja, nu blev det lite plus, då öppnar vi en lokal för hemlösa och har en pampig invigning... Men hoppsan, det behövs personal och sånt är dyrt! Lägg ner lokalen, sälj tvättmaskinen, dumpa de hemlösa!'

Malin Bergendal
Synpunkten
:

Med Beck som faktakälla

Några tolv-trettonåringar skulle starta en rollspelsförening. De tog det på stort allvar; gjorde en logotype och anlitade en farmor som kassör. En mamma kom med idén att kyrkan kunde hjälpa till med lokal. Kyrkan nappade - de behövde nya sätt att locka ungdomar. De hade till och med en tjej anställd som hade spelat rollspel. Man kallade till ett möte, dit alla intresserade skulle få komma.

Min son Mikko har spelat rollspel i många år med sin storebror. De andra i gruppen hade bara läst om det. Mikko insåg sin nyckelroll och när han gick iväg till mötet var han nog två decimeter längre än vanligt. När han ringde och rapporterade efteråt var han bara arg.

- Hon som jobbade där som spelade rollspel, hon hade slutat, sa han. Så där fanns bara nån kyrkgubbe som sa att han inte visste nåt om rollspel, men ändå skulle han bestämma allting.

© 2022 Fria.Nu