Fria.Nu

WWF varnar för att Väst överutnyttjar naturresurser

En europé förbrukar i genomsnitt närmare fyra gånger mer av jordens resurser än en asiat. Och genomsnittsamerikanen förbrukar åtta gånger mer än den genomsnittlige afrikanen. Detta enligt en ny rapport från Världsnaturfonden, WWF.

I rapporten, Living Planet Report 2004, går man igenom de ekologiska effekterna av de moderna konsumtionsmönstren. Enligt rapporten gick mänskligheten över gränsen för jordens kapacitet redan i slutet av 1980-talet.

- Vi spenderar naturens kapital mycket snabbare än det kan återskapas, sa WWFs generalsekreterare Claude Martin i samband med att rapporten lanserades i Bryssel på torsdagen.

Rapporten, som är den femte i ordningen, visar att samtidigt som mänskligheten fortsätter att växa så sjunker populationen av andra arter snabbt. Orsaken till detta är enligt rapporten ökande förbrukning av energi- och naturresurser. WWF beräknar att mänskligheten i nuläget konsumerar 20 procent mer av naturens resurser än jorden kan återskapa.

I rapporten används en skala, så kallade 'fotavtryck'. Skalan används för att mäta hur mycket mark och vatten en mänsklig population behöver för att producera de resurser som man konsumerar, samt vad som krävs för att kunna absorbera dess avfall med hjälp av tillgänglig teknik.

Enligt årets rapport är det genomsnittliga globala fotavtrycket 2,2 hektar per person, samtidigt som det bara finns 1,8 hektar mark tillgänglig för att leverera naturresurser till alla jordens människor.

I rapporten bedöms en nordamerikan behöva 9,2 hektar för att stilla sina hunger på energi, varor och andra naturresurser, medan en västeuropé behöver 5,1 hektar. I Asien respektive Afrika är den genomsnittlige påverkan på miljön 1,3 respektive 1,2 hektar.

WWF sätter gränsen för en hållbar konsumtion till 1,8 hektar per person. Denna siffra har man fått fram genom att ställa jordens produktiva marker och vatten i relation till den globala befolkningen. Enligt denna beräkning är det endast Asien och Afrika som ligger på en hållbar konsumtionsnivå.

Siffrorna, som beräknats fram av Global Footprint Network, är erkända av FNs miljöprogram Unep. Nätverket bildades av den kanadensiske forskaren Mathis Wackernagel, som uppfann konceptet med fotavtrycks-beräkningar 1996.

WWF uppmanar världens makthavare att använda metoden med ekologiska avtryck i sina politiska ställningstaganden.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Jämställdhet skulle skydda kvinnor mot hiv/aids

De flesta som blir hivsmittade är kvinnor. De flesta lever i delar av världen där kvinnor har mycket lite makt. Män bestämmer allt. Kvinnorna kan inte ens kräva att mannen ska ha kondom när de har sex, inte ens om han är hivsmittad. Det måste förändras. Annars kommer arbetet mot hiv och aids aldrig att räcka till.

Vi i väst gör för stora fotavtryck i naturen

WWF varnar för att vi använder jordens resurser för snabbt. I snitt använder vi 20 procent mer av jordens resurser än jorden tål. Men skillnaderna är stora i olika delar av världen. En europé förbrukar nästan fyra gånger mer än en asiat. Och en nordamerikan förbrukar åtta gånger mer än en afrikan.

© 2024 Fria.Nu