Stockholms Fria

Aktivister vill sätta kött på klimatagendan

Köttindustrin för en knapp femtedel av de globala utsläppen av växthusgaser. Men i klimatdebatten står den ändå i skuggan av trafik och transporter. SFT var med när en grupp aktivister försökte sätta den glömda klimatfrågan på agendan.

Ett tjugotal aktivister har samlats utanför livsmedelsföretaget Scans lokaler vid Slakthusområdet. Omsorgsfullt handmålade banderoller hängs upp över den gångbro som leder till tunnelbanan.
Egentligen är inte Scan en större bov än andra köttproducenter, menar Martin Sjöstrand från miljögruppen Klimax. Snarare är aktionen ett första steg i att koppla samman klimatfrågan, som har opinionsvinden i ryggen, med konsekvenserna av köttkonsumtion.

– Tidigare har vi i Klimax uppmärksammat andra klimatbovar som flyget och Förbifart Stockholm, säger han. Men köttindustrin står globalt för 18 procent av växthusutsläppen. Det är en väldigt enkel grej att ändra på om man slutar äta kött.

– Det är den glömda klimatfrågan, säger Alexander Chamberland, avgående språkrör för Grön ungdom, som samarrangerar aktionen med Klimax.

Rörelsen har inte drivit den på samma sätt som frågor om bilen eller energi. Någon måste ta ett första steg, den måste komma upp på dagordningen.
Han ser trots allt vissa tecken på att detta håller på att ske. Den egna organisationen planerar en kampanj om köttkonsumtion till våren, och miljörörelsens tunga institutioner som Svenska naturskyddsföreningen och Greenpeace har börjat uppmärksamma kopplingen mellan kost och klimat.

Utanför Scans lokaler monterar aktivisterna upp en eldsprutande pappko. Därefter iklär de sig masker, föreställande bland andra jordbruksminister Eskil Erlandsson (c) och Scans vd Magnus Lagergren, och låtsas grilla jordklot på nötkreaturets heta andedräkt.

Symboliken är enkel, men missvisande enligt Margareta Thorgren, informationschef på Scan. Företaget arbetar för att minska sin klimatpåverkan och ställer krav på såväl leverantörer som distributörer. Dessutom kräver frågan en helhetssyn, menar hon.

– Det är en global fråga, vill vi ha kvar jordbruk i Sverige? Om vi minskar produktionen här så måste vi öka importen av kött istället. Det närproducerade är fortfarande det bästa ur klimatsynpunkt.

Efter att ha insett att Scans lokaler är tomma – huvudkontoret flyttade nyligen till Lindhagesplan – bestämmer sig aktivisterna istället för att blockera trafiken till Slakthusområdet. Bilar och transporter tillåts passera in och ut, men inte förrän de accepterat att ta emot ett informationsblad om köttets klimatpåverkan.

En bit bort står Derly Guzman och försök tända en motsträvig utegrill där vegetarisk korv och gröna burgare ska tillagas. Hon menar att samhället socialiserar in människor i att äta animaliskt.  

– Från det att man är barn matas man med information om hur nyttigt det är från Mjölkfrämjandet och Svensk köttinformation. Det är ett stort steg att ge upp kött, man är ju vad man äter.

– Men det finns gott om fullgoda alternativ, tillägger hon och sneglar mot grillen som vägrar brinna.

Fakta: 

<h2><a style="color: #1670d4; text-decoration: none; padding: 0px; margin: 0px;" href="http://www.fria.nu/tema/foerbifarten">Läs om Förbifart Stockholm på vår temasida.</a></h2>

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Stockholm tionde bästa miljökommun

Staden upp sju placeringar mot förra året. "Men för matavfallet får vi skämmas", säger miljöborgarråd Katarina Luhr om stadens miljöarbete.

Stockholms Fria

© 2024 Fria.Nu