• Koka-odlaren Mamadou är orolig för vad som kommer hända i Elfenbenskusten.
Fria.Nu

Nu fruktar immigranter etnisk rensning

Personer av franskt ursprung och andra utlänningar lämnar nu landet i en strid ström efter flera dagars gatuvåld. Men människor av etniska grupper från den norra delen av landet, liksom de många immigranterna från rester av Västafrika, har inte samma möjligheter. De fruktar nu att det etniska hatet från president Gbagbos anhängare skall vändas mot dem.

- Gbagbos folk tror att dom sparkat ut fransmännen, säger Mamadou, en 43-årig kakao-odlare vars föräldrar ursprungligen kom från Mali, till FN humanitära nyhetstjänst Irin. I dag ligger han, och många med honom, mycket lågt i Abidjans förstäder. De håller sig inomhus på dagen och vågar sig då och då ut i skymningen för att träffa vänner.

- Ingen vill märkas särskilt mycket idag, säger han. Alla ligger lågt.

Elfenbenskusten är sedan ett kuppförsök år 2002 uppdelat i ett rebellkontrollerat nord och ett regeringskontrollerat syd. Däremellan finns 10 000 franska trupper och FNs fredsbevarande styrkor. För två veckor sedan bröts den 18 månader långa vapenvilan plötsligt då armén angrepp rebellfästen både på marken och från luften.

Två dagar senare förvandlades Frankrike till huvudfienden, eftersom franska plan då krossade i stort sett hela regeringens flygvapen. Detta sedan en av de franska baserna också bombats. Uppretade invånare i syd drog då genom Abidjans gator och brände fransk egendom.

Nu när drygt 3000 utlänningar, huvudsakligen fransmän, lämnat landet, fruktar man för att tiden har kommit för mer traditionella fiender. Human Rights Watch, HRW, varnar för att milisernas vrede kan komma att riktas mot muslimer, invånare från nord och västafrikanska immigranter.

Immigranterna från Mali och Burkina Faso kommer för att arbeta på kakao- och kaffeodlingarna och de har alltid varit mätaren på tillståndet i landet. Under kuppförsöket 2002 flydde minst en miljon immigranter som arbetade i syd. Somliga drevs bort från sina hem och jordbruk, medan andra flydde på eget bevåg av rädsla.

Enligt människorättsorganisationer har säkerhetsstyrkorna och de regeringstrogna miliserna fortsatt angripa både immigranter och invånare från nord. I staden Guiglo på gränsen mot Liberia har etniska strider ägt rum långt efter det att resten av landet lugnade ner sig. FNs myndighet för samordning av humanitära insatser (OCHA) varnar för att läget i västra delen av landet är spänt. 5.000 människor har redan flytt till Liberia.

I Abidjan har invånarna från norr börjat upprätta självförsvarskommittéer, i strid mot de egna ledarnas önskemål. I de franska kvarteren säger en fransk affärsman som börjat packa sina tillhörigheter: "Det värsta återstår fortfarande. Det kommer att bli massakrer. Striden om Abidjan har inte börjat än."

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Forskare i USA får inte tala fritt

James Hansen forskar om klimatet vid Nasa. Han sa till folk i USA att man snabbt måste sluta släppa ut en massa gaser i luften. Han sa att gaserna skadar klimatet på jorden. Då försökte Nasa stoppa honom. De tog bort information från hans webbsidor. De försökte hindra honom från att tala med media. Men Hansen säger vad han vill ändå.

NASA försökte tysta klimatforskare

Sedan den ledande klimatforskaren James Hansen vid NASA gick ut till allmänheten i USA för att söka stöd för en omedelbar minskning av utsläppen av växthusgaser censureras hans hemsidor och framträdande inför pressen av NASA:s informationsavdelning. Men Hansen lät sig inte tystas.

Massarbetslöshet underblåser konflikter i Västafrika

I Västafrika där 65 procent av befolkningen är under 30 år betyder bristen på arbetstillfällen att unga män i ökad grad ställs inför två val - att ta till våld eller emigrera. Detta menar en ny FN-rapport som kom i veckan.

När Bagdad kom till New Orleans

När tsunamin drabbade Indonesien, Thailand, Sri Lanka och andra länder runt Indiska Oceanen var hjälparbetare och drabbade från väst överväldigade av hur människor på plats gjorde allt för att hjälpa varandra. När orkanen Katrina drabbade amerikanska delstater längs Mexikanska golfen fick poliser och nationalgarde dirigeras om från att rädda människor till att förhindra plundring och våld.

Kvinnor demonstrerade för säkerhet i Afghanistan

Flera hundra kvinnor demonstrerade i Kabul förra veckan. De krävde bättre säkerhet för kvinnor. Fem kvinnor har blivit mördade i Afghanistan de senaste veckorna. Kvinnorna som demonstrerade krävde att mördarna ska åtalas.

© 2024 Fria.Nu