Fria.Nu

Edwards: "starkare hemma och mer respekterade i världen"

I tisdags utsågs demokraternas vicepresidentkandidat: John Edwards. Textilarbetarsonen ska locka väljare från arbetarklassen, men som senator har han visat att han politiskt inte avviker från den borgerliga linjen.

I USAs valkampanjer spelar vicepresidentkandidaten en viktig roll. Demokraternas presidentkandidat har gjort som man brukar. Han har valt ut en person som kompletterar honom. En person som kan locka de väljare han själv inte når.

Eftersom Kerry är nordstatare har han valt en kandidat från södern. Eftersom han är 61 år gammal väljer han en 51-åring, en yngling i sammanhanget. Och eftersom han själv kommer från en välbärgad familj väljer han John Edwards som har arbetarklassbakgrund.

Men politiskt skiljer de sig inte särskilt mycket. Edwards har sedan han valdes till senator för North Carolina 1998 bevisat att han inte är någon radikal, även om han kommer från enklare förhållanden än sina kollegor.

Liksom John Kerry och 27 andra senatorer från ett splittrat demokratiskt parti röstade han för Irakkriget. Både Kerry och Edwards har följt partilinjen i de allra flesta fall de senaste åren, men Edwards har lite oftare röstat med Bush och republikanerna, enligt oberoende Project Vote Smart. Ofta var dock de två partierna överens.

Förra året följde Edwards den demokratiska linjen i 97 procent av omröstningarna och var överens med presidenten i 41 procent. Kerry röstade med sitt eget parti vid varje tillfälle samma år, vilket betyder att han också var överens med Bush och republikanerna i 30 procent av fallen.

En av Kerrys och Edwards paroller, nu när de blivit ett team, är att de vill skapa ett Amerika som är 'starkare där hemma och mer respekterat i världen'. I det konceptet ingår en stark krigsmakt. Det sade Kerry i sitt tal när han presenterade sin vicepresidentkandidat i tisdags.

- Han är en frontfigur i kampen mot bioterrorismen, och han delar mitt bergfasta engagemang för att upprätthålla den främsta militära styrkan i världen, sa Kerry i talet.

Under sin egen presidentvalkampanj, som han gav upp i mars, talade Edwards ofta om att det finns 'två Amerika - ett för de rika och ett för de som får kämpa för att klara sig'. Det finns två skolsystem och två sjukvårdssystem, och Edwards ville bygga ett Amerika som skulle fungera för alla. I en intervju i CNN i januari påpekade journalisten att det lät som om han talade om klasskamp, men det avfärdade Edwards bestämt.

- Nej, nej. Långt ifrån. Det handlar om att ge folk hopp.

Själv är Edwards sedan länge mångmiljonär. Han gjorde karriär som advokat och försvarade de små mot de stora. Framför allt hjälpte han människor som hade skadats av felaktig behandling inom vården, och vann rekordstora summor åt dem. Under sina 20 år som advokat vann han över 60 stora fall och 153 miljoner dollar åt sina klienter. Det gav honom ett medlemskap i Inner Circle of Advocats, en sammanslutning av USAs 100 bästa advokater som alla vunnit åtminstone ett fall där stämningsbeloppet var över en miljon dollar.

Åtminstone två tredjedelar av dessa advokater bidrog sedan till Edwards valkampanj när han ställde upp i, och vann, senatorvalet i North Carolina 1998, enligt den oberoende organisationen Center for Public Integrity. Enligt samma organisation var han god för mellan 13 miljoner och 49 miljoner dollar när hans senatorvalkampanj drog igång.

Förra året gjorde han över 200 försäljningar och köp av aktier, obligationer och aktiefonder. Bland annat tjänade han över 50 000 dollar på IBM-aktier. Före, under och efter Irakkriget handlade han flitigt med aktier i företag som gjorde affärer med Pentagon, bland annat Lockheed Martin, United Technologies, General Electric, British Petroleum och General Dynamics.

Edwards största enskilda finansiella tillgång vid slutet av förra året var ett lån på fem miljoner dollar som han gett till sin egen presidentvalskampanj. Förra året sålde han också sin bostad. Ungerska staten köpte den för tre miljoner dollar. Så om president George W. Bush skapar ett delat Amerika - ett för de fattiga och ett för de privilegierade - då tillhör John Edwards definitivt den rikare halvan.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Massprotester i Egypten

Demonstrationer i flera städer i Egypten samlar tiotusentals personer. Se youtube-klipp och följ utvecklingen på Twitter.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu