Baresso tillbaka i Södertälje | Fria.Nu
  • Enlil är numera det viktigaste för Nina Baresso.
Fria.Nu

Baresso tillbaka i Södertälje

När det vankas uppkast känner sig Nina Baresso som ett barn som precis fått lördagsgodis: glad, exalterad och ivrig.

I år har den trefaldiga guldmakerskan bytt linne - från Solna Vikings till Telge Energi.

- Vi siktar på guldet i år, säger Baresso.

Dambasket (SFT) 'I just love this game.' Citatet är hämtat från Nina Baressos hemsida. Kort och gott: hon älskar basket. Redan vid det första träningspasset med Hawks 1984 kände hon att 'det här kommer jag att bli bra på'. Bollen satt som fastklistrad i hennes händer.

I dag, exakt två decennier senare, är Baresso - ständigt med nummer tio på ryggen - en av Sveriges bästa basketspelare.

Den 29-åriga speluppläggaren från Södertälje har spelat 20 landskamper, testat på proffsäventyret i Spanien och vunnit tre raka SM-guld. Det senaste inkasserades till prisskåpet i april, då Solna finalbesegrade Brahe i tre raka matcher.

- När jag fick veta att jag väntade barn drömde jag om att få göra mitt barn stolt. Nu satt Enlil på läktaren och fyllde elva månader. En dröm gick i uppfyllelse, säger Nina Baresso som rankar 2004 års guld som det största i karriären.

Utan omsvep erkänner hon att idrottskarriären förändrades radikalt i och med familjens tillökning.

- Basket tar inte längre så mycket plats som den gjorde en gång i tiden. Nu är det 'bara' en rolig lek igen. Förr kunde jag inte sova efter en förlust eller vid en dålig prestation, matchen spelades upp i huvudet om och om igen och jag försökte analysera sönder den. Nu finns inte det utrymmet. Sedan jag gjorde comeback så har jag inte haft en enda match i hjärnan... Inte ens finalen. Mitt hjärta och hjärna är upptagen av min lille söte Enlil som jag älskar över allt annat på denna jord, säger Baresso.

Vägen tillbaka efter comebacken har varit brokig; 'en lång uppförsbacke fylld av smärta och glädje', som Nina själv uttrycker det.

- Jag gick upp 20 kilo under graviditeten och jag var fortfarande plus tio kilo när jag satte igång igen. Med facit i hand kanske jag satte jag igång lite för tidigt, Enlil var bara tre månader och kroppen hade inte läkt. Självklart hade jag förlorat en hel del muskler och det tog tid innan jag kände mig stark igen.

Baresso har efter sex säsonger i Solna-linnet återvänt till Telge och den grönvita dressen i Täljehallen. Hon tror skarpt på sitt nya lag.

- Vi har en väldigt spännande trupp - ett ungt lag med en morsa i spetsen, skrattar Nina.

- Inget lag kan underskatta oss och självklart är målet att vinna SM-guld. Vi kan utmana vilket lag som helst. Våra största konkurrenter blir oss själva. Orutinen kan slå tillbaka.

I fjol led du av höftsmärtor. Hur mår din kropp i dag?

- Efter den sista finalen (den 21 april) fick jag inte röra en fena. Det var vila som gällde till och med andra veckan i augusti. Det har gett resultat. Jag har inte lika ont längre utan bara lite känningar vid överansträngning.

Nina Baresso har inte sällan omnämnts som Sveriges främsta spelfördelare. Trots det valde damernas förbundskapten Eivind Möstl att plocka bort Baresso helt inför EM-kvalet i september.

Tycker du själv att du borde ha tagit en plats bland de 20 bästa?

- Ja, det tycker jag. Han borde ha gett mig en chans att visa vad jag gick för. Men han var inte ens man nog att prata med mig personligen om det.

Möstl fick en hel del ris för sin laguttagning. Tror du att han kan svälja hedern och plocka ut dig till nästa samling?

- Nej, det skulle han nog inte våga. Förmodligen vill han inte ge mig den crediten, det verkar ju inte så med tanke på hans låga uttalanden i massmedia.

Ställer du upp om du får chansen?

- Det är klart att jag skulle ställa upp för mitt land! Det är en ära för mig att få bära Sverigedräkten.

Möstl påstår att du inte har 'det internationella tempot i kroppen'. Håller du med i sak; har du tappat fart efter barnafödandet?

- Haha, jag kan bara skratta! Hur kan en spelare dominera en liga om man är så dålig som han säger? Å andra sidan - måste alla vara snabba? Har man kanske inte andra kvaliteter som ger minst lika mycket? Så, nej, jag håller verkligen inte med.

Baresso riktar nu all energi på premiären (den 17 oktober) i Damligan - mot forna lagkamraterna i Solna Vikings.

- Det är så klart ett möte man helst av allt vill vinna, säger Nina.

Hon vill göra 'sin bästa säsong ever' och har inga funderingar på att lägga guldskorna på hyllan.

- Så länge jag tycker att det är kul så fortsätter jag. Samtidigt känner jag att jag vill ge Enlil ett syskon; frågan är bara när.

Baresso tycker att utvecklingskurvan fortfarande pekar åt rätt håll.

- Att kunna utvecklas individuellt och samtidigt få det fungera i ett lag är häftigt. Jag fastnade för basket just på grund av alla små finesser man kan göra med bollen, säger Nina.

Hon har sällan tråkigt på en basketplan.

Och definitivt inte när Enlil sitter på läktaren.

Fakta: 

Nina Baresso
* Ålder: 29.

* Bor: I en trea i Södertälje.

* Civilstånd: Gift.

* Kör: Passat och Volvo S60.

* Dricker: Helst mineralvatten.

* Ser helst på tv: En bra film.

* Senast lästa bok: Sagan om klanen Otori - Över Näktergalens Golv - en trilogi.

* Inledde karriären: I Hawks i Södertälje 1984.

* Främsta meriter: Tre raka SM-guld, proffssejour i Spanien, cirka 20 A-landskamper.

* Efter karriären: 'Jag kommer att fortsätta klippa hår (arbetar som frisör), men inte i samma utsträckning som tidigare. Jag vill jobba med ungdomar och jag sitter i styrelsen för "Vänner för livet" - en ideell förening som arbetar mot våld och droger. Jag vill hjälpa till att ge ungdomar mål och visioner.'

Annons

Rekommenderade artiklar

De är Stockholms främsta idrottare

Det är enkelt att göra listor, men en svår vetenskap att få dem helt rättvisa. I vårt försök att lista Stockholms främsta idrottare genom tiderna tog vi hjälp av några vår tids skickligaste sportkännare. Med hjälp av deras poängsättningar på 40 olika idrottare publicerar nu SFT platserna 6 till 10. Nästa vecka presenteras toppkvintetten.

'Pillan' tror på Anja

Olympiska vinterspel och Pernilla Wiberg har länge varit en aktiv ekvation. Nu är det nya tider och 'Pillan' får istället följa Turin-OS utanför pisternas avspärrningar. Anja Pärson är givetvis den som står mest i fokus inför mästerskapen.
  - Hon har chansen att ta fem medaljer, men hon måste vara totalt fokuserad under en tvåveckorsperiod, säger Pernilla Wiberg.

Kan bandy-VM locka stockholmspubliken?

Andreas Bergwall, Stefan Erixon och David Karlsson - där har ni "Bajens" triumvirat som ska gräva guld när bandy-VM drar igång i helgen. Men vilka är männen som ser till så att mästerskapet blir en organisatorisk fullträff? SFT fick en pratstund med VM-generalen Leif Carlheimer.

Mångsidige Windstedt drömmer om OS-start

När Henrik Windstedt tog sin första högersväng - med tyngden på dalskidan - var han bara två år. 20 år senare är han en av skidvärldens mest kompletta åkare, en OS-drömmande jämtlänning som når pallplatser i friåkning, freestyle och big air-tävlingar.

Många profiler i innebandyeliten

I fjol föll AIK på målsnöret. Den här säsongen tror experterna att AIK har förutsättningarna att nå ända fram. Men det blir ingen enkel resa. Ytterligare elva lag och ett hundratal spelare drömmer om innebandytiteln. SFT lät förbundskapten Ulf Hallstensson karaktärisera några av seriens giftigaste lirare från - och runtomkring - Stockholm.

© 2020 Fria.Nu