• Therese Alshammar är fortfarande aktiv och kan därför nå ännu fler framgångar.
Fria.Nu

De är Stockholms främsta idrottare

Det är enkelt att göra listor, men en svår vetenskap att få dem helt rättvisa. I vårt försök att lista Stockholms främsta idrottare genom tiderna tog vi hjälp av några vår tids skickligaste sportkännare. Med hjälp av deras poängsättningar på 40 olika idrottare publicerar nu SFT platserna 6 till 10. Nästa vecka presenteras toppkvintetten.

10. Therese Alshammar, simning (totalt 23 poäng).

I Alshammars ögon står ordet diva för gudinna. Den omskrivna tatueringen med de fyra bokstäverna vid ryggslutet är självironisk, hävdar hon själv. 'Gränsen mellan att vara självsäker och kaxig är skarp. Kaxighet bottnar i dåligt självförtroende', menar Alshammar. I bassängen är det få som når upp till hennes allsidiga nivå. Den 28-åriga Neptunsimmerskan formligen prenumererar på mästerskapsmedaljer. Trycksvärtan har knappt torkat sedan hon vann sitt första VM-guld i fjärilsim. Badkrukan (jo, det är faktiskt sant) blir i likhet med whisky bara bättre med åren.

9. Lennart 'Nacka' Skoglund, fotboll (totalt 24 poäng).

Smeknamnet är missvisande. Lennart var en av alla bröder på Söder, om än ett unikt exemplar. 1950 dominerade 'Nacka' utrymmet på många löpsedlar. Först bytte han Hammarby mot AIK - sedan slog han igenom som 'den vajande majs-kolven' under VM i Brasilien. 'Nacka' var en sagolik tekniker som levde på sitt utvecklade spelsinne. Han skyfflade in målen till publik - och musik. 'Vi hänger med' - fotbollslåten från 1958 - spelas fortfarande med jämna mellanrum. 'Nacka' sjunger bland annat att han inte behöver vara snål för han 'har 4,25 för varje mål'. Det blev ganska många kronor genom åren.

8. Sven Tumba, ishockey (totalt 41 poäng).

56 000 ryssar trodde inte sina ögon. Tystnaden var påtaglig på Leninstadion sedan Tre Kronor anfört av Sven Tumba spelat hem guldet till lilla Sverige. Tumba med lagkamrater firade med att sjunga 'Helan går' eftersom ingen mindes nationalsångens textrader i segerns hetta. Utöver guldet i Sovjetunionen har legendaren Tumba vunnit ytterligare två VM-guld, fyra EM-guld, ett VM-silver, tre VM-brons, och åtta SM-guld. Och då snackar vi 'bara' ishockey. Räknar vi med SM-guldet i fotboll och matchspelstiteln i golf-SM blir sviten ännu längre. Nummer 17 var en vinnare, kort och gott.

7. Arne Borg, simning (totalt 42 poäng).

På 1920-talet var det mer regel än undantag att Arne Borg slipade världsrekord på världsrekord. Redan vid 20 års ålder tog han sitt första rekord och under den närmaste dekaden slog Borg totalt 32 världsrekord. Simmaresset var som snabbast på 400 meter och längre distanser. Kunnandet gick hand i hand med det stora självförtroendet. I en intervju i DN sa han en gång: 'Jag ska stiga ur vattnet, torka mig ordentligt och ta på mig overallen innan Charlton slår näven i målväggen. Skriv upp det!'

6. Mats Sundin, ishockey (totalt 42 poäng - före Borg tack vare fler högre poäng).

De klassiska tv-puckbilderna, som vevas upp till allmän beskådan titt som tätt, var bara början på ett långt sagokapitel om världens bästa 'Sudden'. Killen med otursnumret broderat på ryggen är en av våra mest framgångsrika NHL-svenskar genom tiderna, och han har krönt sin karriär med tre VM-guld och ett OS-guld. Han var delaktig i den mirakulösa vändningen mot Finland i Hartwall Arena 2003 (1-5 blev 6-5) och blicken efter 6-5-målet avslöjade vilken fajterinstinkt denne utflyttade stockholmare bär inom sig. I Toronto är 35-åringen ett av de allra största 'lönnlöven'.

Fakta: 

Hur fick vi fram listan?
Juryn bestod av Johan Esk (Dagens Nyheter), Sune Sylvén (Svenska Dagbladet), Lars Liljegren (Stockholms Idrottsförbund), Arne Hegerfors (Canal Plus) och Chris Härenstam (SVT). Dessa fick sätta poäng på 40 idrottsstjärnor som har Stockholm som födelseort.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

'Pillan' tror på Anja

Olympiska vinterspel och Pernilla Wiberg har länge varit en aktiv ekvation. Nu är det nya tider och 'Pillan' får istället följa Turin-OS utanför pisternas avspärrningar. Anja Pärson är givetvis den som står mest i fokus inför mästerskapen.
  - Hon har chansen att ta fem medaljer, men hon måste vara totalt fokuserad under en tvåveckorsperiod, säger Pernilla Wiberg.

Kan bandy-VM locka stockholmspubliken?

Andreas Bergwall, Stefan Erixon och David Karlsson - där har ni "Bajens" triumvirat som ska gräva guld när bandy-VM drar igång i helgen. Men vilka är männen som ser till så att mästerskapet blir en organisatorisk fullträff? SFT fick en pratstund med VM-generalen Leif Carlheimer.

Mångsidige Windstedt drömmer om OS-start

När Henrik Windstedt tog sin första högersväng - med tyngden på dalskidan - var han bara två år. 20 år senare är han en av skidvärldens mest kompletta åkare, en OS-drömmande jämtlänning som når pallplatser i friåkning, freestyle och big air-tävlingar.

Många profiler i innebandyeliten

I fjol föll AIK på målsnöret. Den här säsongen tror experterna att AIK har förutsättningarna att nå ända fram. Men det blir ingen enkel resa. Ytterligare elva lag och ett hundratal spelare drömmer om innebandytiteln. SFT lät förbundskapten Ulf Hallstensson karaktärisera några av seriens giftigaste lirare från - och runtomkring - Stockholm.

27 000 löper Lidingöloppet

1965 avgjordes tidernas första Lidingölopp. Lars Nordin var en av deltagarna. I dag firar arrangemanget 41 år - och Lars sitt 41:a raka lopp.
- Jag har aldrig gått in i väggen. Jag springer nog för sakta för det, säger han med glimten i ögat.

© 2024 Fria.Nu