Fria.Nu

Aktivister till havs vill väcka EU-debatt

Övervakningen ökar och gränserna dras allt skarpare. Ombord på ett 1800-talsfartyg vill europeiska ungdomar väcka debatt kring EU-frågor som hamnat i skuggan.

I måndags seglade fartyget Lovis från Tallins hamn. Ungdomar från Tyskland, Polen, Finland och Sverige gör en aktionsfylld resa för att väcka den slumrande EU-debatten om övervakning, migration och skräcken för terrorism.
Resan går via Åbo i Finland, Mariehamn på Åland och slutar i Stockholm nästa helg. Väder och vind bestämmer vilka andra hamnar som gästas av aktivisterna. I varje stad gör besättningen aktioner, spelar gatuteater och visar film på segelduken. Debatter och diskussioner med lokala politiker är också planerade.

För att dra till sig uppmärksamhet har de kontaktat press och gör aktioner inne i städerna. Publiken dras in i rollspel och får se migranter tillfångatas, läser skyltar som varnar för oövervakade områden, blir övervakade av aktivister med enorma öron och kameror eller upptäcker att de befinner sig på ena sidan av en strikt övervakad avspärrning.
Ombord har aktivisterna workshops och diskussioner för att undersöka skillnaderna i debatten i olika delar av EU. Inför resan har deltagarna undersökt hur medierna tar upp frågorna i det egna landet.

Initiativtagare till resan är två tyska organisationer, Lovisgruppen och Chamäleon. Katriona Dannenberg från Lovisgruppen vill att höstens segling ska få människor att tänka över vad utvecklingen innebär.
- Jag hoppas att vi får allmänhetens uppmärksamhet och att en djupare diskussion kommer i gång. För min egen del vill jag lära mig mer och jag hoppas att alla ombord gör det. Förstår vi mer är det lättare att veta hur man ska reagera på det som händer nu, säger hon.
Själv tycker Katriona Dannenberg att det viktigaste är att synen på människor förändras, att man inte är så misstänksam.
Hon önskar att alla börjar tänka över hur medborgarnas rättigheter påverkas av övervakningen. Att man frågar sig varför terrorism diskuteras så mycket när det är ett så litet hot. I Tyskland sätts det upp allt fler säkerhetskameror och många finländare är rädda för terrorister trots att landet aldrig utsatts för några terrorbrott.
- Rädsla hjälper inte demokratin, alla har ett ansvar för att den fungerar och inte bara att rösta vart fjärde år. Jag vill veta varför politiker vill få oss att tro att det främmande är farligt.

Fakta: 

Lovis
Lovis åkte från Tallinn den 27 augusti och kom till Åbo den 30-31 augusti. Ankomst till Mariehamn och mellanhamnar beror på väder och vind. Nästa lördag avslutas resan med aktioner i Stockholms hamn.
Skeppet är en 40 meter lång tvåmastad skonare. Det byggdes i Göteborg 1897 och var då ett ångfartyg. 1999 köpte Lovisgruppen skeppet för 6 kronor eftersom det var helt ruttet. Aktivister har reparerat båten ideellt.
2000 åkte Lovis på sin första resa i Östersjön. Sedan dess har många ekologiska, sociala och politiska projekt genomförts ombord.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ett skepp kommer lastat med debatt

Ungdomar från Europa vill väcka debatt om övervakning, invandring och terrorism. De seglar i ett gammalt skepp och lägger till i olika hamnar runt Östersjön. Där bjuder de in människor att delta i diskussioner och gatuteater.

Konflikter bromsar klimatarbetet i Afrika

Den afrikanska kontinenten har stora behov av gröna investeringar som kan minska utsläppen och motverka klimatförändringarnas effekter. Men instabilitet, väpnade konflikter och byråkrati förhindrar investeringarna i många länder. 

Lycka på schemat i Indien

I måndags lanserades en ny utbildningsreform i Indien. Läroplanen som presenterades av Dalai Lama har som syfte att utbilda eleverna i lycka och glädje.

© 2024 Fria.Nu