Fria Tidningen

Piroger och pizzabullar på picknicken

Till picknicken kan det vara praktiskt att ha färdig mat i frysen att ta med. Piroger och pizzabullar är perfekta att laga stora satser av och frysa in. Piroger kan fyllas med valfria grönsaker eller med sojafärs. 

Veggy-piroger, 12 st

Pirogdeg:
25 g jäst 
125 g mjölkfritt margarin 
2 1/2 dl vatten eller sojamjölk 
3/4 tsk salt 
8 1/2–9 dl vetemjöl eller 2 1/2 dl grahamsmjöl och resten vetemjöl 

Fyllning: 
5 1/2 dl sojafärsbitar 
1 stor lök 
300 g svamp 
2 morötter 
2 msk sojasås 
1 1/2 dl ketchup 
4 msk tomatpuré 
2 tsk oregano

Gör pirogdegen genom att smälta margarinet i en kastrull och hälla på vattnet eller sojamjölken. Värm till 37 grader (fingervarmt). Smula ner jästen i en bunke, slå över vätskan och rör tills jästen löser sig. Tillsätt saltet och det mesta av mjölet.

Rör degen smidig –det går lättast om du använder elvisp. Tillsätt mer mjöl efter hand tills du har en smidig deg som inte kladdar.

Täck över degen med en handduk och låt den jäsa i en timme. Ta sedan upp degen, dela den i två delar och knåda den en stund. Kavla sedan ut degen till cirka 3 millimeters tjocklek. Ta ut cirklar på cirka 15 centimeter i diameter.

Gör fyllningen genom att koka sojafärsen en kort stund i saltat vatten. Hacka lök och svamp och riv morötterna grovt. Stek lök, svamp och morot tillsammans. Tillsätt resten av ingredienserna och smaka av.

Lägg fyllningen (cirka en halv deciliter) på pirogrundlar och vik antingen ihop och pressa ihop kanterna med en gaffel, eller gör en variant med öppet i mitten och vågade kanter.

Lägg pirogerna på en plåt med bakplåtspapper. Nagga dem lätt med en gaffel, pensla med vatten och grädda sedan i ugnen i 200–225 grader i 12–15 minuter.

 

Pizzabullar

Deg: 
50 g jäst 
5 dl vatten 
1 tsk salt 
2 msk olivolja 
ca 12–13 dl vetemjöl eller 3 dl grahamsmjöl och resten vetemjöl 

Fyllning:
tomatsås 
konserverade eller färska och stekta champinjoner 
gröna oliver 
röd paprika

Värm vattnet till 37 grader. Smula jästen i en bunke. Häll över vattnet och rör tills jästen löst sig. Tillsätt resten av ingredienserna, och arbeta degen. Ta så mycket vetemjöl att degen känns bra och inte kladdar. Låt jäsa i cirka 30 minuter under bakduk. Förbered under tiden fyllningen.

Gör en tomatsås med oregano och basilika, hacka champinjoner, oliver och paprika.

Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Kavla ut den till en stor rektangel, cirka 50x30 centimeter. Den ska bli drygt en halv centimeter tjock. Bred på tomatsåsen och strö sedan över grönsakerna. Rulla ihop degen som en rulltårta. Skär den i bitar med en vass kniv och lägg bitarna på en plåt med bakplåtspapper.

Låt dem jäsa 30 minuter. Grädda dem sedan i 225 grader i 10 minuter. Låt dem kallna på galler.

Fakta: 

<h2>Recepten kommer från Vegolandet Veganias kokbok av Nina Andersson och Linda Andersson, hemsida: http://vegania.mine.nu</h2>

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

The great green burger

Gör en klassisk, vegetarisk, burgare i bröd eller servera med pasta, potatis eller ris samt sås och grönsaker.

Fria Tidningen

Indiska piroger

Läckra indiska piroger som kan serveras med sås och sallad, som förrätt eller del av en buffé.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu