• En av de anställda på konstnärsbutiken Highlights. Flera av butikens kunder har blivit kroppsvisiterade efter ett besök där, oavsett om de köpt kläder
Stockholms Fria

Polisen trakasserar ungdomar på Söder

Katarinapolisen har systematiskt börjat kroppsvisitera och förverka varor från kunder till butiken Highlights på Södermalm, som bland annat säljer kläder, sprejfärg och graffititidningar. Sedan förberedelse till skadegörelse kriminaliserades för snart ett år sedan har polisen använt lagen som förevändning för att stoppa vem som helst som kommer ut från butiken.

Highlights är en butik som vänder sig till framför allt graffitiintresserade ungdomar från hela landet. Det finns få liknande butiker och graffiti är en konstform som har vuxit snabbt de senaste åren. Butiken säljer förutom sprejfärg även kläder, kepsar och tidningar och har en omsättning på två miljoner kronor.

Under det senaste halvåret har Highlights tre ägare haft stora problem. Katarinapolisen har med stöd av den skärpta lagen om skadegörelse stoppat ett flertal kunder till butiken. Trots att flera kunder har kunnat intyga att deras inköpta sprejburkar ska användas lagligt, har varorna förverkats.

- Jag blev själv stoppad utanför butiken, säger delägaren Alexander Mata, 29 år. Polisen förhörde mig, frågade vad jag skulle ha burkarna till. Jag sa att jag målar lagligt. 'Du ljuger', sa de och tog mina burkar. Sedan fick de reda på att jag är ägare, och då ville de lämna tillbaka dem och riva förverkandet, bara för att jag inte ska använda det emot dem.

Hans kollega Ludvig Sandin tycker att det är en skrämmande utveckling.

- Man häpnar. Om fler polisdistrikt börjar göra så här har vi snart en polisstat, säger han. Det känns som att tillfälliga opinionsstormar får avgöra rättssäkerheten för dagen.

Vid det senaste tillfället, för två veckor sedan, stod minst åtta polismän utplacerade runt butiken och stoppade kunder. Oavsett vad kunderna hade köpt togs deras varor ifrån dem. De flesta blev kroppsvisiterade.

- Det är inte vårt ansvar som näringsidkare att kontrollera vad våra kunder gör med sprejburkarna. Vi har en minimiålder på 15 år, vi har skyltar som säger att man ska respektera andras egendom och om vi hör någon säga att dem ska måla olagligt så säljer vi inte till dem, säger Alexander Mata.

- Är det berättigat att lägga skattepengar på att ha poliser ute för att kontrollera dem som handlar hos oss? frågar Ludvig Sandin. Det är ju ingen som målar mitt på dan. I så fall får de väl följa efter dem hem.

Flera av kunderna har med hjälp av Highlights överklagat förverkandena. Då har tingsrätten gått på butikens linje, och beslutat att polisen ska lämna tillbaka varorna. Highlights sparar kopior av alla förverkanden i en pärm.

- Vår jurist ska utreda varje ärende, han tycker att polisen tolkar lagen felaktigt, säger Alexander Mata.

Ludvig Sandin och Alexander Mata ser problemet som ett tecken på nolltolerans.

- Det hörs krav på hårdare tag hela tiden, säger Ludvig Sandin. Men nolltoleransen ledde bara till att fler av dem som målar utan att ha ett konstnärligt intresse drog sig till graffitikulturen. De som vandaliserar är som fotbollshuliganer, de är inte intresserade av konst.

Anledningen till att polisen satsar mycket resurser på just Highlights är att man anser att klottret har ökat på Södermalm. Daniel, en av kunderna, menar att Katarinapolisens agerande ökar ungas misstro mot polisen.

- Det här pajar ju en hel generations förtroende för snuten, säger han, och påpekar samtidigt att han själv förlorade det förtroendet för många år sedan.

Polisen tog Daniels sprejburkar när han var på väg från affären för två veckor sedan. Nu får han hjälp med att fylla i en överklagan.

Skulle du göra det annars?

- Nej, det tror jag inte, säger han.

Den 1 januari 2004 fick polisen en utökad möjlighet att kroppsvisitera misstänkta personer och man kriminaliserade också försök till skadegörelse. Frågan är hur man ska tolka lagen. Sofia Erlandsson, jurist på Rikspolisstyrelsen, vill inte diskutera enskilda händelser och säger att polisen kan ha uppfattat det som att personer som lämnat butiken haft en 'uppenbar anledning' att använda till exempel sprejfärg till att skada egendom.

- Det handlar om rättstillämpning, säger hon. Om man anser att polisen har överskridit sina befogenheter kan man överklaga.

Men i ett brev daterat den 18 december förra året skriver hon till Highlights ägare med anledning av den nya lagen, att "bara den omständigheten att någon vistas i ett område där skadegörelse kan förekomma, bär viss klädsel, eller kommer ut ur en affär som säljer sprayburkar kan aldrig i sig utgöra grund för kroppsvisitation".

Gäller det fortfarande?

- Ja, absolut. Men det är upp till polisen att tillämpa lagarna.

Enligt förarbetet till lagen var den inte tänkt att ge polisen allmän rätt att visitera "t.ex. ungdomar med viss klädsel som upphåller sig i Stockholms tunnelbana". Bestämmelsen i polislagen var ett undantag från det tidigare grundlagsskyddet mot kropps-visitation. Syftet är att förhindra omfattande skadegörelsebrottslighet.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Stockholm får kvinnomuseum

Kvinnors kamp är underrepresenterad på museerna, menar staden och öppnar ett kvinnohistoriskt museum nästa år.

Stockholms Fria

© 2024 Fria.Nu