• Före krigsutbrottet samlade Nätverket mot krig över 100 000 personer i en demonstration mot Irakkriget. I dag lördag samlas man igen, men Sveriges två
Fria.Nu

Alla fredsgrupper protesterar inte

Den 20 mars har utsetts till en global protestdag mot den amerikanska ockupationen av Irak. Över hela världen samlas människor i demonstrationer. Men Sveriges två största fredsorganisationer, Svenska freds- och skiljedomsföreningen och Kristna fredsrörelsen, deltar inte i protesterna.

Imorgon, lördag, var det ett år sedan USA startade krig mot Irak. I hela världen anordnas protester mot amerikansk utrikespolitik. I Sverige blir det många aktiviteter, men alla fredsgrupper deltar inte.

Kristna fredsrörelsen, Krf, är med sina 3 000 medlemmar Sveriges näst största fredsorganisation. Organisationen arbetar både lokalt och globalt för en värld utan krig, våld och förtryck. Man arbetar med opinionsbildning på olika sätt, bland annat genom att delta i demonstrationer. Men den globala protestdagen uppmärksammar man inte. Anna Åkerlund, generalsekreterare för Krf, säger att hon inte har reflekterat över att det anordnas en internationell manifestation:

- Det här är första gången jag hör något om det. Det har aldrig diskuterats hos oss, det är en icke-fråga.

Hon säger att Kristna fredsrörelsen aldrig har blivit tillfrågad om den vill delta i manifestationerna.

Inte heller landets största fredsorganisation Svenska freds- och skiljedomsföreningen, med 5 000 medlemmar, kommer att delta i några protester mot USAs ockupation av Irak. Man har fått en inbjudan, men vill inte skriva under parollerna.

- Vi vill inte blanda ihop Irak och Palestina som man gör här, det är två olika konflikter, säger Jens Petersson, generalsekreterare i Svenska freds. Och vi kan inte skriva under på formuleringen 'motståndskampen', det för tankarna till väpnat motstånd, och det stödjer vi inte.

Handlar det bara om formuleringar?

- Nej, men de är viktiga, säger Jens Petersson. Vi skulle kunna gå med under parollen 'FN in i Irak nu, USA ut'. Sedan fokuserar vi hellre på sakfrågorna, mot amerikansk utrikespolitik men inte mot dess verkningar på alla håll i världen.

Sköld Peter Matthis, som sitter i ledningen för Nätverket mot krig, tycker inte att det är konstigt att Svenska freds- och skiljedomsföreningen inte deltar.

- De tror att de är hela fredsrörelsen i Sverige. Men de hjälper aldrig till att mobilisera inför demonstrationer och sådant. Det var precis likadant under protesterna mot Vietnamkriget, de ville inte vara med då heller, säger han.

Jens Petersson blir upprörd när han får höra det:

- Det är dumt att han vill ta den debatten via medierna och inte med oss direkt, säger Jens Petersson. Vi deltog vid fyra eller fem av nätverkets demonstrationer förra året, så det är en orättvis kritik.

I Nätverket mot krig ingår ett 60-tal olika organisationer. Sköld Peter Matthis menar att det är mycket som skiljer grupperna åt.

- Det är en väldig bredd, med allt ifrån pacifistiska till radikala marxistiska grupper. Jag att glad att vi har den bredden, men det kräver också mycket av alla.

Under förra årets protester mot Irakkriget lyckade nätverket samla cirka 100 000 personer till den kanske största demonstrationen i Sverige någonsin. Sköld Peter Matthis tror inte att lika många sluter upp i dag:

- I dag är trycket inte detsamma, säger han. Men i USA ordnas manifestationer på 400 orter och i Sverige på ett 20-tal.

Några av nätverkets paroller är 'Försvara folkrätten - stöd motståndskampen i Irak och Palestina' och 'Inget svenskt stöd till USAs krigspolitik'.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Stockholm får kvinnomuseum

Kvinnors kamp är underrepresenterad på museerna, menar staden och öppnar ett kvinnohistoriskt museum nästa år.

Stockholms Fria

© 2024 Fria.Nu