• – Vi känner att vi i alla fall inte är ensamma, säger Allan Stutzinsky, ordförande i Judiska församlingen, om det stöd församlingen fått efter brandattentatet. I dag besöktes synagogan av bland andra samordnings- och energiminister Ibrahim Baylan, miljöminister Karolina Skog och kommunstyrelsens ordförande i Göteborg, Ann-Sofie Hermansson.
Göteborgs Fria

Judiska församlingen: ”Vi har fått mycket stöd”

Kärleksbombning och samtal från politiska och religiösa ledare. Judiska Församlingen upplever ett starkt stöd efter attentatet. Men hot är också vardag för församlingen.

Han kom körandes i bilen, precis utanför synagogan, när han såg hur ett tiotal mörkklädda personer satt hukade utanför synagogans baksida, han såg att något brann och hur ett flammande föremål kastades över synagogsgrinden, mot två bilar som var parkerade där. Allan Stutzinsky, ordförande i Judiska församlingen, blev vittne till det brandattentat som riktades mot synagogan i lördags kväll. Inne i det intilliggande församlingshuset höll ett 30-tal ungdomar Channukkah-fest.

– Det var chockartat, jag drabbades av en overklighetskänsla och tänkte: kan det här verkligen hända i Sverige och i min stad.

Med sig i bilen skjutsade han en av de ungdomar som skulle till festen.

– Hon hukade i sätet och textade sms-meddelanden till sina vänner inne i församlingshuset.

Sedan lördag kväll har det varit intensiva dagar – och nätter, berättar Allan Stutzinsky. Med akut krishantering inom församlingen och kontakt med polisen. Nu börjar den värsta chocken lägga sig.

– Tankarna börjar komma nu, även hos de ungdomar som var där, man tänker varför hände detta oss. Vi kommer träffas under veckan och diskutera hur vi går vidare.

Många är rädda, berättar Allan Stutzinsky.

– Framförallt föräldrar har varit bekymrade över om de ska våga lämna barn till skolan och förskolan (judiska skolor och förskolor reds. anm.). Men vi har fått en hotbildsbedömning från polisen och vår egen organisation och den har lärare och rektor fått del av och vi har pratat med föräldrar, så det fungerar och förskolan fungerar.

Det var klockan 22.10 på lördagskvällen som polis och räddningstjänst larmades och anlände till platsen. Branden hade inte tagit i byggnaden och ingen person kom till skada fysiskt. Snart därefter hämtades tre personer in till förhör gällande händelsen som rubriceras som försök till mordbrand, enligt polisen. Det handlar om tre personer i 20-årsåldern som nu är anhållna.

Attacken kom tre dagar efter Donald Trumps beslut att flytta USA:s ambassad från Tel Aviv till Jerusalem. Beslutet har lett till protester och oroligheter såväl i Sverige som runt om i världen, framförallt kring Gaza och Västbanken. I kölvattnet av protesterna har också antisemitism uttryckts, bland annat vid en demonstration i Malmö på fredagen där demonstranter ropade ”Vi har utlyst intifada från Malmö. Vi vill ha vår frihet tillbaka, och vi ska skjuta judarna”, enligt Sveriges Radio Malmöhus.

Vilka motiv som låg bakom attentatet mot synagogan i Göteborg är ännu inte känt. Det som är känt är att de misstänkta inte tillhör någon organisation lik nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. På måndagseftermiddagen påträffades också flaskor med brännbara vätskor inne på judiska begravningsplatsen i Malmö, flaskorna ska ha kastats mot judiska församlingens byggnad vid begravningsplatsen, enligt DN.se.

Allan Stutzinsky berättar att hot är vardag för församlingen i Göteborg.

– Vi får hot hela tiden, särskilt när det händer saker i Mellanöstern som rör Israel kommer det mycket, vi får brev, anonyma skrivelser och intalade telefonmeddelanden. Men vi har varit förskonade från faktiska attacker tidigare. Vi har hög vaksamhet och bra åtgärder så är det så att människor planerar något kanske de förstår att just synagogan och församlingshuset är väl vaktat.

Det var också övervakningskamerorna vid platsen som gjorde att polisen kunde identifiera de misstänkta gärningspersonerna.

På tisdagskvällen inleds firandet av den judiska högtiden Channukkah, och alla planerade aktiviteter med anledning av högtiden kommer att bli av som tänkt.

– Vi har lyssnat på den hotbildsanalys som polisen gör och som vår säkerhetspersonal gör, och vi har bestämt att vi ställer inte in några arrangemang utan vi tror att vi kan genomföra alla arrangemang och våra medlemmar kan vara trygga när de kommer till dem. Jag tror inte att någon kommer avstå från att komma till synagogan, tvärtom tror jag många vill visa att vi finns – det kanske kommer fler än vanligt.

Efter attentatet upplever församlingen också ett starkt stöd utifrån. I dag, måndag, besökte exempelvis kommunalråden Ann-Sofie Hermansson och Ulf Kamne, samordnings- och energiminister Ibrahim Baylan och miljöminister Karolina Skog synagogan.

– Vi har fått oerhört mycket reaktioner, omtanke och stöd, säger Allan Stutzinsky. Synagogsgrindarna och framsidan av huset är kärleksbombade och tapetserade med hjärtan, och många har hört av sig: politiker, religiösa grupper, som kristna och muslimska grupper och andra judiska församlingar i Sverige och andra länder. Det känns väldigt bra att många reagerar så starkt och så snabbt – det känns som att vi är inte ensamma i alla fall.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Elever strejkar mot utvisningar

Schillerska gymnasiet i skolstrejk mot utvisningar i dag, tisdag. ”Ungdomar har makt att påverka” säger eleven Simon Boerenbeker Klang.

Göteborgs Fria

Så kan #metoo påverka arbetslivet

MeToo

”Det kommer alltid att finnas en före och efter #metoo” – Fria pratar #metoo och arbetsrätt med två fackliga experter.

Fria Tidningen

Här är alla metoo-upprop

MeToo

49 yrkeskårer och andra grupper vittnar om sexuella trakasserier ­– här är hela listan.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu