Polens president fälld för hbt-förbud | Fria.Nu
Fria.Nu

Polens president fälld för hbt-förbud

I förra veckan fälldes Polens president Lech Kaczynski av Europadomstolen för mänskliga rättigheter för att ha förbjudit en hbt-parad. Förbudet stred mot tre artiklar i Europakonventionen: rätten till mötesfrihet, rätten att slippa diskriminering och rätten till snabb upprättelse.

– Det här är helt rätt, en spark i ändan på vår dumma regering, säger Martin Nick som driver den 'gayvänliga' restaurangen Forresters i Warszawas utkanter.

Den konservative presidenten Lech Kaczynski regerar sedan hösten 2005 Polen tillsammans med sin tvillingbror tillika premiärministern Jaroslaw Kaczynski. De grundade år 2002 partiet Lag och ordning som i dag samregerar med högerextrema Polska familjers förbund.

Det var när Lech Kaczynski var borgmästare i Warszawa som han förbjöd hbt-manifestationen Pride år 2004 och 2005. Pride genomfördes ändå och deltagare rapporterade om både brutalitet och vänlighet från ordningsmakten.

– Livet som gay i Polen är ganska normalt, vi har inga problem att vara ute på gatorna eller så. Men det är jobbigt när du hör på tv att politikerna hetsar mot homosexuella, säger Martin Nick.

– Presidenten vill ha en polisstat där allt är kontrollerat och jag gillar det inte. Vore det inte för restaurangen skulle jag flytta från Polen.

Det var den polska Stiftelsen för jämlikhet som anmälde president Kaczynski till Europadomstolen. Även Moskvas borgmästare Jurij Luzjkov har anmälts efter att han förra året stoppade en hbt-marsch och kallade den satanisk. Den polska regeringens hbt-rädsla stöds av fraktioner inom den polska kyrkan och i Ryssland har homofobisk politik stöd av den ortodoxa kyrkan.

Nästa lördag är det en hbt-parad igen i Warzawa. EU-parlamentet ska skicka en utredningsgrupp till Polen för att undersöka huruvida landet bryter mot EU:s antidiskrimineringslagar.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Ryska hbt-aktivister trotsar Pride-förbud

I samband med dagens Eurovision Song Contest var tanken att den ryska hbt-rörelsen skulle arrangera en stor pridefestival under pompa och ståt. Men Moskvas borgmästare säger nej – trots svidande internationell kritik och en stark nationell hbt-rörelse.

Fria Tidningen

Georgien ett fiasko för USA

Kriget i Georgien är inte bara en tragedi för hundratusentals människor. Det är också ett strategiskt och prestigemässigt magplask för USA. I åratal har man beväpnat och tränat georgierna, bara för att tvingas se på när de krossas av Ryssland.

Osäker utgång när kirgizer går till val

I morgon går Kirgizistan till parlamentsval. Grovt valfusk rapporteras i den fattiga bergsrepubliken, som kan sägas vara splittrad mellan de som försöker rösta för stabilitet och de som försöker rösta mot korruption.

Ihärdiga husockupationer i Helsingfors

En våg av husockupationer i Helsingfors har sedan sommaren krävt ett gräsrotsstyrt kulturcentrum. I dagarna väntas årets sjätte vräkning, men stödet for aktivisterna har växt hos staden och allmänheten.

© 2021 Fria.Nu