Krigsmotståndare vann kampen om reklamutrymme | Fria.Nu
Fria.Nu

Krigsmotståndare vann kampen om reklamutrymme

Antikrigsbudskap kommer att finnas på reklampelarna runt Times Square i New York i samband med att det republikanska partiet inleder sitt konvent i augusti. Det står klart efter att företaget som äger reklamplatserna, mediegiganten Clear Channel, backat från sin tidigare vägran att ta emot reklamen.

Gruppen som står bakom budskapen, Project Billboard, gick med på en kompromiss. Den först föreslagna designen, bestående av en stiliserad röd, vit och blå bomb, har istället bytts ut mot en fredsduva och texten "demokrati lärs bäst ut genom exempel, inte genom krig'.

Dessutom kommer reklamplatsen att husera ett digitalt räkneverk som visar kostnaderna för kriget i Irak och ockupationen av landet. Budskapen kommer att sättas upp den 2 augusti och kommer att finnas på plats under tre månader.

Republikanska partiets konvent, där man officiellt kommer att nominera George W Bush som presidentkandidat, pågår mellan den 30 augusti och den 2 september.

Kompromissen blev klar efter att Project Billboard anmält Clear Channel för kontraktsbrott.

- Vi är mycket nöjda med resultatet. För oss var detta en fråga om yttrandefrihet och budskapet var mycket viktigare än bilden, säger Deborah Rappaport, ordförande för Project Billboard.

Clear Channel förnekar att dess vägran att ta emot det första förslaget hade politiska motiv. Man menar istället att bilden av en bomb var 'olämplig', samt att hotellet Marriott - där reklamtavlan sitter - hade invändningar mot reklamen.

Samtidigt som det bara återstår fyra månader till presidentvalet, och oppositionen mot ockupationen i Irak växer i landet, menar många kritiker att bråket med Clear Channel bara utgör en del av en växande intolerans mot regeringskritiker - från såväl regeringen samt landets näringsliv.

- Det har genomförts ett medvetet försök från regeringens sida att piska upp en krigshysteri, säger juridikprofessor Eric Freedman som arbetar vid Hoftra University i New York.

Freedman menar att genom att definiera kampen mot terrorismen som ett 'krig' har det blivit lättare att stämpla motstånd som ett hot mot den nationella säkerheten.

En del kritiker menar att ett av de stora problemen är den minskande möjligheten att framföra en mångfald åsikter på allmänna platser.

- Tanken har varit att om man har en fri marknad och inga direkta statliga regleringar av budskap så innebär det att yttrandefriheten är säkrad. Men detta har allt tydligare visat sig vara en vanföreställning, säger Svetlana Mintcheva, som arbetar för Nationella koalitionen mot censur, en allians av 50 organisationer.

- Clear Channel äger fler än 800 000 reklamplatser i landet, vilket är en mycket stor andel av de allmänna platserna.

Efter att Clear Channel backat från sitt avtal med Project Billboard framkom det att företaget hade skänkt mer än 300 000 dollar i kampanjbidrag i samband med valen 2000 och 2002. Den övervägande majoriteten av dessa pengar gick till republikaner.

I mars 2003 när USA förberedde sig på invasionen av Irak valde vissa av Clear Channels radiostationer att inte spela musik av country-rockgruppen Dixie Chicks efter att gruppens sångerska Natalie Mains inför en publik i London sagt att hon skämdes över att USA:s president kommer från samma delstat som hon själv.

I samband med de kommande konventen för såväl demokratiska som republikanska partiet planeras massdemonstrationer i landet. I New York har demonstranter fått rätt att marschera förbi det republikanska partiets mötesplats - Madison Square Garden, men kämpar fortfarande för rätten att hålla massmöten i Central Park eller vid Times Square.

Än så länge har polisen i New York istället hänvisat till en mer undanskymd plats på västra Manhattan.

Annons

Rekommenderade artiklar

Konflikter bromsar klimatarbetet i Afrika

Den afrikanska kontinenten har stora behov av gröna investeringar som kan minska utsläppen och motverka klimatförändringarnas effekter. Men instabilitet, väpnade konflikter och byråkrati förhindrar investeringarna i många länder. 

Lycka på schemat i Indien

I måndags lanserades en ny utbildningsreform i Indien. Läroplanen som presenterades av Dalai Lama har som syfte att utbilda eleverna i lycka och glädje.

© 2020 Fria.Nu